Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Poláci sní volejbalový sen – o titul si zahrají s Brazilci

Katovice/Lodž (Polsko) Polsku se splnil sen, neboť o zlato na mistrovství světa volejbalistů se v neděli utká domácí tým a úřadující šampioni z Brazílie. Ti se do finále probojovali po pětisetové bitvě s Francií, Poláci si poradili s Německem 3:1. Brazilci mají šanci získat titul už počtvrté v řadě, Poláci zase mohou vyhrát domácí šampionát jako první od triumfu Čechoslováků v Praze v roce 1966.

Úvodní semifinále v zaplněné Spodek Areně v Katovicích nabídlo obrovské drama se šťastným koncem pro jihoamerickou velmoc. Panování Brazílie na světové scéně trvá od roku 2002, což ale polští hráči s podporou 12 tisíc fanoušků hodlají v neděli večer změnit.

Brazilci v semifinále s Francií předvedli skvělou defenzivu včetně 14 bodových bloků a nápaditý útok. Po jejich počáteční jasné převaze svěřenci Laurenta Tillieho, jenž krátce vedl i českou reprezentaci, postupně nacházeli díry v jejich obraně a dvakrát srovnali krok. Francouzi ale nakonec rozhodující sadu ztratili 12:15.

"V neděli chceme přepsat historii, udělat něco, co ještě nikdo nedokázal," jásal brazilský kapitán Bruno Rezende. Než začala éra Brazílie na MS, dosáhli na zlatý hattrick Italové v letech 1990 až 1998, ale čtvrtý triumf už nepřidali.

V souboji poražených semifinalistů může Francie zopakovat bronz po 12 letech, Němci budou hrát o první medaili od roku 1970.

Zklamaní Rusové vybojovali alespoň páté místo

Volejbalisté Ruska si alespoň trochu spravili zklamání závěrečnou výhrou nad Íránem 3:0 a konečným 5. místem. Úřadující olympijští vítězové a nejúspěšnější země v historii MS však potřetí v řadě odjela ze šampionátu bez cenného kovu. Pro íránský tým je naopak šestá příčka obrovským úspěchem a suverénně historickým maximem.

Rusové před závěrečným vystoupením v Lodži třikrát za sebou prohráli a frustraci někteří hráči neunesli. Polská média zveřejnila video, na němž někteří z ruských reprezentantů ukázali po předchozí prohře s Polskem (2:3) při odchodu ze hřiště do šatny domácím fanouškům vztyčený prostředníček.

Výsledky MS ve volejbale v Polsku

o 5. místo: Rusko - Írán 3:0 (19, 21, 18)

Semifinále:
16:40 Francie - Brazílie
20:25 Polsko - Německo

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články