ČTsport

ČTsport
neděle 22. října 2017 Sabina

Skotové cítí křivdu, rozhodčí je nejspíš připravil o semifinále

Velikost textu:

Londýn – Mělo to být papírově nejjasnější čtvrtfinále ragbyového mistrovství světa, místo toho ale viděl londýnský Twickenham obrovské drama s velmi hořkým koncem pro Skotsko. Thistles předvedli proti Austrálii svůj nejlepší výkon na šampionátu, nekompromisně trestali chyby favorita a ještě v předposlední minutě zápasu vedli. Pak ale proměnil Australan Bernard Foley trestný kop a zařídil Wallabies těsné vítězství 35:34. Podle všeho se ale vůbec kopat nemělo a rozhodčí Craig Joubert Skoty fatálně poškodil.

Greig Laidlaw a Gordon Reid žádají rozhodčího Craiga Jouberta, aby konzultoval klíčové rozhodnutí o ofsajdu v závěru duelu s Austrálií s kolegou u videa
Greig Laidlaw a Gordon Reid žádají rozhodčího Craiga Jouberta, aby konzultoval klíčové rozhodnutí o ofsajdu v závěru duelu s Austrálií s kolegou u videa
Otevřít galerii
  • Greig Laidlaw a Gordon Reid žádají rozhodčího Craiga Jouberta, aby konzultoval klíčové rozhodnutí o ofsajdu v závěru duelu s Austrálií s kolegou u videa zdroj: ČTK/PA http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/68/6722/672140.jpg?1445247939
  • Rozhodčí Craig Joubert hlásí ofsajd zdroj: Reuters http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/68/6722/672142.jpg?1445248085
  • Jon Welsh na zemi v údajném  ofsajdu. Rozhodčí píská kop ve prospěch Austrálie zdroj: Reuters http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/68/6722/672143.jpg?1445248209
  • Skotové si stěžují na rozhodnutí Craiga Jouberta zdroj: Reuters http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/68/6722/672146.jpg?1445248479
  • Greig Laidlaw křičí na rozhodčího Craiga Jouberta bezprostředně po odpískání sporného kopu zdroj: Reuters http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/68/6722/672144.jpg?1445248309
  • Skotský zmar, australská radost a rychlý odchod sudího Craiga Jouberta po konci čtvrtfinále zdroj: Reuters http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/68/6722/672145.jpg?1445248392
  • Zklamaní Skotové po utkání s Austrálií zdroj: ČTK/AP http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/68/6722/672141.jpg?1445248003
  • Definitivní konec. Skotům se rozplynul sen o semifinále MS zdroj: Reuters http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/68/6722/672147.jpg?1445248541

Skotové se mohli po zápase na zkušeného jihoafrického sudího zlobit z více důvodů. Hned na začátku druhého poločasu velmi přísně vyloučil křídelníka Seana Maitlanda za úmyslný předhoz a chvíli před rozhodujícím momentem zápasu nepotrestal trestným kopem zákrok Australana Drewa Mitchella na skotského zadáka Stuarta Hogga.

V předposlední minutě pak Skotové rozehrávali aut, ale míč nezískali pod kontrolu a rváčkovi Johnu Hardiemu míč vypadl z ruky, čímž se dopustil předhozu. Před ním stojící pilíř Jon Welsh míč následně zachytil, ačkoliv stál v ofsajdu. Zatímco za předhoz by následoval "pouze" mlýn pro Austrálii, takto mohl Foley kopat na branku. Rozhodčí ovšem nepostřehli, že mezi oběma Skoty se míče dotkla i střídající australská mlýnovka Nick Phipps, čímž podle pravidel Welshův ofsajd negoval.

přehrát video
Dramatický závěr utkání a vítězný trestný kop Foleyho

Ani to by však nemuselo být rozhodující, pokud by se Joubert v tom okamžiku mohl poradit s videorozhodčím. Jenže ten v tomto případě podle pravidel hlavnímu rozhodčímu pomoci nemůže, video posuzuje zejména situace před položením pětky a fauly, případně nesportovní chování. "Na všechna důležitá rozhodnutí si přitom sudí berou pomoc videorozhodčího," nechápal po utkání zklamaný skotský kapitán Craig Laidlaw.

Zatímco skotští hráči i realizační tým po zápase hovořili až nezvykle klidně a rozhodčího podle nejlepších tradic svého sportu z ničeho neobviňovali, ragbyové hvězdy minulosti si servítky rozhodně nebraly. Zvláště poté, co Joubert po zápase velmi kvapně opustil hrací plochu. "Je to ta nejhorší věc, kterou jsem na trávníku za poslední roky viděl. Nebyl připravený se podívat hráčům do očí. Tohle jde úplně proti duchu naší hry," soptil legendární skotský zadák Craig Hastings.

To, že Joubert místo vysvětlování svého rozhodnutí hráčům odešel, rozlítilo experty možná ještě víc než samotné chybné rozhodnutí. "Jsem frustrovaný. Chci od rozhodčího nebo od světové unie vysvětlení. Neukázal vůbec respekt ke hře," zlobil se mistr světa a někdejší skvělá anglická mlýnovka Matt Dawson. "Bylo to ostudné rozhodnutí. Měl by být okamžitě poslán domů a už by mu nikdy nemělo být dovoleno řídit mezinárodní zápas," přisadil si Hastings.

Na začátku turnaje čelili rozhodčí kritice, že video používají příliš často, teď se situace obrátila. "Nemůžeme od rozhodčího očekávat jen samá správná rozhodnutí, ale od toho tady přece to video je. Vždyť šlo o čtvrtfinále mistrovství světa, největší událost v tomhle sportu a podobná rozhodnutí prostě musí být správná," kroutil hlavou Hastings. "Pořád si volají videorozhodčího. Nevím, nechápu, proč se ho nezeptal i nyní," souhlasil i Michael Lynagh, australský mistr světa z roku 1991.

Zdroj: BBC.com, Guardian

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.