Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Vítečková po hořkém konci na MS: Dostat 91 bodů od Kanady je maso

Ankara – V rozhodující chvíli mistrovství světa, v osmifinále proti Kanadě, selhala obrana. České basketbalistky po vyřazení mrzelo, že do utkání nedaly více bojovnosti a vůle po vítězství. Na jejich přemožitelkách z Kanady bylo podle kapitánky Evy Vítečkové vidět, že postup chtějí více.

Eva Vítečková
zdroj: ČTK autor: Milan Kammermayer

"Kanada si to jednoznačně zaslouží. Asi chtěly víc. Přehrály nás individuálními činnostmi, měly jsme obrovské problémy s doskokem," uznala Vítečková. "Přitom si myslím, že my máme lepší hráčky než Kanada," dodala kapitánka.

Kanada v zápase získala brzy náskok a hrála ve velké v pohodě. "V poločase jsme to burcovaly, protože jsme věděly, že jsme byly v minulosti schopné s nimi otočit zápas, i když to bylo o osmnáct," připomněla Vítečková srpnovou výhru nad Kanadou 55:52 v přípravném turnaji v Karlových Varech. "Ony si na to ale tentokrát daly pozor a my se nedostaly do herní pohody. V závěru už jsme byly i tak zmatené, že jsme nevěděly, kde jsme," dodala autorka 17 bodů.

S Kanadou hrály Češky v poslední době několikrát a vždy šlo o vyrovnané zápasy s maximálním rozdílem ve skóre o šest body. Tentokrát však zámořský soupeř v útoku zazářil. "Nevím, jestli to byl jejich nejlepší výkon proti nám. Pár proher s nimi také máme. Ale tohle byl největší klepec s Kanadou, jaký jsme kdy dostaly. A hlavně na takhle důležitém turnaji. Dostat 91 bodů od Kanady je maso," připustila Vítečková.

Stejskalová: Tolik bodů můžeme dostat od USA, ne od Kanady

"Leda tak Američanky si mohou dovolit dát nám 91 bodů, ale rozhodně ne Kanada," řekla po utkání Michaela Stejskalová. "Přišlo mi, že jsme k tomu přistoupily docela vlažně. Jako kdyby se nemohlo nic stát. Nebyly jsme vůbec agresivní a nedokázaly jsme ubránit situaci jedna na jednu," mrzelo novou posilu IMOSu Brno.

Právě bránění Kanaďanek ve hře jedna na jednu byl pro Češky největší problém. "Přišlo mi, jako bychom byly pomalejší na nohách. Ony dvakrát bouchly míčem o zem a byly samy v koši. Navíc jsme si nedokázaly ani pomoct," litovala Stejskalová.

Stejskalová byla jednou z mála, kdo se Kanaďankám ve hře jedna na jednu vyrovnal, a nájezdy v poslední čtvrtině se starala o českou ofenzivu společně s kapitánkou Vítečkovou; za posledních deset minut dala 12 bodů. Dala tak vzpomenout na výkony z loňského mistrovství Evropy, kde byla nejlepší českou střelkyní. "Měla jsem to oživit. Viděla jsem, že mají pět faulů, tak jsem se snažila hrát do koše. Pozice zvenku jsem neměla, tak jsem to zkoušela zevnitř," řekla Stejskalová.

Naděje pro budoucnost

Právě ona by měla v budoucnu být jednou z hráček, které převezmou štafetu po Vítečkové a dalších oporách. "Myslím, že tým se za poslední dva roky obměnil celkem dost. Je tady šest nových hráček a postupně dostáváme příležitosti. Třeba ta přestavba bude trvat delší dobu, než se to zapracuje, ale třeba nám to také půjde dobře a budeme mít v budoucnu ještě lepší výsledky, než tomu bylo letos," řekla Stejskalová.

Budoucnost týmu vidí pozitivně i Vítečková. "Je tu spousta mladých hráček, které mají budoucnost před sebou a které vidím, že ten nároďák potáhnou, a jsem na ně zvědavá," řekla nejzkušenější česká reprezentantka. "Myslím, že holky, co hrály na rozehře, se vůbec za své výkony nemusejí stydět. Příjemně překvapila Káča Sedláková. Ty rozehrávačky se vyvíjejí herně později, takže mají spoustu času dostat se na top výkonnost. Budu jim fandit," dodala k nástupnicím bývalých kapitánek Hany Horákové a Veroniky Bortelové.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články