Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hermannová se Slukovou Nausch chystají novinky ve hře a cílí na elitní desítku

Praha - S novými plány a změnami ve hře vstupuje do další sezony dvojice plážových volejbalistek Markéta Sluková Nausch a Barbora Hermannová. Za sebou mají úspěšný ročník, ve kterém dosáhly na stříbro z mistrovství Evropy a vybojovaly si postup na olympijské hry do Ria. V programu budou mít méně turnajů, zato by se měly ukázat také českým fanouškům.

Markéta Sluková a Barbora Hermannová
zdroj: Reuters

Rok rozjely netradičně začátkem února devátým místem na akci Světového okruhu v americkém Fort Lauderdale. A umístění v elitní desítce je základním kamenem na vrcholných turnajích. "Sice to zní ohraně, ale pro nás je to veliký krok a znamená to, že se dlouhodobě udržíme v hlavní soutěži. To je cíl a co se povede výš, je hezká nadstavba," řekla Sluková Nausch.

Po USA absolvovaly beachvolejbalistky přípravné kempy v Kapském Městě a v Los Angeles. "Příprava byla dlouhá a už se těšíme, až budeme zase hrát," řekla Sluková Nausch na tiskové konferenci před odletem do Ria. Další turnaj absolvují příští týden právě v dějišti loňské olympiády. "Nebude se hrát na pláži Copacabana, ale v olympijském parku na tenisových kurtech," přiblížila.

Na tréninkových kempech se snažily v detailech vyšperkovat svoji hru. Jednou snahou bylo zlepšit servis. "Pracovala jsem hodně na skákaném rotovaném servisu. Snad budu dostatečně statečná to v utkání použít," doufá Hermannová.

Je nám líto, video expirovalo.
Sluková a Hermannová se před startem SP zaměřily na techniku

Zaměřily se rovněž na zkvalitnění nahrávky a přihrávky. Výsledkem by měl být variabilnější útok. "Protože se nedá proti nejlepším párům držet jen jedné taktiky a musíme být schopné adekvátně reagovat," řekla Sluková Nausch. "Dělaly jsme různé typy nahrávek - rychlejší, vyšší, do kůlu. A Simon dává důraz i na provedení," zmínila Hermannnová trenéra a manžela Slukové Rakušana Simona Nausche.

Právě Nausch tak trochu v legraci, ale i vážně položil na tiskové konferenci poslední otázku. "Jste lepší než loni v Riu?" ptal se anglicky. "Snad jsme," odvětily mu jeho svěřenkyně nejdříve, ale pak rychle doplnily, že se určitě zlepšily.

K tomu by měla přispět i mentální příprava. Nově si našly sportovní psycholožku také v Česku. "Je třeba víc stability, protože na vrcholné úrovni je tlak veliký. Je to vnitřní práce, není to o simulování situace, ale naučit se soustředit v danou chvíli na důležité věci a ignorovat nedůležité. Teď uvidíme, jestli to dostaneme do zápasů, v kterých půjde do tuhého," uvedla osmadvacetiletá Sluková Nausch.

Vrcholem sezony bude světový šampionát ve Vídni na přelomu července a srpna, na kterém by si chtěly vylepšit předešlé výkony na MS. "Ani jedna z nás nemá žádný super výsledek, takže chceme do desítky," řekla Hermannová.

Hodně musely Češky měnit plány ohledně turnajů Světového okruhu. Už pět, z toho tři nejvyšší kategorie, bylo zrušeno. "Zkrouhli to hodně a budeme mít mezi turnaji týden pauzy, což jsme nemívaly. Aspoň se budeme soustředit na věci, které loni nešly," řekla Hermannová. "Bude to náročné na psychiku a bude třeba využít pár šancí, které budeme mít, ale není na škodu mít čas i na trénink," řekla Sluková Nausch.

Už nyní je jisté, že by se měly začátkem září objevit na mistrovství republiky v Praze a dle možností i na turnajích domácího okruhu. "Podaří se nám ukázat na české tour, což dřív s nabitým kalendářem nešlo," uvedla Hermannová. "Pokud to půjde, tak přijedeme. Třeba přiletíme v noci a ráno budeme hrát," doplnila Sluková Nausch.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články