Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Osud prvního čtvrtfinále Zubří–Karviná? Na tahu je svaz

Zubří – O osudu prvního čtvrtfinálového utkání mezi házenkáři Zubří a Karviné rozhodne až svaz. V sobotu ze hřiště odešli jako vítězové hosté z Karviné po rozstřelu ze sedmimetrových hodů, pár hodin po zápase ale soutěžní úsek ČSH nařídil opakování druhé série rozstřelu kvůli porušení pravidel. K němu dnes ale hosté odmítli nastoupit, protože jsou přesvědčeni, že by měl platit původní výsledek. "To by negovalo všechno," uvedl karvinský trenér Jaroslav Hudeček. Druhé utkání série dopadlo ve prospěch Karviné. Házenkáři Králova Pole pak opět zvítězili nad Hranicemi a ve čtvrtfinálové sérii vedou už 2:0.

Po remíze 27:27 nerozhodla o vítězi ani první série sedmimetrových hodů, v té druhé Karviné zajistil vítězství 6:5 Ivan Ivkovič. Gól dal už v první sérii, v té druhé už byl jediným exekutorem hostů. Dlouho po zápase ale svaz ústy manažera soutěžního úseku Jiřího Konečného oznámil, že "druhá série sedmimetrových hodů byla provedena v rozporu s pravidly, jeden z hráčů Karviné v ní házel dvakrát".

S tím karvinský klub nesouhlasí a argumentuje, že pravidla o sedmimetrových hodech v rozstřelu možnost nominovat opakovaně stejného hráče ve druhé sérii nevylučují. Představitelé klubu se na situaci ptali před pokračováním rozstřelu i rozhodčích a delegáta.

"Nemohu tomu rozumět a pochopit to. Ta legislativa je tak nečitelná. Ale jestli někdo pochybil, tak rozhodčí a delegát," řekl kouč Hudeček, který je přesvědčen, že bude platit výsledek dosažený na hřišti. "Zápas byl odehrán, uzavřen, podepsán. Je to uzamčeno. Věřím, že rozhodne zdravý rozum."

Domácí kouč Jiří Kekrt situaci příliš nekomentoval. S něčím takovým se setkal poprvé v životě a nechtěl předjímat. "Věřím, že soupis zákonů v soutěžním řádu pro ročník 2014/15 platí a svaz podle něj rozhodne," řekl jen.

Oba trenéři se ale shodli, že situace před pokračováním série je nepříjemná. Oba týmy proti sobě podruhé nastoupily, aniž by znaly výsledek prvního utkání. "V hlavách hráčů to je, to nevědomí, jak to svaz vyřeší," řekl Kekrt. "Jen se obávám, aby se to neodrazilo u sponzorů, když uvidí ten binec, kvůli pochybení někoho. Potrestaní by měli být rozhodčí nebo delegát. Jsem rád, že dnes v hlavách nekolovaly myšlenky, co bude. Vyhráli jsme sice se štěstím, ale zaslouženě," konstatoval Hudeček.

Trenér Hudeček: Panuje tady binec

"Karviná dnes zahrála koncentrovaněji, cílevědoměji, její vítězství bylo zasloužené. Na některých postech zahráli někteří naši hráči pod svými možnostmi. Žádný blok vůči nim není, je to úplně jiné družstvo než před sedmi osmi lety. Dnes byla prostě lepší. Na stav série si musíme počkat, ale hlavní úkol bude dát hráče do kupy tak, aby se přiblížili možnosti ve výkonu svému standardu, což v těchto utkáních nebylo," dodal Kekrt.

Druhý zápas vyhrála Karviná 30:25, stav série ale bude známý až ve čtvrtek. "Případem se bude 2. dubna zabývat Soutěžní komise Českého svazu házené a rozhodne po prostudování všech materiálů o dalším postupu," uvedl ředitel extraligy Stanislav Svoboda.

Brno vede v sérii nad Hranicemi 2:0

Na sobotní výhru nad Hranicemi 27:25 navázali Brňané vítězstvím po sedmimetrových hodech. V základní hrací době skončil zápas 26:26, ačkoliv ještě osm minut před koncem vedli domácí o sedm gólů 25:18. Karviná sice také o víkendu neprohrála, ale nad Zubřím vede po dnešním vítězství 30:25 jen 1:0, protože její sobotní triumf v rozstřelu bude přezkoumávat ve čtvrtek soutěžní komise svazu.

V Hranicích vše směřovalo k vyrovnání série, ale domácí naprosto nezvládli poslední čtvrthodinu. Na jejím začátku vedli o osm branek (24:16), přesto jim to nestačilo. V poslední minutě Aspridis ze sedmičky vyrovnal a v rozstřelu hosté dokonali zvrat.

Čtvrtfinále play off extraligy házenkářů - 2. zápasy:

Hranice - KP Brno 26:26 (15:10), na sedmimetrové hody 2:4
Nejvíce branek: Stržínek 7, Rachač 7/1, Hastík 5 - Aspridis 9/5, Hanták 7, Koubek 2. Rozhodčí: Kavulič, Skružný. Sedmimetrové hody: 2/1 - 6/5. Vyloučení 6:4. Diváci: 390. Stav série 0:2.

Zubří - Karviná 25:30 (14:16)
Nejvíce branek: Douda 6, Reček 4, Bechný 4/3 - Veřmiřovský 8, Užek 5, Frančík 4. Rozhodčí: Horáček, Novotný. Branky ze sedmimetrových hodů: 4:0. Vyloučení: 3:4. Diváci: 1100. Stav série: 0:1 (o výsledku prvního čtvrtfinále rozhodne ve čtvrtek soutěžní komise ČSH).

Dukla Praha - Lovosice 24:24 (13:14), na sedmimetrové hody 1:3
Nejvíce branek: Šustek a Kotrč po 5, Sviták 5/2 - Motl 5, Chroustovský a Miko po 4. Rozhodčí: Opava, Válek. Sedmimetrové hody: 3/2 - 4/2. Vyloučení: 6:3. Diváci: 400. Stav série 0:2.

Plzeň - Frýdek-Místek 25:26 (14:12)
Nejvíce branek: Škvařil 7, Linhart 6, Tonar 5/2, L. Petrovský 4 - Kichner 10/2, V. Petrovský 7, Klaban 4. Rozhodčí: L. Frieser, Pavlát. Branky ze sedmimetrových hodů: 2:2. Diváci: 320. Stav série 1:1.

O udržení - 2. zápasy:

Jičín - Přerov 34:22 (18:8)
Nejvíce branek: Skopal 8/1, Bareš 7, Čurda 5 - Pernička 10/2, Hradil 5, Buček 4. Rozhodčí: Kosa, Švidernoch. Sedmimetrové hody: 4/2 - 3/2. Vyloučení 4:4. Diváci 290. Stav série 2:0.

Zlín - Litovel 22:22 (12:13), na sedmimetrové hody 3:2
Nejvíce branek: Doležel 7, Zbránek 5/1, Kafka 4 - Šmíd 9/4, Číhal 4. Rozhodčí: Bečička, Horák. Branky ze sedmimetrových hodů: 2:4. Diváci: 328. Stav série 2:0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články