Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Házenkáři porazili Bělorusko a zvládli generálku na ME

Gyöngyösi (Maďarsko) - Čeští házenkáři zvládli generálku na mistrovství Evropy v Dánsku. V závěrečném utkání před vstupem do šampionátu porazili Bělorusko 32:30 a novoroční přípravný turnaj v Maďarsku zakončili s bilancí dvou vítězství a jedné porážky. 

Reprezentanti dnes ztratili pětigólové vedení a o výhře rozhodli až v závěru. V turnaji obsadili druhé místo za Polskem. Trenéři po sobotní prohře s Polskem vrátili do sestavy Pavla Horáka, který měl drobné potíže s patou. Hráči Füchse Berlín se dařilo stejně jako v pátečním utkání s Maďarskem, znovu dal sedm branek a byl nejlepším střelcem.

Češi si proti Bělorusům, dalšímu účastníkovi šampionátu v Dánsku, v polovině první půle vytvořili třígólový náskok, soupeř jej ale ještě do přestávky smazal a naopak šel do kabin s vedením 16:15. Start druhého poločasu ale patřil českému celku. Svěřenci Vladimíra Habera a Jaroslava Hudečka dali první čtyři branky a ve 45. minutě vedli 25:20. Bělorusové dokázali v 58. minutě ještě jednou vyrovnat, ale Češi kontrovali tříbrankovou šňůrou, která rozhodla.

"Paradoxně jsme se dnes proti vysunuté obraně, která má nutit soupeře k chybám, dopustili podstatně méně ztrát než včera na zasunutou obranu. Máme radost z disciplinovaného výkonu všech hráčů a pochopitelně i z výhry," řekl Hudečka.

Jen na lavičce zůstal druhý brankář Tomáš Mrkva, který v sobotním utkání s Poláky dostal nepříjemný úder míčem do hlavy. "Večer nebylo Tomášovi nejlépe, ale dnes už se jevil dobře. Nechtěli jsme něco riskovat, proto nakonec pouze kryl záda Petru Štochlovi. Stejně jako v případě Pavla Horáka je v pořádku," uvedl Haber.

Vedle Běloruska dokázal český národní tým porazit i silný domácí výběr, podlehl pouze Polsku. Po návratu z Gyöngyösi se budou připravovat doma, na evropský šampionát odcestují v závěru příštího týdne. Do mistrovství vstoupí 12. ledna zápasem proti Rakousku. "Teď nás čekají tréninky v Praze, kde chceme zapracovat na slabinách, o kterých víme dlouhodobě nebo nám je ukázal tento turnaj," dodal Haber.

ČR - Bělorusko 32:30 (15:16)

Sestava a branky ČR: Štochl, Mrkva - Babák, Bečvář, Horák 7, Hrstka 5, Jícha 4, Jurka 5, Kasal, Kubeš 1, Mráz 1, Sklenák, Sobol 5, Stehlík 1, Šindelář 2, Vančo 1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články