Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Obrat ve druhé půli přinesl důležité vítězství nad Polskem, zářila Luzumová

Po špatném začátku přišel vítězný konec. Reprezentantky si také ve druhém utkání poradily se svými soupeřkami, když v utkání proti Polsku sice prohrávaly po prvním poločase 12:15, ale ve druhé půli nakročily k úspěšnému obratu. Ke zlepšené defenzivě přidaly české házenkářky také branky z protiútoků a nakonec zvítězily 29:25. Nejvíce branek si připsala Jeřábková, důležitými góly přispěla Luzumová.

Utkání Polsko - Česko
zdroj: chf.cz autor: Alžběta Vejrostová

Češky prohrávaly tři čtvrtiny zápasu, ale dokázaly nepříznivý vývoj zvrátit bojovností v obraně a kolektivním výkonem. Na hřišti se protočilo množství hráček, které se také zapsaly do listiny střelkyň.

Už dvě výhry by reprezentaci mohly teoreticky stačit k postupu, pokud se skupina nezamotá. K jistotě potřebuje český tým získat ještě alespoň bod. Češky si v sobotu poradily s Argentinou, i když trenér Jan Bašný šetřil klíčové hráčky. Polky měly za sebou těžký zápas se Švédskem, který dotáhly do vítězného konce.

S ohledem na to se Bašný domnívá, že výhry nad Argentinou a Polskem ještě nebudou k postupu stačit. "Budeme muset vyhrát další zápas. Tým dnes ale ukázal obrovskou sílu. Asi 20 minut před koncem prohrával o pět gólů s velkým favoritem, který už si myslel, že to má vyhrané, a začal hrát tak, jak by hrát neměl. Náš tým potom vycítil šanci a zápas obrátil. Takže to ukazuje, že tým má charakter a je dobrý. Bude ale potřeba to ještě aspoň jednou potvrdit," řekl kouč.

Bašný se snažil Polky překvapit tím, že postavil Hrbkovou na křídlo, na spojky Ryšánkovou s Jeřábkovou a na pivota Šetelíkovou. Češky začaly v poklidu a nikam nespěchaly, zatímco Polky byly v tempu a ujaly se vedení. Náskok postupně navyšovaly především díky zákrokům brankářky Placzekové, na kterou české házenkářky nedokázaly zpočátku vyzrát.

Je nám líto, video expirovalo.
České házenkářky si na MS poradily s Polskem

Potom ji třikrát prostřelila Jeřábková a získala také míče v obraně, čímž nastartovala tým k lepšímu výkonu. Prosadily se i Šetelíková s Ryšánkovou a náskok Polek se snížil na jedinou branku. V oslabení však soupeřky znovu utekly a nic na tom nezměnily ani další góly Jeřábkové.

Češky začaly druhou půli mnoha chybami a opět nechaly vyniknout Placzekovou v brance. Polky využily přesilovku a utekly na pět branek. I když byly české hráčky opět v oslabení, obětavou obranou nedovolily Polkám odskočit na větší rozdíl. Naopak manko stahovaly a Malá vyrovnala. Polky ale měly znovu výhodu přesilovky a Češky musely dotahovat. Zásluhou Luzumové a Jeřábkové poprvé v zápase vedly, na tříbrankový rozdíl upravila Malá a polský trenér Leszek Krowicki reagoval oddechovým časem.

Nebylo to ale nic platné. Bašný točil na hřišti hráčky do obrany a v útoku a Polky začaly dělat chyby. Nestačil ani jejich závěrečný tlak.

"Začaly jsme lépe bránit, změnily jsme obranu na jednu vysunutou a Polky to znervóznilo," řekla křídelnice Veronika Malá, jež ve druhé půli pomohla k výhře čtyřmi důležitými brankami. "Bylo to hodně emotivní, holky na střídačce skákaly po každém našem gólu. Jsme šťastné," řekla.

Mistrovství světa házenkářek v Německu:

ČR - Polsko 29:25 (12:15)

Sestava a branky ČR: Satrapová, Kudláčková, Müllnerová - Galušková, Ryšánková 2, Salčáková 1, Maňáková 1, Kordovská 1, Hrbková 1/1, Luzumová 7/3, Adámková, Marčíková, Šetelíková 2, Zachová 2, Jeřábková 8, Malá 4.

Nejvíce branek Polska: Kudlaczová-Glocová 6/2, Achruková 5/2, Janiszewská 4. Rozhodčí: Christiansenová, Hansenová (obě Dán.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 4/4. Vyloučení: 5:2. Diváci: 2720.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články