Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Házenkářům chybí po výhře v Izraeli k postupu už jen krůček

Rišon LeZion (Izrael) - Čeští házenkáři zvítězili v předposledním utkání kvalifikace mistrovství Evropy na půdě Izraele 30:24 a zvýšili své naděje na postup. Svěřenci Vladimíra Habra i bez nemocného kapitána Filipa Jíchy celý zápas vedli, o své výhře rozhodli v úvodu druhého poločasu. V posledním duelu druhé kvalifikační skupiny Češi v sobotu v Brně přivítají Černou Horu a na šampionát je posune jakákoliv výhra nebo i remíza. Na svém kontě mají tři výhry z pěti odehraných zápasů a ve čtyřčlenné tabulce jim patří druhá příčka za týmem z Balkánu.

Černá Hora ve večerním zápase porazila Německo 27:25. Třetí tým ztrácí na Čechy dva body a na závěr skupiny přivítá outsidera z Izraele. Černohorci si s předstihem zajistili účast na závěrečném turnaji v příštím roce v Dánsku. Na šampionát postoupí z každé skupiny dva týmy a jeden nejlepší celek z třetích míst.

"Víme, že je to zatím pouze první krok potřebný k postupu, ale jsme opravdu spokojeni. Absence Filipa Jíchy pro nás byla citelná, ale tým na ni zareagoval tím nejlepším způsobem a koncentrovaným výkonem si došel pro třetí výhru v kvalifikaci," uvedl jeden z trenérů Jaroslav Hudeček. "Teď doufáme, že se opět zcela zaplní brněnská hala a postup dokážeme za podpory fanoušků potvrdit," dodal Hudeček.

Češi i bez nemocného Jíchy vstoupili do utkání dobře a od začátku ani jednou nepustili soupeře do vedení. Gólově se v úvodu dařilo především Motlovi se Stržínkem a po dvaceti minutách hosté poprvé odskočili na rozdíl čtyř gólů (9:5).

Pak ale maďarští rozhodčí poslali dvakrát za sebou český celek do oslabení a Izraelcům se v přesilovkách povedlo vyrovnat na 10:10. Přesto do šatny odcházeli spokojenější Češi, když v poslední sekundě prvního poločasu Sobol odvážně vnikl mezi domácí obránce a zvýšil na 13:11.

Po změně stran Izrael třikrát snížil na rozdíl jednoho gólu, dotáhnout skóre se mu ale nepovedlo. Hrstka a Sobol zaveleli k náporu a Češi pěti góly po sobě zlomili ve 40. minutě odpor soupeře. Hosté si pak dlouho drželi náskok o pět až šest branek. Izrael snížil až v další přesilovce, kouč Haber ale zklidnil tým oddychovým časem. Češi v závěru první venkovní výhru v této kvalifikaci s přehledem uhlídali, navíc se jim poprvé ve skupině podařilo nastřílet třicet gólů.

"Musím celý tým pochválit za koncentraci a disciplínu, dodržení taktických pokynů. To byl rozhodující faktor v celém utkání, tedy i v úvodu, v němž jsme nechtěli dát soupeři jakoukoliv možnost dostat se do vedení a k jeho hře," uvedl Hudeček.

Izrael - Česká republika 24:30 (11:13)

Sestava a branky ČR: Štochl, Mrkva - Babák, Bečvář 2, Horák 3, Hrstka 5, Juříček 4, Jurka 1, Kasal, Kubeš, Motl 4, Mráz 3, Sobol 6, Stržínek 2, Šulc. Nejlepší střelci Izraele: Pomeranz 10, Smoler 5. Rozhodčí: C. Kekes, P. Kekes (oba Maď.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 1/1. Vyloučení 4:6. Diváci: 1 100.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články