Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Čeští házenkáři se dočkali první výhry pod novými trenéry

Katovice (Polsko) – Těsnou výhrou 26:25 nad Slovenskem zakončili čeští házenkáři své účinkování na Vánočním poháru v polských Katovicích a v pátém duelu pod vedením nových trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše se konečně dočkali prvního vítězství. Reprezentanti přitom v úvodu prohrávali už 0:7, ale pak dokázali skóre otočit. Turnaj zakončili s bilancí jedné výhry, remízy a porážky na druhém místě za domácím Polskem.

Češi, kteří v Polsku hráli bez některých opor v čele s kapitánem Filipem Jíchou, v derby bývalých federálních partnerů naprosto zaspali začátek. Po čtyřech minutách prohrávali 0:4, neprobudil je ani následný oddychový čas a na začátku sedmé minuty to bylo už 0:7.

Špatný vstup poznamenal další průběh zápasu. Český celek se snažil ztrátu stáhnout a v první půli se dvakrát přiblížil na rozdíl čtyř branek. Nakonec šli Slováci, kteří na nadcházející světový šampionát v Kataru nepostoupili, do kabin s náskokem 16:11.

Po změně stran nastoupili reprezentanti nabuzeni a v polovině druhého dějství začali z manka rázně ukrajovat. Ve 47. minutě upravil Linhart na 20:22, o necelé čtyři minuty později pak Babák chytrým obloučkem z velkého úhlu snížil na rozdíl jedné trefy.

V české brance se rozchytal k výbornému výkonu Mrkva a Linhart pět minut před koncem srovnal. V 58. minutě poslal národní celek Babák poprvé v utkání do vedení, které vzápětí navýšil v pádu Sobol. Slováci už stihli jen snížit, protože v závěru se znovu blýskl gólman Mrkva.

"Opět mám po zápase smíšené pocity. Jsem sice rád, že se nám podařilo vyhrát, ale v prvním poločase jsme vůbec nehráli dobře. Dokonce si dovolím nazvat náš výkon trapným. Ve druhé půli začali hráči více a poctivě pracovat, což se nakonec projevilo na výsledku i předvedené hře," uvedl Kubeš.

Vánoční turnaj házenkářů v Katovicích (Polsko):

ČR - Slovensko 26:25 (11:16) 
Sestava a branky ČR: Mrkva, Krupa - Babák 7, Sobol 6, Linhart 5, Bečvář, Kasal, Szymanski všichni 2, Škvařil, Chudoba oba 1, Číp, Motl, Petrovský, Vinkelhöfer, Šindelář. Nejvíce branek SR: Masica 5. Rozhodčí: Jerlecki, Labuň (oba Pol.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 4/2. Vyloučení 3:4. Diváci: 3 000. 

Trenéři doplnili nominaci

Na základě výkonů na Vánočním poháru doplnili trenéři nominaci pro soustředění před mistrovstvím světa. Ke třináctce stálých opor včetně Filipa Jíchy se připojí Radim Chudoba, Jakub Szymanski, Jan Sobol, Jakub Šindelář a Milan Škvařil.

"Museli jsme se bohužel opět rozhodovat podle zdravotního stavu některých hráčů. Těch pět nominovaných se nejlépe ukázalo na turnaji v Polsku, ale hlavně jsou zdraví a mohou trénovat," řekl kouč Filip.

Do startu mistrovství světa v Kataru sehrají Češi ještě dva přípravné duely v Německu 9. a 10. ledna. Poté trenéři oznámí konečnou nominaci. 

Nominace na soustředění v Plzni (2.-8. ledna):

Brankáři: Galia, Štochl
Hráči do pole: Babák, Bečvář, P. Horák, Hrstka, Chudoba, Jícha, Jurka, Kasal, Linhart, Motl, Petrovský, Sobol, Szymanski, Šindelář, Škvařil, Zdráhala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články