Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Švédsko

Čeští volejbaloví kadeti dotáhli senzační tažení do konce, poprvé jsou mistry Evropy

Győr (Maďarsko) – Už samotná účast ve finále mistrovství Evropy do 19 let byla zcela nečekaná a vítězství 3:2 nad Itálií vše korunovalo. Čeští volejbaloví kadeti pod vedením Jiřího Zacha ovládli mistrovství Evropy poprvé v historii, v pátém setu po dramatickém průběhu 15:13.

Čeští kadeti prošli skupinu s jednou prohrou, v semifinále pak šokovali výhrou nad dosud neporaženým Ruskem. "Dokázali jsme z pozice Davida vzdorovat volejbalovému Goliášovi, a co víc ‒ porazili jsme ho. Obrovitým Rusům jsme se vyrovnali ve volejbalových dovednostech. Rozhodla naše odvaha a obrovité srdce, které jsme do této bitvy vložili," radoval se hlavní trenér Zach po sobotním postupu do finále.

Dnes čeští volejbalisté získali skalp další velmoci Itálie. Vždy byli o vyhraný set napřed a tie-break proměnili ve splněný sen. Českobudějovický univerzál Marek Šotola proměnil druhý mečbol a s 24 body byl znovu oporou týmu. Na titulu s ním měli hlavní podíl nahrávač Piskáček, smečaři Svoboda s Vašinou, blokaři Polák s Horákem a libero Pavlíček.

Česká výprava si krom poháru a zlatých medailí odvezla i dvě individuální ceny. Nejlepším univerzálem byl vyhlášen Šotola a nahrávačem liberecký Ondřej Piskáček. Dosud jedinou medailí kadetské kategorie byl evropský bronz z roku 1999.

Na konci srpna čeká české kadety další výzva ‒ mistrovství světa v Bahrajnu. "Do pátého setu jsme dali srdce. Tohle je to nejcennější, čeho v našem věku můžeme dosáhnout. Je to neuvěřitelné," radoval se Piskáček.

Kouč Zach prozradil i další důvod zlatého úspěchu. "Před každým zápasem jsme si pouštěli motivační video od naší statističky Petry, a tohle je důkaz, že to funguje," řekl.

Mistrovství Evropy volejbalistů do 19 let v Győru (Maďarsko)

Finále: ČR - Itálie 3:2 (19, -14, 17, -19, 13)
o 3. místo: Turecko - Rusko 3:2 (22, -21, -24, 17, 13)
další pořadí: 5. Polsko, 6. Francie, 7. Belgie, 8. Finsko. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články