Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Házenkářky vyhlíží start kvalifikace ME. Trenéra Bašného těší forma Luzumové

Praha – Úvodní zápasy kvalifikace mistrovství Evropy 2018 házenkářek se nezadržitelně blíží a trenér Jan Bašný může být spokojen se stabilitou kádru i formou největší hvězdy Ivety Luzumové. Jeho výběr nastoupí ve středu 27. září ve Zlíně proti Islandu (přímý přenos nabídne ČT sport), v neděli 1. října se pak představí ve Slovinsku. Ve skupině hraje ještě favorizované Dánsko, na šampionát postoupí dva týmy a nejlepší celek z třetích míst.

Česká házenkářka Iveta Luzumová
zdroj: Alex Wipf/chf.cz

"Od loňska tým zůstal téměř pohromadě. Reprezentace se vzdala Hana Kutlvašrová, ale u týmu přece jen zůstává. Je jednou z masérek reprezentačního družstva a zúčastní se hned srazu v Luhačovicích. Jinak je naše sestava velmi stabilní," uvedl Bašný.

Potěšila ho forma reprezentační opory Ivety Luzumové. "Se svým týmem se teď dostala do Ligy mistryň, což je skvělá zpráva i pro českou házenou. Její zapojení je důležité pro tým nejen herně, ale i po mentální stránce," řekl kouč.

Několik hráček v nominaci kvůli zdravotním potížím chybí. "Několikatýdenní problémy měly během léta třeba brankářka Vašulková, hráčky Weisenbilderová, Galušková nebo Andrýsková. Úplně novou hráčkou v nominaci je Kolářová, se kterou počítáme na post levého křídla," dodal Bašný.

Času není nazbyt

Tým se sejde v Luhačovicích v neděli 24. září. Nebude však zcela kompletní. "Některé hráčky nebudou moci přijet už na nedělní trénink, protože ve Francii se hraje liga ještě o víkendu. Většina hráček bude ještě v sobotu večer hrát, proto se asi do nedělního odpoledne do Luhačovic nedostanou," uvedl Bašný.

Času na přípravu tak nebude mnoho. "První trénink tak bude asi spíš seznamovací, ještě nemáme upřesněné, kdy které hráčky dorazí. Pak už nám bude zbývat jen pondělí a úterý na přípravu na zápas s Islandem. Ani o soupeři z Islandu nemáme moc čerstvé informace, máme nějaké zápasy, které jsme sehnali dříve a máme je již sestříhané, ale jsou z druhé poloviny roku 2016. Víc informací máme o Slovinkách, na které se začneme připravovat od čtvrtka od rána," nastínil kouč.

V prosinci čeká házenkářky start na mistrovství světa v Německu, kvalifikace ME pak bude pokračovat dalšími dvěma zápasy v březnu.

Nominace na kvalifikační zápasy s Islandem a ve Slovinsku:

Brankářky: Petra Kudláčková (Slavia), Dominika Müllnerová (Most), Lucie Satrapová (Kristianstad/Švéd.).

Pivotky: Petra Adámková (Göppingen/Něm.), Michaela Konečná (Poruba), Alena Šetelíková (Slavia).

Pravá křídla: Tereza Fryčáková (Olomouc), Jana Knedlíková (Györ/Maď.), Dominika Zachová (Most).

Levá křídla: Michaela Kolářová (Zlín), Veronika Malá (Issy/Fr.), Kristýna Salčáková (Truchtersheim/Fr.).

Střední spojky: Iveta Luzumová (Thüriger/Něm.), Šárka Marčíková (Štětín/Pol.), Petra Růčková (Most).

Pravé spojky: Michaela Hrbková (Göppingen/Něm.), Sára Kovářová (Most), Helena Ryšánková (Dijon/Fr.).

Levé spojky: Markéta Jeřábková (Most), Kamila Kordovská (Blomberg/Něm.).

Zdroj
ČTK, chf.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články