Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kubeš na MS poprvé jako trenér: Všichni jsme plni očekávání

Praha - Házenkář Daniel Kubeš patřil dlouhá léta k oporám české reprezentace na velkých akcích a teď se poprvé chystá na závěrečný turnaj v nové roli jako kouč. S národním celkem vstoupí v polovině ledna do mistrovství světa v Kataru a je plný očekávání, jak mužstvo šampionát zvládne. S reprezentanty ho ještě předtím čeká soustředění v Plzni, kde chce spolu s trenérským kolegou Janem Filipem vyladit nedostatky týmu. 

Trenér české házenkářské reprezentace Daniel Kubeš
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

"Hrozně moc se na mistrovství těším. Jsem zvědavý, jak to všichni zvládneme, jak to zvládne ten nový tým. Všichni jsme plni očekávání," řekl Kubeš, který spolu s Filipem převzal reprezentaci v létě.

V uplynulých dnech Češi absolvovali poslední turnajovou prověrku před šampionátem. Na Vánočním poháru v Polsku obsadili s jednou výhrou, remízou i prohrou druhé místo za domácím výběrem a před Slovenskem a Maďarskem. Na turnaji chybělo šest legionářů v čele s kapitánem Filipem Jíchou.

"V zásadě jsem byl spokojený, jak jsme se posunuli, v čem jsme se zlepšili. Posun byl vidět. Pouze jsem očekával, že hráči do toho dají od prvního tréninku malinko víc. To jsme pak vyřešili na místě, asi se na hodně hráčích podepsala pauza. Nakonec se to podařilo," uvedl Kubeš.

Po turnaji s Filipem oznámili pět hráčů, kteří na soustředění v Plzni od 2. ledna doplní již předem jistou třináctku stabilních opor. Po posledních přípravných zápasech před šampionátem v Německu 9. a 10. ledna trenéři určí šestnáctku nominovaných do Kataru.

"Bylo to pro nás jedno z prvních těžších nominačních rozhodnutí. Musím říct, že jsme se s Honzou naprosto shodli bez jakékoliv výjimky. Bylo to středně těžké rozhodování. Třeba brankář Tomáš Mrkva by si nominaci úplně jasně zasloužil, ale na jeho post máme dva ještě kvalitnější brankáře," řekl Kubeš.

Na soustředění se k týmu připojí opory v čele s uzdraveným Jíchou. "Díky tomu se samozřejmě kvalita tréninku automaticky zvedne, to je bez debat. Určitě musíme zapracovat na souhře ve středním bloku, kde jsme měli rezervy. Musíme zlepšit obranu či postupný útok," vyjmenoval Kubeš. "Zápasy v Německu pak budou takovou generální zkouškou," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Jícha je po operaci a těší se do Kataru

Vrcholnou akci poprvé zažije jinak než jako hráč. "Vůbec se to nedá srovnávat. Jako hráč po zápase napůl vypnete, snažíte se zregenerovat. Jako trenér skončí zápas a vy ho zpracujete. Nemůžete vůbec myslet na něco jiného než na házenou. Je to jiné než u hráče, zátěž je mentální. Fyzicky není problém, je to náročné na hlavu," srovnával Kubeš, který ještě před rokem v lednu hrál na mistrovství Evropy.

Z netradiční destinace, Kataru, nemá žádné obavy. "Mistrovství světa už se hrálo v Tunisku, holky taky hrály mimo Evropu. To k tomu patří. Navíc já už jsem v Kataru hrál. Haly jsou tam fantastické, zázemí taky a na nic jiného nemáte čas. To není jako fotbal, kdy máte mezi zápasy pomalu týden volno. Tady se každý druhý nebo třetí den hraje," podotkl.

Bere jako realitu, že Češi ve skupině narazí na Island, který nahradil Spojené arabské emiráty. Ty se spolu s Bahrajnem vzdaly účasti kvůli údajné katarské podpoře islamistických skupin a házenkářská federace už poté jejich žádost o znovuzařazení nepřijala.

Vedle Islandu si zahraje z původně nekvalifikovaných týmů na turnaji také Saúdská Arábie a Německo, které startuje za úkor kontroverzně vyřazené Austrálie. "Osobně si myslím, že dodatečná kvalifikace těch týmů je mimořádně nešťastná. Ale mám malinko jiný názor než většina lidí, myslím, že pro náš tým je dobře, že potkáme další evropský celek. Z hlediska postupu v naší skupině je to těžší s Islandem, ale pro další rozvoj toho týmu je lepší si zahrát proti dalšímu silnému soupeři," míní Kubeš, jehož svěřenci vstoupí do šampionátu 16. ledna proti největšímu favoritovi turnaje Francii.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články