Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Silná nizozemská generace má další úspěch, z ME házenkářek přiveze medaili

Göteborg - Nejúspěšnější období ve své historii prožívá nizozemská ženská házená. Oranjes loni vybojovaly stříbro na mistrovství světa, na hrách v Riu postoupily do semifinále a daří se jim i na mistrovství Evropy ve Švédsku. Nizozemky si v semifinále poradily s Dánskem 26:22 a získají první medaili z evropského šampionátu. O zlato si v neděli zahrají Norskem, které po vítězství 20:16 nad Francií postoupilo do osmého finále ME za sebou.

Utkání Nizozemsko - Dánsko
zdroj: Reuters autor: Björn Larsson

Po vyrovnaném poločase rozhodl nizozemský tým utkání nástupem do druhé půle. Dal šest gólů za sebou, zatímco Dánky poprvé skórovaly až ve 44. minutě. Nejlepší střelkyní vítězek byla autorka sedmi branek Estavana Polmanová.

Dánky v 90. letech ovládly první dva evropské šampionáty, třetí zlato přidaly v roce 2002. O dva roky později vybojovaly stříbro, od té doby útočí na medaili marně.

Norky naopak rozhodly druhé semifinále lepším závěrem. Ještě v 54. minutě s Francií prohrávaly, ale pak už stříbrným olympijským medailistkám z Ria nedovolily dát ani gól.

Loni ve finále MS Nizozemsko porazily jednoznačným rozdílem osmi branek, v neděli budou usilovat už o sedmý evropský triumf.

Výsledky mistrovství Evropy házenkářek:

Nizozemsko - Dánsko 26:22 (13:13)
Nejvíce branek: Polmanová 7, Grootová 6, Brochová a Van der Heijdenová po 3 - Jorgensenová 6/2, Nielsenová 4, Fiskerová a Jensenová po 3.

Norsko - Francie 20:16 (11:9)
Nejvíce branek: Mörková 7/5, Frafjordová 4, Kristiansenová a Arntzenová 3 - Lacrabereová 6/1, Houetteová 3/1, Gnabouyouová 3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články