Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Volejbalisté neberou nic jiného než postup na ME

Praha - Postup na mistrovství Evropy v roce 2013 je jediným cílem českých volejbalistů. Do kvalifikace o šampionát příští rok v Polsku a Dánsku vstoupí svěřenci kouče Stewarta Bernarda ve Vídni, kde je od čtvrtka do soboty čeká spolu s domácím Rakouskem, Chorvatskem a Makedonií první turnaj. Druhá část se odehraje příští týden v Ostravě-Porubě a vítěz skupiny postoupí na mistrovství. Druhý tým bude hrát baráž.

"Cílem je zajistit si postup výhrou ve skupině, jiný by ani neměl být," řekl manažer reprezentace Milan Fortuník z Vídně, kam se včera volejbalisté přesunuli. "Kdybychom nevyhráli, byli bychom hloupí. Výsledek se bude odvíjet od toho, jak si s tím sami poradíme," citoval eso týmu Jana Štokra server via-volley.

Češi chtějí stavět na podání a útoku

Právě na Štokra a Davida Konečného spoléhá český tým v útočné fázi. Trenér Bernard udělal z univerzála Štokra smečaře a Konečný je na postu diagonálního hráče, aby dostal oba výborně podávající a především smečující volejbalisty do hry. "Útok je naší zbraní a spolu s ním i podání, kterému se věnovalo hodně času v přípravě," řekl Fortuník.

Štokr si musel na hru smečaře postupně zvykat, především na přihrávku, ale roli zvládl poměrně dobře. "Je to současná varianta, přijal jsem ji a v reprezentaci hraju na smeči. Dobré je, že se s Davidem udržíme oba na hřišti," řekl hráč italského Trentina.

Trenéři řešili, zda vzít dvě libera, aby vyztužili příjem, ale rozhodli se jen pro zkušeného Martina Kryštofa. "Na příjmu můžou být problémy, i když Honza Štokr to zvládá docela dobře, ale někdy má tým obecně problémy na přihrávce. A na to, jak dobrý je náš servis, tak by měl být úspěšnější náš blok," řekl Fortuník.

Postup na šampionát je povinností, shodují se hráči

Češi jsou favority, ale podcenit nesmí žádného ze soupeřů. "Každý ze soupeřů je něčím nebezpečný," upozornil Fortuník. "Rakouský volejbal šel nahoru, Makedonce moc neznáme a sílu Chorvatů ovlivní účast či neúčast Omrčena, jednoho z nejlepších hráčů světa," doplnil asistent trenéra Zdeněk Šmejkal na svazovém webu.

"Postup na Evropu je povinností. Skupina je hratelná, Chorvaté by sice mohli být nebezpeční, ale musíme za každou cenu postoupit," řekl Kryštof. "To naprosto sedí, a pokud do toho kluci půjdou naplno jako doteď, tak věřím v postup," dodal Smejkal.

Program 1. kvalifikačního turnaje ME 2013:

Čtvrtek: 20:30 ČR - Chorvatsko,

Pátek: 20:30 ČR - Makedonie,

Sobota: 18:00 ČR - Rakousko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články