Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Na ME překvapivě nepojede zkušený křídelník Sobol

Do šestnáctičlenné nominace českých házenkářů na mistrovství Evropy v Chorvatsku se nečekaně nevešel zkušený Jan Sobol. Třiatřicetiletý křídelník přitom startoval s národním týmem na posledních šesti velkých turnajích. Do konečného výběru pro šampionát se nedostal ani pivot Petr Šlachta. Tým se momentálně připravuje v Brně.

Jan Sobol
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

"Bylo to pro nás těžké rozhodování. Zásadně nová situace, protože v těch ostatních nominacích jsme měli vždy jasno, jak sestavu uděláme. Na tohle mistrovství to bylo asi pro nás nejtěžší, rozhodovali jsme se do poslední chvíle a rozsekli jsme to až včera večer," řekl trenér Daniel Kubeš.

"Bylo to opravdu těžké, v potaz jsme brali to, co nás může potkat na mistrovství. Z toho důvodu to nakonec padlo na tyhle dva. Rozhodovali jsme se do poslední chvíle. Variant bylo několik, dlouho jsme nad tím seděli," dodal druhý kouč Jan Filip.

Faktor momentální formy

Překvapením je vyřazení Sobola. Pravý křídelník z francouzského týmu Dijon Bourgogne startoval na posledních čtyřech evropských a dvou světových šampionátech, kterých se český celek zúčastnil. V jeho neprospěch hrála aktuální slabší forma, v závěrečném přípravném zápase s Rakouskem neskóroval.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářští trenéři před ME zúžili kádr

"Jak to nese? Asi žádný hráč z toho nebude nadšen, jeden z faktorů byla asi momentální forma," podotkl Filip. "Určitě tam bylo víc těch faktorů. Řekli jsme si dopředu, že pojedeme na ME s hráči, o kterých si myslíme, že mají největší šanci nám pomoci udělat dobrý výsledek," dodal Kubeš.

Hned sedm z šestnácti nominovaných se představí na velké akci poprvé v kariéře. Premiéra na závěrečném turnaji čeká na Jakuba Svitáka, Jana Landu, Stanislava Kašpárka, Dieudonneho Mubenzema, Tomáše Čípa, Milana Kotrče a Štěpána Zemana.

Český celek se představí na první velké akci po loňském konci kariéry opory Filipa Jíchy. Kvůli zranění scházejí také střelec Tomáš Babák, Petr Linhart a Milan Škvařil, z rodinných důvodů pak Miroslav Jurka.

Do šampionátu vstoupí národní tým v sobotu proti Španělsku, dalšími soupeři v těžké skupině budou Dánsko a Maďarsko. Do další fáze projdou tři celky.

Nominace na ME:

Brankáři: Martin Galia (Zabrze/Pol.), Tomáš Mrkva (Balingen - Weilstentten/Něm.),

spojky: Roman Bečvář (Elbeflorenc 2006/Něm.), Jakub Sviták (Dukla Praha), Ondřej Zdráhala (St. Gallen/Švýc.), Pavel Horák (Brest/Běl.), Michal Kasal (Prešov/SR), Jan Landa (Lovosice), Stanislav Kašpárek (Balatonfüredi KSE/Maď.), Jan Stehlík (Plzeň), Dieudonne Mubenzem (Dukla Praha),

křídla: Tomáš Číp, Jakub Hrstka (oba Prešov/SR), Milan Kotrč,

pivoti: Leoš Petrovský (oba Bergischer HC/Něm.), Štěpán Zeman (Zubří).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články