Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Trenér Blažek chválil Češky za přístup, při zranění Burgrové se strachoval

Ankara - Trenéra českých basketbalistek Lubora Blažka potěšilo, jakou bojovností se jeho svěřenkyně v úvodním utkání na mistrovství světa prezentovaly. Ačkoli proti nim nastoupily agresivní Brazilky a zdravotní problémy měly obě klíčové podkošové hráčky Petra Kulichová a Ilona Burgrová, tým kolektivním výkonem dovedl zápas k výhře 68:55.

"Bojovali jsme, to bylo hlavní. Napravili jsme si reputaci po (přípravném) utkání s USA, kdy nám bylo vyčítáno, že jsme do toho nedali vše. Dnes ale všechny hráčky včetně celé střídačky bojovaly a jejich přístupu si velice vážím. Hráli jsme jako tým a to je dobré zjištění," těšilo Blažka po utkání.

Český tým si poradil i s velkou komplikací, když si ve druhé čtvrtině podvrknula kotník pivotka Burgrová a na lavičce se tak přidala k nejvyšší české hráčce Kulichové, která rovněž kvůli kotníku zatím trénuje individuálně. V tu chvíli tak Blažek neměl k dispozici typickou pivotku.

"To byla opravdu těžká chvíle. Nevěděl jsem, jestli mám jít do rizika a sáhnout pro Petru Kulichovou, nebo to řešit jinak. Naštěstí se dá říct, že jsme to vyřešili dobře. Holky to zvládly a Ilča se do hry vrátila," popisoval Blažek. "Bylo to po dohodě s ní. Lékař do toho mluvil, ale Ilona se rozhodla, že chce hrát. To byl důležitý okamžik pro naše vítězství.

Během její absence se s klíčovou pivotkou Brazilek Erikou Souzaovou úspěšně prala Jana Veselá, která je původem křídlo, ale díky vysoké postavě a zkušenostem z WNBA na sebe vzala nelehký úkol. A poradila si s ním velmi dobře, za což ji pochválila i kapitánka Eva Vítečková.

"Jana je neuvěřitelná a úžasná. Co její dlouhé ruce posbíraly balónů. I když nedá body, tak zastane černou práci hned za několik hráček. Byl to od ní super výkon," ocenila Vítečková.

Pomohla i "drzost" Hanušové  

Kromě ní týmu hodně pomohla i mladá pivotka Alena Hanušová, která ze sebe shodila nervozitu a nakonec s 15 body byla nejlepší českou střelkyní, když chodila do protiútoků a nájezdů do koše.

"Alena tohle musí hrát. Já s ní o tom dlouhodobě mluvím. Alena není hráč do kombinace, do rozehrávky, musí hrát drze. Drze na koš, drze v obraně a potom je to výkon, který odvádí kvalitně. V případě, že hraje opatrně, snaží se rozehrávat, pomáhat druhým, tak to prostě není ono. Ona je koncový hráč a to si musí napsat do hlavy," hodnotil Blažek.

V neděli na český tým čeká další důležité utkání s Japonskem, se kterým se několikrát utkal v přípravě. "Na regeneraci je teď málo času, zítra hrajeme s Japonskem a bylo by super je porazit. Pak bude den volna a budeme se moci připravovat na Španělsko. Věřím, že na něj už bude Petra Kulichová v pořádku, takže bychom mohli být kompletní," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články