Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

České volejbalisty povede Španěl Falasca. První cíl je dostat tým na ME

Praha - Trenérem volejbalové reprezentace mužů se stal Španěl Miguel Ángel Falasca. Mistr Evropy z roku 2007, který třetí sezonu působí v polském týmu PGE Skra Belchátow, podepsal s českým národním týmem dvouletou smlouvu s opcí. Falasca střídá Zdeňka Šmejkala, který vedl reprezentaci od konce roku 2013. Dvaačtyřicetiletý rodák z argentinské Mendozy je pátým zahraničním trenérem u českého týmu, přičemž předchozím čtyřem se s muži příliš nevedlo. O angažování nového kouče výběru žen volejbalový svaz jedná.

Je nám líto, video expirovalo.
České volejbalisty povede španělský trenér Falasca

"Jsem rád, že se nám po dlouhých jednáních podařilo přivést k mužskému národnímu týmu trenéra takového kalibru," uvedl nový vedoucí reprezentačních družstev Jakub Novotný. "S Falascou se znám ještě z doby svého hráčského působení v Polsku. Je precizním, tvrdě pracujícím a celosvětově uznávaným odborníkem. Vize je taková, aby ho v realizačním týmu doplnil kvalitní český trenér, který bude detailně znát české prostředí," doplnil Novotný.

Posledním zahraničním trenérem u volejbalistů byl Nizozemec Stewart Bernard, který skončil v roce 2013. Ženy do loňska vedl Ital Carlo Parisi. "Pokračujeme v trendu, kdy do českého prostředí přinášíme impulsy mezinárodního volejbalu, protože trenérské know-how není v Česku, ale za jeho hranicemi. Není to nic proti českým trenérům, naopak je chceme do procesu zapojit," řekl předseda Českého volejbalového svazu Zdeněk Haník.

Jedním ze základních Falascových úkolů u českého týmu bude postup na mistrovství Evropy v roce 2017, které bude v Polsku. Kvalifikace na ME je na programu letos v září a ve skupině čeká Estonsko, Makedonie a Rumunsko. "Je pro mě obrovskou ctí a zároveň velkou výzvou přijmout nabídku české reprezentace. Již teď se těším, až začátkem května zahájíme s týmem přípravu," prohlásil Falasca.

Falasca získal jako hráč tři tituly s Palmou de Mallorca, působil i v italské Modeně, ruské Ufě či polském Belchatówu, kde pomohl vybojovat během čtyř let tři tituly i bronz v Lize mistrů. Jeho trenérská kariéra je od sezony 2013 spojena právě s polským velkoklubem, se kterým dokázal vyhrát polskou ligu, polský pohár, polský superpohár a v minulém ročníku se probojoval do Final Four volejbalové Ligy mistrů.

Hledání trenéra žen se protahuje

U týmu žen loni Parisi skončil po čtyřech letech. Jeho nástupce chtěl svaz oznámit společně s koučem mužů. "Ale to nedopadlo. Probíhají intenzivní jednání. Snažíme se to v co nejkratší době uzavřít," řekl mluvčí svazu Lukáš Kozáček a dodal: "Osloveni jsou domácí i zahraniční trenéři." Ženy se v září na dvou kvalifikačních turnajích ME střetnou se Slovinskem, Běloruskem a Řeckem. Vítězové šesti skupin postoupí na šampionát, druhé týmy budou o účast na turnaji bojovat v květnu 2017 v baráži.

Trenéři české volejbalové reprezentace mužů:

Milan Žák (1993-94),

Milan Žák a Petr Kop (1994-95),

Miroslav Nekola (1996-98),

Pavel Třešňák (1999-00),

Zdeněk Haník (2000-01),

Julio Velasco (Argentina/2002),

Pavel Řeřábek (2003-05),

Laurent Tillie (Francie/červenec-září 2005),

Igor Prieložný (Slovensko/leden-září 2006),

Zdeněk Haník (2006-09),

Jan Svoboda (2009-11),

Stewart Bernard (Nizozemsko/2012-2013),

Zdeněk Šmejkal (2013-2015).

Miguel Falasca (Španělsko/od 2016).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články