Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Chci, aby tlak zůstal na mně, ale zodpovědnost musí být na týmu, říká Satoranský

Češi odjeli na turnaj do Rumunska jen v jedenácti hráčích a bez velké opory Jana Veselého, který se rozhodl toto léto nereprezentovat. Celkem jen pět hráčů zažilo evropský šampionát před dvěma lety. Hlavní oporou českého výběru tak bude Tomáš Satoranský, jediný český zástupce v NBA. Ačkoli bude pro něj nejprestižnějším duelem souboj se Španělskem, uvědomuje si důležitost zápasů proti Rumunům a Maďarům. Přímý přenos utkání Česko–Rumunsko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v pátek od 19:20.

Tomáš Satoranský v rozmluvě s trenérem Ronenem Ginzburgem
zdroj: ČTK autor: Ronen

Reprezentanti už dorazili do dějiště šampionátu v Rumunsku a nyní se pomalu chystají na první utkání, ve kterém narazí na domácí výběr. Organizátoři v Kluži vše připravili na vysoké úrovni, což potvrzuje také Satoranský. "Jsem mile překvapený organizací, hala je krásná, hotel je také super, i jídlo. Vše šlape a nemůžeme si na nic stěžovat."

Tým by se potřeboval chytit hned na začátku turnaje, nepřesvědčivé výkony v přípravě jsou v čerstvé paměti. "Je dobře, že už to začne. Měli jsme už oficiální focení, což je takový moment, kdy si hráč uvědomí, že to doopravdy začíná. Ale pro mě ta správná nervozita přijde až těsně před zápasem, takže až v pátek," uvedl Satoranský.

Rumuny požene pravděpodobně plná hala fanoušků a české reprezentanty tak nejspíš čeká skutečné peklo. "Jsem na to sám zvědavý. Někdo říkal, že má být vyprodáno. Někdo, že zas ne. Uvidíme, jak bude domácí tým podporován. Pro mě je ale vždy velký zážitek hrát před plnou halou fandící domácímu týmu. Vždy mě to spíš nabudí. Bylo tomu tak před čtyřmi lety ve Slovinsku nebo pak v kvalifikaci v Maďarsku," řekl Satoranský.

A co říct na adresu rumunských basketbalistů, kteří nenastupují ve sledovaných soutěžích? "Hrají hodně zónu, na to si musíme připravit útok. Také mají vysoké hráče, takže to bude hodně o doskoku, který potřebujeme zlepšit. Bývá lepší, když už znáte jejich silné stránky a víte, na co se připravit. Neznat většinu týmu může být zrádné, ale máme ještě dva dny, abychom je co nejlépe nasledovali z videa a byli co nejlépe připravení," burcoval Satoranský.

Zda bude úvodní zápas výhodou, nebo spíše nepříjemností, se ukáže až na palubovce. Satoranský se tím však příliš nezabývá. "Nemyslím si, že by to měla být jejich výhoda. První zápas doma bývá hodně těžký. To se nám potvrdilo i ve Slovinsku před čtyřmi lety, kdy jsme málem domácího favorita porazili. Budou se chtít doma ukázat a budou nervóznější. Samozřejmě ale i pro nás je to možná nejdůležitější utkání turnaje, protože rozhodne o tom, jak se to pro nás bude vyvíjet. Podle toho se určí rozložení sil ve skupině," zdůraznil.

Budu muset hrát lépe než v přípravě, uvedl Satoranský

Bez Jana Veselého bude český útok spoléhat právě na Satoranského. Rozehrávač národního týmu ponese hlavní zodpovědnost, i když chce zapojit i ostatní zkušené hráče. "Budu se snažit tu zodpovědnost rozhodit mezi víc hráčů. Máme tu velice kvalitní hráče, kteří mohou být dost nebezpeční, když jsou agresivní. Chci, aby tlak zůstal na mně, ale zodpovědnost musí být na týmu. Jsem rád, že je tu Jirka Welsch, který toho zažil nejvíce z nás všech a v těch těžkých zápasech nám může hodně pomoct," zhodnotil Satoranský svou roli v mužstvu.

Tlak si samozřejmě hráč Washingtonu Wizards uvědomuje. "Bude záležet na tom, jak se s tím vypořádám. Budu muset hrát lépe než v přípravě, kdy moje hra nebyla taková jako dřív v nároďáku a ještě to nebylo ono. Ale už mám za sebou velmi těžké zápasy v nároďáku, jako bylo play-off na Eurobasketu před dvěma roky. Takže se toho nebojím," dodal odhodlaně Satoranský.

Nervózní však bývá. Ovšem jen před začátkem utkání. "Většinou bývám nervózní těsně před zápasem při hymnách. Je to pro mě signál, že jsem připravený. Takže doufám, že budu nervózní."

A jak je na tom Satoranský zdravotně? "Jsem na sto procent připravený. Na dva dny byl za mnou fyzioterapeut z Washingtonu. Hodně mi pomohl, docházel jsem i na terapie. Bylo dobře, že jsem nejel do Lotyšska a raději se připravoval na tento turnaj, na kterém záleží," prozradil Satoranský přítomnost zástupce amerického klubu. "Dělali jsme různé korektury. Zvyšovali námahu na jedné noze, aby nebyly přetížené úpony. Uvolnit tělo a dát mu oraz," doplnil.

Španělsko bude svátek, koncentraci ale Češi směřují na Rumuny a Maďary

Mezi dva klíčové zápasy s Rumunskem a Maďarskem se vklínilo Španělsko, což bude pro Satoranského velice prestižní zápas. Vždyť v Barceloně se vypracoval v jednoho z nejlepších evropských hráčů. "Speciální bude kvůli tomu, že tam znám skoro všechny. Ale také víme, že to pro nás není ten hlavní soupeř. My musíme věnovat všechnu koncentraci především těm dalším dvěma soupeřům. Možná někdo z trenérů už dělá skauting na Španělsko, ale my všichni se maximálně soustředíme jen na Rumunsko a na to, jak vstoupíme do turnaje," připomněl.

"Zápas se Španělskem je ale svátek i pro nás, protože je to hlavní favorit na titul a málokdy se poštěstí hrát proti týmu s osmi hráči z NBA," přemítal Satoranský a nastínil, že české reprezentanty čekají takoví hráči, jako je Rubio, ale i například Sergio Rodríguez z CSKA Moskva, který je podobně nebezpečný.

Na rozdíl od NBA se bude Satoranský muset připravit na těsnější obranu i vzhledem k tomu, že je v Evropě díky přesunu do zámoří ještě známější. "Týmy mě hodně chtějí dostat od míče, zdvojují mě, hrají na mě presink, aby míč vyvážel někdo jiný. Ale nemyslím si, že by soupeři byli na mě namotivovaní kvůli tomu, že jsem hráč NBA," uzavřel Satoranský.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články