Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Prostějovu los nepřál, Budějovice mají lepší skupinu i cenu

Vídeň – Volejbalistům Českých Budějovic přál los Ligy mistrů a navíc při galavečeru ve Vídni obdrželi jednu z cen. Za soupeře budou mít ve skupině F polský velkoklub Belchatów, pak Innsbruck s bývalým reprezentačním blokařem Michalem Rakem a Antverpy. Jihočeši získali cenu pro nejlepšího organizátora loňské LM spojenou s prémií 7 500 eur (asi 206 000 korun). 

Slavící trenér volejbalistů Českých Budějovic Jan Svoboda
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Lidé se volejbalem v Českých Budějovicích baví, je to odměna hlavně pro ně," řekl na pódiu při přebírání šeku manažer mládeže Jihostroje Vojtěch Zach.

České Budějovice se vyhnuly italským či ruským klubům, hlavním favoritem skupiny bude Belchatów. "Na cestování je naše skupina vynikající, ekonomické hledisko je famózní. Trochu mě mrzí, že nemáme ze tří soupeřů ještě jednoho superatraktivního, ale Belchatów je megaklub a polská liga výtečná. Proti ní je rakouská a belgická slabší. Ze sportovní stránky je ale los relativně příznivý," řekl trenér Jan Svoboda.

Zato prostějovské hráčky čekají družstva z nejlepších na světě. Ve skupině A mají úřadující šampionky Ligy mistryň z Kazaně, obhájkyně bronzu Rabitu Baku a polský celek Police, nováčka soutěže. V kádru Police získala letos titul polských šampionek i česká nahrávačka Lucie Mühlsteinová.

"Je to brutální. Horší los nás nemohl potkat. Těžší skupina v příštím ročníku Ligy mistryň není. Kdybychom dostali alespoň jednoho lehčího soupeře," posteskl si kouč Prostějova Miroslav Čada.

Je nám líto, video expirovalo.
České Budějovice a Prostějov znají své soupeře pro volejbalovou Ligu mistrů

"Polská Police má v týmu čtyři kvalitní srbské volejbalistky. Těžko můžeme pomýšlet na postup i do Poháru CEV. Budeme obtížně hledat, kde se nám podaří uhrát alespoň nějaký set. Los nám nebyl vůbec nakloněn. Skupina je náročná i na cestování. Ke všem soupeřkám musíme letět," dodal prostějovský trenér.

"Není to dobrá skupina, všechny týmy mají hvězdy. Trochu mám obavy, abychom krásné zápasy zvládly. Bude to pro nás výborná zkušenost, ale bude to opravdu hodně těžké," prohlásila reprezentantka Julie Kovářová (za svobodna Jášová), která v Prostějově hraje na postu libera.

V Lize mistrů hraje 28 týmů, v ženské soutěži dvacet. Skupiny se hrají systémem každý s každým doma – venku od listopadu do ledna. Z pěti ženských skupin projde do dvanáctičlenného play-off vždy vítěz a druhý tým plus dva nejlepší na 3. místě.

Muži mají skupin sedm, do play-off postoupí jen vítěz a pět celků z druhých příček. Volejbalistky Prostějova z dosavadních šesti startů v Lize mistryň třikrát postoupily do play-off (2010, 2011, 2012), Jihostroj se do vyřazovací fáze ještě nikdy nedostal.

Los volejbalové Ligy mistrů a Ligy mistryň:

Muži:
Skupina A: Piacenza, Roeselare (Belg.), Constanta, Lugano.
Skupina B: Jastrzebie (Pol.), Novosibirsk, Teruel (Šp.), Dupnica (Bulh.).
Skupina C: Rzeszów (Pol.), Berlín, Lublaň, Budva (Č. Hora).
Skupina D: Kazaň, Friedrichshafen (Něm.), Pireus, Aich/Dob (Rak.).
Skupina E: Treia (It.), Fenerbahce Istanbul, Paříž, Bělgorod.
Skupina F: Belchatów (Pol.), Antverpy, Innsbruck, Č. Budějovice.
Skupina G: Perugia, Ankara, Tours, Maaseik.

Ženy:
Skupina A: Kazaň, Rabita Baku, Police (Pol.), Prostějov.
Skupina B: Fenerbahce Istanbul, Azeryol Baku, Nantes, Bacau (Rum.).
Skupina C: Dynamo Moskva, Busto Arsizio, Drážďany, Salo (Fin.).
Skupina D: Eczacibasi Istanbul, Omsk, Vratislav, Curych.
Skupina E: VakifBank Istanbul, Piacenza, Cannes, Bělehrad. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články