Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

České házenkářky znovu porazily Island a zahrají si na mistrovství světa

Most – České házenkářky stvrdily vysokou výhru na Islandu v domácí odvetě, v Mostě zvítězily o pět branek a po deseti letech si zahrají na mistrovství světa. Od první úspěšné trefy Češky nepustily ani jednou soupeřky do vedení a po výhře 26:21 se mohou těšit na prosincový šampionát v Srbsku. Los základních skupin proběhne příští sobotu v Bělehradě.

Utkání Česko - Island
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

"Dneska už o ten postup až tolik nešlo. Je fakt, že těch dvanáct gólů, to se dá doma těžko neuhrát. Šlo o to, aby byly holky zmobilizované a hrály na výhru. A to se podařilo," pochvaloval si po zápase kouč Jan Bašný. "Deset minut tam bylo hluchých, ale pak jsme se do toho dostali zpět," doplnil.

Češky si zahrají na druhé velké akci po sobě. Vloni v prosinci na evropském šampionátu také v Srbsku nečekaně postoupily ze základní skupiny a potrápily několik favoritů. Na mistrovství světa startovaly naposledy v roce 2003, od té doby mezi elitou chyběly.

Trenér českých házenkářek Jan Bašný:

"Samozřejmě spokojenost. Před Eurem jsme osm let nepostoupili na velkou akci a teď jsme se tam dostali dvakrát za sebou, nejdřív mistrovství Evropy a teď mistrovství světa. Ani chlapům se to nepodařilo asi pět nebo šest let. Byli jsme absolutní outsider na mistrovství Evropy, přesto jsme se dostali do druhého kola a hráli dobré zápasy s nejlepšími týmy Evropy. Teď jsme se dostali na mistrovství světa a Most vyhrál Vyzývací pohár. Co víc chcete."

Přes pohodlný náskok z prvního utkání Češky přistoupily k odvetě koncentrovaně a od začátku daly Islandu jasně najevo, že nehodlají připustit žádný obrat. Svěřenkyně Jana Bašného si podobně jako před týdnem na půdě soupeře rychle vytvořily tříbrankový náskok a vedení už během utkání ani jednou nepustily.

Češky znovu především skvěle bránily a co přes pevnou defenzivu prošlo, pochytala gólmanka Raníková. Domácí hráčky vynikaly tahem na branku, nápaditě kombinovaly a islandský kouč si ve čtrnácté minutě vzal oddychový čas. Češky to ale nijak nezbrzdilo a do poločasu postupně zvýšily vedení až na 15:9. Pěti brankami k němu přispěla Luzumová.

Po změně stran se už duel pouze dohrával. Domácí tým si po deseti minutách vytvořil náskok deseti branek a Bašný tak mohl dát šanci i některým hráčkám z lavičky, například gólmance Müllnerové.

Český celek poté potkal jedenáctiminutový gólový výpadek, Island sérií šesti branek po sobě zkorigoval stav, ale na postupu to nic změnit nemohlo. Domácí hráčky si spolu s aplaudující mosteckou halou užívaly povedený konec sezony, zakončený suverénním postupem na prosincový šampionát.

ČR - Island 26:21 (15:9)

Sestava a branky ČR: Raníková, Müllnerová - Knedlíková, Keclíková 2, Chrenková 3, Poznarová 1, Salčáková 2, Kutlvašrová, Černá 1, Vítková 3, Hrbková 3, Martinková 2, Luzumová 6, Štěrbová 3, Crhová, Matoušková. Rozhodčí: Crnojevičová, Radičová (obě Chorv.). Sedmimetrové hody: 5/5 - 4/4. Diváci: 1000. Vyloučení 2:3. První zápas: 29:17, postoupila Česká republika.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články