Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Češi vzdorovali, ale nakonec podlehli Němcům 1:3 a semifinále si nezahrají

Katovice - Český volejbalový tým se bojů o medaile na mistrovství Evropy v Polsku nezúčastní. Ve čtvrtfinálovém utkání s Německem podali svěřenci Michala Nekoly více než sympatický výkon, sebrali favoritovi set, ale nakonec se s turnajem rozloučili prohrou 1:3. Na Euru nicméně zaznamenali nejlepší umístění po 16 letech, celkově by měli skončit osmí. Navíc mají jistotu účasti na ME 2019. Příštího šampionátu se totiž zúčastní 24 místo dosavadních 16 týmů a kvalifikace se bude hrát jiným systémem.

Utkání Německo–Česko
zdroj: ČTK/PAP autor: MARCIN BIELECKI

Čeští reprezentanti ve středu senzačně vyřadili z Eura obhájce zlata Francouze a mezi elitní osmičku se probojovali poprvé od domácího ME v roce 2001 v Ostravě. Vyrovnaný zápas s Němci ztratili po setech 22:25, 25:16, 23:25 a 20:25.

Reprezentační trenér Michal Nekola: "Pro mě je nejcennější zjištění, že jsme se výkonnostně nesmírně posunuli, a doufám, že si kluci tento šampionát zapamatují a bude pro ně motivací a budou se ještě zlepšovat."

"Jsem zklamaný, že jsme prohráli. Myslím si, že jsme opět předvedli vynikající výkon. Dotlačili jsme Němce k maximálnímu nasazení, museli ze sebe vydat všechno, aby nás porazili. Musím kluky pochválit, protože na hřišti nechali úplně všechno, bohužel to nestačilo. Tým ale ukázal velký morální charakter" hodnotil trenér Michal Nekola.

S dobrým pocitem odjížděli z Polska i hráči. "Teď máme trošku kyselý úsměv. Ale postupem času si řekneme, že to byl úspěch, neudělali jsme tady ostudu," uvedl blokař Marek Beer.

"Byli jsme blízko, všechny sety, které oni vyhráli, byly vyrovnané. Nejvíc bude mrzet ten třetí set, kdy jsme vedli, ale nedotáhli jsme to. Ale myslím si, že za čas budeme pyšní na to, co jsme tady dokázali. A musím poděkovat celému týmu za práci, kterou tady předvedl. Já jsem si to tady neskutečně užil," řekl smečař Donovan Džavoronok, ve 20 letech nejmladší člen českého výběru a zároveň jeden z jeho tahounů. 

Po středeční odměně v podobě skalpu Francie chtěli volejbalisté svou jízdu prodloužit až do víkendových bojů o medaile v Krakově, jenže Němci po kolapsu ve druhém setu zvládli lépe koncovky dalších dvou sad. Opět je táhl za vítězstvím univerzál maďarského původu Grozer, jenž nasbíral 23 bodů.

Odvetu za nepovedenou neděli začali svěřenci Michala Nekoly bez respektu, Němci ale průběh otočili a jen za první set měl Grozer už devět bodů. Pak ovšem úřadovali v hale Spodek Češi. Skvěle bránili, nad sítí čaroval zejména Beer a spolehlivě zakončovali Finger, Džavoronok i Michálek.

Bronzový tým z posledního MS se však z debaklu oklepal a dramatický třetí set získal těsně 25:23. Výrazně mu pomohli střídající blokař Böhme i smečař Schott. 

Češi se po celý zápas překonávali, Kryštof nenechal spadnout míč, ale více než jeden set už nevyhráli. Oproti květnové nepodařené kvalifikaci na mistrovství světa však na tomto turnaji zanechala parta kolem kapitána Janoucha v Polsku skvělý dojem.

Mistrovství Evropy volejbalistů v Polsku - čtvrtfinále:

ČR - Německo 1:3 (-22, 16, -23, -20)

Sestava a body ČR: Džavoronok 15, Mach 6, Janouch 1, Michálek 9, Beer 5, Finger 21, libero Kryštof - Hadrava 2, Galabov 1, Zajíček. Trenér: Nekola. Nejvíce bodů Německa: Grozer 23, Kaliberda 14, Böhme 9. Rozhodčí: Kozlovskij (Ukr.), Zenovič (Rus.). Čas: 114 min. Diváci: 4491. 

Rusko - Slovinsko 3:0 (17, 19, 19)

Srbsko - Bulharsko 3:0 (21, 22, 26)

Belgie - Itálie 3:0 (21, 11, 23)

Semifinálové dvojice (sobota): Srbsko - Německo, Rusko - Belgie

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články