Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jíchovi utekl jen větší úspěch s reprezentací. Jinak jsem ochutnal vrchol ledovce, prohlásil

Házenkář Filip Jícha získal řadu trofejí včetně té pro nejlepšího hráče za rok 2010, připustil však, že mu ve sbírce chybí výrazný úspěch s reprezentací. Po oznámení o konci kariéry si dá volno, v budoucnu by nicméně rád vyzkoušel trenérskou práci. "Jsem vděčný, že jsem měl takovou sportovní kariéru. Že jsem já jako kluk ze Starého Plzence mohl ochutnat takový házenkářský vrchol ledovce, o kterém jsem ani nesnil," uvedl.

Filip Jícha
zdroj: ČTK

"Na co se mi nepodařilo dosáhnout, to je větší úspěch s reprezentací. To je věc, o kterou jsem při všech reprezentačních pauzách bojoval a dával často všanc své zdraví i psychický stav. To se nám ale nepodařilo. Házená je však kolektivní sport a jsem moc rád, že jsem ho dělal. Proto nemůžu říct, že by mě to mrzelo. Ale kdybych to mohl změnit, změnil bych to," dodal.

Pro většinu sportovců je rozhodování o konci kariéry velmi složité, Jícha je ale vnitřně smířený. "Jsem člověk, který prostě dělá velká rozhodnutí z břicha, nebo pocitu. Cítil jsem, že by to tak mělo přijít, tak jsem to udělal a jsem rád," uvedl pětatřicetiletý Jícha, který v létě mimo jiné kvůli problémům s koleny skončil v Barceloně.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkář Jícha ukončil aktivní kariéru

"Byl to pro mě neuvěřitelný příběh a jízda, kterou musím ukončit, byť bych třeba rád pokračoval. V každém příběhu je ale konec a pro mě nastal na jaře, kdy jsem přijel po jednom tréninku domů a zjistil jsem, že už nemůžu. Že již nemám energii skousávat tu fyzickou bolest," dodal.

Že by kariéru ukončil až po lednovém evropském šampionátu, neuvažoval. "V kvalifikaci jsem odehrál jediné utkání, kde jsem si utrhl meniskus, ten zápas jsme prohráli na Islandu o gól. Takže jsem přispěl jednou operací a prohrou. Kluci si tu kvalifikaci odehráli beze mě a nebylo by fér vzít místo jednomu z nich, který by si to zasloužil víc," řekl Jícha.

Filip Jícha
zdroj: Pavel Lebeda/chf.cz

Rozlučkovou exhibici nechystá. "Takový scénář byl plánovaný, ale nechal bych to asi takhle. Pro mě osobně by to bylo asi moc emotivní. Opouštím sice parket a nebudu hrát dál házenou, ale neopouštím tento sport, který si nesu v srdci, miluju a nedokážu si to bez něj představit. Pořád se chodím dívat na házenou v Barceloně, na mistrovství Evropy v Chorvatsku určitě budu držet palce klukům," uvedl Jícha.

Nyní plánuje volno. "Počítám rok, dva, i když to mi přijde už teď obrovsky dlouhé. Do léta bych se mohl rozkoukávat, sbírat zkušenosti a pak bych se zase do něčeho pustil," nastínil a připustil, že by někdy v budoucnu rád předával zkušenosti jako trenér. "Do házené jsem vždy povídal, byl pravá ruka trenéra a v budoucnu bych třeba rád převzal nějaký tým a tyto své vize zkusil zprostředkovat. Studuji trenérskou školu v Německu a v lednu mám jednu zkoušku," uvedl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články