Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Po výborném výkonu vyhráli čeští házenkáři nad Makedonií o sedm gólů

Plzeň – Čeští házenkáři ve svém druhém vystoupení v kvalifikaci na mistrovství Evropy jasně přehráli Makedonii 35:28. Na domácí palubovce tak po těsné porážce na Islandu slaví první vítězství. Nejlepším střelcem týmu byl s deseti góly Jakub Hrstka. Ukrajina v druhém utkání doma zdolala Island 27:25, a všechny týmy tak mají po dvou bodech. Češi mají po vysoké výhře nejlepší skóre a vedou tabulku. Další zápasy je čekají v květnu proti Ukrajině. Na evropský šampionát do Chorvatska v roce 2018 postoupí z každé skupiny dva celky a nejlepší tým z
třetích míst.

Jakub Hrstka v akci
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Češi se oklepali ze středeční smolné porážky na Islandu a i bez kapitána Filipa Jíchy, který si poranil na severu Evropy koleno, na soupeře vlétli. "Předvedli jsme velmi dobrý výkon. Vyšel nám začátek zápasu. Výborně jsme bránili, Galia chytal perfektně. Dali jsme 35 gólů. Hra v útoku byla oproti zápasu na Islandu zlepšená," zhodnotil duel trenér Jan Filip.

"Po drtivou většinu zápasu jsme byli schopni dodržet naše pravidla a úkoly, co kluci mají. I emočně jsme byli výborní. Celkově výchozí situace není vůbec špatná," prohlásil trenér Daniel Kubeš.

Dobrý start rozhodl

Češi dokázali hrát v útoku s větší lehkostí než na Islandu a brzy si vybudovali také díky čtyřem Hrstkovým trefám až sedmibrankový náskok. Hosty brzdila vyloučení, ale také velký počet ztrát. České obraně se rovněž dařilo eliminovat nebezpečí od největší hvězdy makedonského celku Kirila Lazarova. Ten si připisoval zpočátku góly jen ze sedmimetrových hodů.

Balkánský tým se pokusil zvednout na začátku třetí desetiminutovky, když při Stehlíkově vyloučení dvakrát slavil po zakončení do prázdné branky. Úřadovat začal i Lazarov. Jen trocha prostoru na devíti metrech mu stačila k nekompromisnímu trestu.

Sedmibrankový náskok vrátil před koncem poločasu z protiútoku stoprocentní Hrstka. Poslední slovo měl ale Stoilov. Skóre se po prvním poločasu zastavilo na výsledku 18:12. "Vzali jsme to z perfektního konce. Už poslední domácí zápasy s Makedonií byly podobné v průběhu. Vždycky jsme se dostali do náskoku, oni to trochu stáhli v druhé půli," řekl Kubeš.

Začátek druhého dějství Češi nezachytili podle představ. Makedonci rychle snížili na rozdíl tří branek a trenér Daniel Kubeš si vzal oddechový čas. Úspěšné útoky se pak střídaly na obou stranách, postupem času začalo vítězit týmové pojetí českého celku.

Dařilo se střídajícímu Linhartovi a po krátké odmlce stále i Hrstkovi, který úspěšně atakoval metu deseti gólů. Prosazovat se začal i Petrovský na pivotu. Výborný výkon předvedl v brance i Martin Galia. Poslední minuty doprovázel hráče ohlušující potlesk vestoje.

Makedoncům nepomohly ani opakované oddechové časy, ale v poslední sekundě stačili zkorigovat na rozdíl sedmi gólů. "Odehráli jsme zápas na hranici našich možností v obraně i v útoku. Mohli jsme vyhrát třeba o devět a může to být rozhodující, ale klukům jsme řekli, že hrajeme 60 minut ofenzivně, každý útok i obranu naplno. Bohužel jsme ztratili dva míče a dostali hloupý gól," uvedl Kubeš.

"Jsme spokojeni. Dali jsme do toho sto procent. Super publikum. Je to krásný pocit," řekl hrdina utkání Galia, který se v 46. minutě blýskl málo vídaným dvojzákrokem proti dvěma nejlepším makedonským střelcům Lazarovovi a Manaskovovi.

ČR - Makedonie 35:28 (18:12)

Sestava a branky ČR: Galia, Mrkva - Hrstka 10/3, Bečvář 5, Jurka 4, Sobol, Horák, Kotrč 1, Stehlík, Babák 4, Linhart 3, Petrovský 6, Zdráhala, Užek 2, Landa, Říha.

Nejvíce branek Makedonie: K. Lazarov 9/2, Manaskov 8/3, Neloski a Taleski po 4. Rozhodčí: López, Ramírez (oba Šp.). Sedmimetrové hody: 3/3 - 8/6. Vyloučení: 4:4. Diváci: 1400.

Ukrajina - Island 27:25 (13:13)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články