Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Češky vedly 2:0 na sety, nakonec však s Francouzkami vypadly

Curych - České volejbalistky ztratily na mistrovství Evropy v Curychu více než slibně rozehrané osmifinále s Francií a po porážce 2:3 jsou ze šampionátu vyřazeny. Český tým sice snadno vyhrál úvodní dva sety 25:20 a 25:9, jenže pak chybami nabídl soupeřkám šanci a po nezvládnutých koncovkách dvakrát 23:25 neproměnil v pátém setu ani jeden ze čtyř mečbolů a podlehl 18:20.

Radující se Francouzky
zdroj: ČT sport

V základní skupině svěřenkyně italského kouče Carla Parisiho zvládly tie-breakové bitvy s Polskem i Bulharskem a prošly do play-off ze druhého místa, dnes ale rozhodující chvíle nezvládly. Po ideálním průběhu ve třetí sadě vedly až o sedm bodů, ani to jim však nestačilo. První dva sety měly české hráčky zcela ve své režii. Ve druhém se Francouzky nezmohly vůbec na odpor a zdálo se, že zápas bude jasnou záležitostí českých volejbalistek.

"Pokud se takto rozehraný zápas neukončí ve třetím setu, tak se za podobnou chybu draze platí. Takových zápasů jsem ve své kariéře zažil dost. Nechali jsme soupeřky rozehrát a už se nám nepodařilo je zastavit ani v tie-breaku," uvedl kouč Parisi. "Nyní ale o své další budoucnosti u české reprezentace nepřemýšlím. Vracím se okamžitě do svého klubu, kde na mě čeká další práce," dodal italský trenér.

České hráčky získávaly body tvrdým útokem, účinným servisem i připravenou obranou na síti. Jenže pak se český stroj zadrhl. Sedmibodový náskok nevynucenými chybami trestuhodně prohospodařil a Francouzky se šance chytily. Nejprve se dvakrát dotáhly na rozdíl jediného bodu, ovšem Češky stačily ještě vždy odskočit. Potřetí už tlak Francouzek a tím i koncovku třetí sady nezvládly.

Je nám líto, video expirovalo.
České volejbalistky prohrály s Francií a na ME skončily

"Ztratily jsme koncentraci. Nebylo to vůbec o soupeřkách, ale o našich hlavách. Už jsme si za stavu 20:15 myslely, jak budeme hrát čtvrtfinále s Belgií. Viděly se, jak jdeme už domů a těšíme se na zítra. Naše soupeřky naopak bojovaly a výsledek otočily," viděla příčinu prohry Jášová.

Zisk setu dodal francouzským hráčkám sebevědomí. Výrazně zlepšily obranu a překonávaly se při hře v poli. Českým volejbalistkám docházely síly, na údernosti ztratila hlavní tahounka týmu a kapitánka Havlíčková. Další opory v útoku smečařky Vanžurová s Kossányiovou také střídaly slibné okamžiky s chybami. Po zpackané koncovce čtvrtého setu už byl zápas jen otázkou psychiky. Tu lépe zvládly Francouzky.

České reprezentantky si vypracovaly čtyři mečboly, jenže při druhém Vanžurová zkazila podání a při dalších stačily soupeřky vybrat jejich útoky. Druhý mečbol pomohla proměnit Havlíčková útokem do autu. Českým hráčkám se nepodařilo vylepšit osmé místo z posledního ME, kterého dosáhly pod vedením kouče Jiřího Šillera před dvěma lety v Srbsku. Francie ve středečním čtvrtfinále narazí opět na Belgii, s níž ve skupině prohrála 1:3.

Osmifinále mistrovství Evropy ve volejbalu žen v Německu a ve Švýcarsku:

Francie - ČR 3:2 (-20, -9, 23, 23, 18)

Rozhodčí: Zulfugarov (Ázerb.), Bakunovič (Běl.). Čas: 124 min. Diváci: 1500. Sestava a body ČR: Vincourová 8, Vanžurová 13, Pastulová 10, Havlíčková 29, Kossányiová 17, Monzoniová 14, libero Jášová - Hodanová, Dostálová, Plchotová, Mlejnková 2. Trenér: Parisi.

Ostatní zápasy:

Halle: Turecko - Bělorusko 3:0 (16, 13, 17), Chorvatsko - Nizozemsko 3:2 (-23, 11, -22, 23, 11).

Curych: Itálie - Polsko 3:0 (22, 22, 13).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články