Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

České házenkářky narazí na MS na obhájkyně titulu

Hamburk – České házenkářky se na mistrovství světa utkají v základní skupině B v Bietigheim-Bissingenu s obhájkyněmi titulu z Norska, Švédskem, Maďarskem, Argentinou a Polskem. Turnaj se uskuteční od 1. do 17. prosince.

České házenkářky (v bílém) v utkání s Norskem
zdroj: Reuters autor: TT NEWS AGENCY

"Je to jediná skupina, kde je pět evropských týmů. To je velmi nevýhodné, postupují ze skupiny jenom čtyři. Určitě z losu vyšly i lehčí skupiny," řekl v tiskové zprávě Bašný. "Je to podruhé za sebou, co si v uvozovkách stěžujeme na těžkou skupinu, bylo tak tomu i před šampionátem ve Švédsku. Ale na ME jsme se dostali ze skupiny, takže možné je všechno. Je to však další los, který nám není příznivě nakloněn," doplnil český kouč, který nedávno prodloužil smlouvu u týmu na další tři roky.

Nad dvojnásobnými olympijskými vítězkami a úřadujícími světovými i evropskými šampionkami z Norska ještě české házenkářky, které byly nasazené do třetího z šesti košů, v samostatné historii nikdy nezvítězily. Naposledy s nimi prohrály 24:35 v osmifinálové skupině loňského evropského šampionátu ve Švédsku.

Dobré je nebýt čtvrtý

Obdobnou bilanci mají i se Švédskem, jež bylo nasazeno z druhého koše. Na loňském ME se Bašného svěřenkyně utkaly i s Maďarskem a zvítězily 27:22.

"Myslím si, že náš tým má na to ze skupiny postoupit. Bylo by dobré nebýt čtvrtý, aby byla šance uspět v osmifinále. Relativní výhoda je, že se nemusíme připravovat na asijský styl hry, což zabere vždycky nějaký čas. Druhou výhodou je snad to, že nemáme ve skupině žádné soupeře z kvalifikace o postup na ME - Slovinky ani Dánky. Výhodou je snad i to, že to je pro naše fanoušky dostupná lokalita. Zkouším najít nějaká pozitiva, ale byli tam lehčí soupeři," řekl Bašný.

"Argentinky se zlepšily, myslím ale, že se s nimi určitě hrát dá, stejně tak s Polkami. Maďarky jsme porazili posledně ve Švédsku, tak proč ne teď?" dodal český trenér.

Lídrem skupiny A, která se bude hrát v Trevíru, byly z prvního koše určeny olympijské finalistky z Francie. Do "céčka" v Oldenburgu byly nasazeny Dánky a skupinu D povedou v Lipsku domácí Němky.

Z každé šestičlenné skupiny postoupí čtyři nejlepší týmy do osmifinále, což je i základní cíl národního týmu. Osmifinálové zápasy budou stejně jako poté čtvrtfinále hostit Lipsko a Magdeburg. Finálový program se odehraje v Hamburku. 

Složení základních skupin MS házenkářek:

Skupina A (Trevír): Francie, Rumunsko, Španělsko, Slovinsko, Angola, Paraguay.

Skupina B (Bietigheim): Norsko, Švédsko, ČR, Maďarsko, Argentina, Polsko.

Skupina C (Oldenburg): Dánsko, Rusko, Brazílie, Černá Hora, Japonsko, Tunisko.

Skupina D (Lipsko): Německo, Nizozemsko, Korea, Srbsko, Čína, Kamerun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články