Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Haník čekal od volejbalistek víc. Parisi musí přijmout zodpovědnost, řekl

Antverpy - Podruhé za sebou pod vedením Carla Parisiho skončily české volejbalistky před branami čtvrtfinále mistrovství Evropy. Italský kouč po osmifinále s Belgií (1:3) řekl, že turnaj byl zklamáním a přijímá zodpovědnost, předseda svazu Zdeněk Haník jeho další budoucnost u národního týmu nechtěl předjímat. Smlouva každopádně Parisimu skončila. Příští ME se uskuteční za dva roky v Ázerbájdžánu a Gruzii, volejbalistky nejprve čeká kvalifikace.

České hráčky splnily dílčí cíl, jímž byl postup ze skupiny. Proti Rumunkám potvrdily roli favorita, proti týmům evropské špičky a třem semifinalistům minulého šampionátu - Srbsku, Německu a Belgii - už nadstavbu nepřidaly a prohrály. Poslední set středečního večerního zápasu s Belgií skončil v beznaději jejich debaklem 9:25.

"Každá hraje za sebe, nemají společný cíl a pak je to vidět. Natrénováno mají, ale když přijde chvilka, kdy by se do hry mělo dát něco víc, začne každá hrát za sebe a čeká, že to vyřeší ta druhá. Takhle se volejbal na vysoké úrovni hrát nedá," nešetřila kritikou Parisiho asistentka, bývalá opora národního týmu a majitelka stříbra a bronzu z ME v Brně Marcela Ritschelová v rozhovoru pro Radiožurnál. A litovala, že tým neprodal pětiměsíční společnou práci.

Zdeněk Haník: "Nevybočili jsme z výsledků posledních deseti let, čekali jsme však více. Což se nestalo. Parisi musí přijmout zodpovědnost. Jak etickou, tak i morální. Další kroky ale nechci předjímat. Na to je příliš brzy. Chci si nejdříve prostudovat analýzu."

Od roku 1997, kdy ženský český volejbal slavil bronzový úspěch na domácím ME, se týmu povedlo projít mezi elitní osmičku jen jednou v roce 2011. Před deseti lety se Češky do dvanáctičlenného finálového turnaje ME nedostaly, na dalších dvou šampionátech 2007 a 2009 zvládly v novém modelu postup ze skupiny, pak už další výhry nepřišly.

Jediným vybočením z řady byla před čtyřmi lety pod taktovkou kouče Jiřího Šillera účast ve čtvrtfinále po vítězství nad Francií. Parisi převzal národní tým v únoru 2012, zároveň vede italský klub Busto Arsizio a jeho osud byl nejistý už po minulém ME. Nakonec prodloužil smlouvu a letos v létě s týmem vybojoval třetí místo ve své divizi světové Grand Prix.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články