Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Házenkářky vyzvou v kvalifikaci ME obhájkyně titulu z Černé Hory

Most – České házenkářky před sebou mají druhou část kvalifikace mistrovství Evropy. Po říjnových výhrách nad Portugalskem a v Polsku se svěřenkyně Jana Bašného dvakrát utkají s obhájkyněmi titulu Černohorkami. Přímý přenos sledujte od 16:15 na ČT sport a našem webu.

Češky by rády potvrdily slibný vstup do kvalifikace. Po dvou zápasech jsou o skóre první před Černou Horou a především výhra na půdě semifinalistek uplynulého MS Polek může být klíčová. Ze čtyřčlenné skupiny postoupí na prosincový šampionát dva celky.

"Výhra v Polsku byla nesmírně cenná, ale ideální by bylo ji podpořit nějakým bodovým ziskem proti Černé Hoře. Mimo jiné by to znamenalo, že Černohorky ještě nebudou mít předčasně jistý postup a nám by pochopitelně hrálo do karet, aby na počátku června v Polsku musely hrát na sto procent," uvedl Bašný.

Černohorky patří mezi absolutní špičku ženské házené, vedle triumfu na posledním evropském šampionátu mají ve sbírce také stříbro z olympijských her v Londýně. Poslední velká akce jim ale nevyšla, na prosincovém mistrovství světa skončily až jedenácté, jen čtyři příčky před českým celkem.

Bašný věří, že jeho svěřenkyně zvládnou souboje s Černou Horou lépe než před třemi lety, kdy v play-off o MS prohrály 26:42 doma a 26:33 venku. "Utekly tři roky, ve kterých jsme se někam posunuli. Černohorky mezitím získaly medaili z olympiády, titul mistryň Evropy, my jsme další dvě kvalifikace zvládli úspěšně a jsme teď také zkušenější. Za ty tři roky jsme prostě jinde a je čas to ukázat," řekl kouč.

Velké zkušenosti s černohorskou házenou má opora Petra Vítková, která v roce 2006 s týmem Budučnosti Podgorica vyhrála Pohár vítězek pohárů. "Nechceme si tři roky starou zkušenost s Černou Horou připomínat. Byla to pro nás krutá lekce, ale my jsme se s holkami v ten moment nezlomily, pracovaly jsme na sobě, obstály v dalších dvou kvalifikacích. Teď vedeme skupinu a chceme s Černou Horou sehrát důstojnou partii. Musíme se soustředit na obranu a bojovat," řekla Vítková.

Češky v kvalifikaci usilují o třetí postup na velký turnaj po sobě. Před dvěma lety si zahrály na evropském šampionátu, vloni na mistrovství světa. V neděli je čeká odveta na černohorské půdě, kvalifikace vyvrcholí v červnu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články