Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Statečný vzdor k úspěchu nestačil, volejbalistky zahájily Euro porážkou se Srbskem

I pátý vzájemný duel v historii mistrovství Evropy mezi českými volejbalistkami a Srbskem skončil vítězstvím národního týmu z Balkánského poloostrova 3:0. Favorizovaná reprezentace, která na ME obhajuje bronz z předchozího šampionátu, slavila v ázerbájdžánské Gandže triumf po setech 25:22, 25:16 a 25:23. 

České volejbalistky
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Svěřenkyně trenéra Zdeňka Pommera držely se stříbrnými medailistkami z loňských olympijských her v Riu de Janeiro vyrovnanou partii v úvodní i třetí sadě, nicméně ani jednou nezvládly proti zkušenému soupeři koncovku.

"Bohužel jsme ani jednu koncovku nezvládly, ale přesvědčily jsme se, že se Srbkami můžeme hrát. I když máme do zítřka ještě co zlepšit, dnešní výkon by nám mohl pozvednout sebevědomí," řekla Aneta Kocmanová-Havlíčková, autorka 14 bodů. 

Je nám líto, video expirovalo.
České volejbalistky podlehly na ME favorizovaným Srbkám 0:3

Do zápasu však vstoupily nebojácně. Dobře bránily, byly jisté v útoku a těžily z nevynucených chyb soupeře. O výsledku prvního dějství ale rozhodla střední pasáž, ve které od vedení 16:14 umožnily Srbkám šestibodovou šňůru. O obrat se velkou měrou postaralo trio Boškovičová - Stevanovičová - Mihajlovičová.

Ve druhé sadě vypadly české volejbalistky z rytmu, rychle prohrávaly 2:8 a ztrátu už nedohnaly. Z krize se dostaly až ve třetím setu. Utekly v něm soupeři do náskoku 16:11, v závěru vedly 20:17, jenže Srbky opět přepnuly na vyšší rychlostní stupeň a zvítězily. Většinu akcí zakončovala nejlepší hráčka utkání Boškovičová, která si připsala 22 bodů. 

Klíčový zápas o postup by měl českou reprezentaci dle papírových předpokladů čekat v sobotu proti Belgii. V neděli uzavře základní skupinu duelem se silným Nizozemskem, jež získalo na minulém Euru stříbro.

"Do zápasu s Belgií půjdeme s čistou hlavou. Musíme být důraznější, složit nějaké bodové míče. Potřebujeme se ještě zlepšit v útoku a ve středu sítě. Příjem jsme měli dobrý, soupeři jsme se v něm vyrovnali," hodnotil trenér Pommer.

Vítězové skupin postoupí přímo do čtvrtfinále šampionátu, celky z druhých a třetích míst se utkají v osmifinále.

Mistrovství Evropy volejbalistek v Ázerbájdžánu a Gruzii:

Srbsko - ČR 3:0 (22, 16, 23)

Rozhodčí: Guillet (Fr.), Szabó (Maď.). Čas: 93 min.

Sestava a body ČR: Kossányiová 6, Purchartová 5, Kocmanová-Havlíčková 14, Mlejnková 2, Strušková 5, Vincourová 1, libero Dostálová - Nachmilnerová 2, Valková, Toufarová 1, libero Vaňková, Kohoutová, Havelková 3. Trenér: Pommer.

Skupina A (Baku): 16:00 Maďarsko - Ázerbájdžán, 18:30 Polsko - Německo.

Skupina B (Tbilisi): Itálie - Gruzie 3:0 (14, 12, 12). 18:00 Bělorusko - Chorvatsko.

Skupina C (Baku): Rusko - Ukrajina 3:2 (18, -20, 23, -23, 13).

Skupina D (Gandža): Srbsko - ČR 3:0 (22, 16, 23) 18:00 Nizozemsko - Belgie.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články