Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Házenkáři přehráli Bahrajn a na turnaji v Maďarsku jsou ve finále

Érd - Čeští házenkáři si na tradičním vánočním turnaji čtyř zemí v Maďarsku zahrají ve finále. V úvodním utkání potvrdili roli favorita a porazili druhý tým letošního asijského šampionátu Bahrajn 28:23. V pátek se reprezentanti utkají o celkové prvenství s domácím výběrem, který v druhém duelu porazil Slovensko jasně 35:26. Bahrajn letos na turnaji zemí visegrádské čtyřky nahradil obvyklého účastníka Polsko.

Utkání Česko - Bahrajn
zdroj: AP autor: Zsolt Szigetvary

Asijský celek, který v létě startoval na olympiádě v Riu de Janeiro a nyní se na rozdíl od českého týmu chystá na lednový světový šampionát, vstoupil do zápasu lépe, ale svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše brzy srovnali.

Češi do Maďarska přivezli tým s několika nováčky a bez řady opor v čele s kapitánem Jíchou, obráncem Horákem či střelcem Zdráhalou, i tak proti Bahrajnu od závěru první půle dominovali.

Soupeř naposledy vedl 12:11, pak reprezentanti do pauzy i přes jedno oslabení šňůrou pěti gólů otočili stav a získali rozhodující náskok.

Hned po přestávce český celek zvýšil na 17:12 a zápas už měl jasně pod kontrolou. Národní tým se brzy dostal až do sedmibrankového vedení a Bahrajn až v závěru snížil.

"Můžeme být spokojeni s výhrou. Výkon nebyl optimální, dělali jsme hodně chyb. Ale soupeř také není optimální, je hodně rychlý. Myslím, že jsme si dobře poradili s jeho ofenzivní obranou. Martin Galia chytal výborně, což také výrazně ovlivnilo výsledek," podotkl kouč Kubeš.

"U hráčů, kteří jsou tu nově, bylo vidět, že úkoly, které mají v reprezentaci, jsou dost odlišné od těch, které plní v lize. Projevilo se to na celkovém výkonu. Ale od toho jsme tady, abychom hráče viděli v akci, takže i z tohoto hlediska to bylo určitě přínosné," dodal.

Nejlepšími českými střelci byli s pěti góly Petr Linhart, Jan Sobol a Marek Vančo. "Na to, že spousta hráčů je v reprezentaci po delší době nebo úplně nová, to nebylo na hřišti nejhorší. Osobně se mi hrálo dobře. Něco mi tam i spadlo, škoda neproměněného trháku, ten mě mrzí," uvedl Vančo.

"Jinak to byla opravdu netradiční házená. Soupeř hrál obranu, kterou bych nazval tři tři, bylo to pro nás dost specifické. Bylo to o běhaní nahoru dolů, takový slušný běhavý trénink. Důležité ale je, že jsme přibližně od 45. minuty začali lépe bránit, výborně chytal Galia a my jsme díky tomu mohli tahat rychlé útoky, z kterých jsme dávali góly," dodal.

Česko - Bahrajn 28:23 (16:12)

Sestava a branky ČR: Galia, Adamík - Bečvář 2, Jeníček, Motl, Vančo 5, Sobol 5/2, Kývala 3, Linhart 5, Petrovský 3, Škvařil 4, Tonar 1, Gřešek, Šlachta, Užek.

Nejvíce branek Bahrajnu: Abdulkader, Habíb oba 4. Sedmimetrové hody: 3/2 - 3/1. Vyloučení: 5:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články