Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Most se pokusí o zápis do české sportovní historie – nejen té házenkářské

Most - Mostecké hráčky bojují o historický úspěch české házené. Již jisté vítězky domácí soutěže se mohou stát prvním českým házenkářským klubem, který vyhraje některý z evropských pohárů. Svěřenkyně Dušana Poloze k tomu potřebují v domácí odvetě finále Vyzývacího poháru proti chorvatskému Samoboru smazat ztrátu 20:24 z úvodního duelu. Zápas začne ve vyprodané mostecké hale půl hodiny po poledni v přímém přenosu ČT sport a našeho webu.

Házenkářky Mostu
zdroj: http://www.dhk-banikmost.cz

Mostecké hráčky věří před odvetou v otočení nepříznivého stavu. V Chorvatsku prohrávaly až o sedm gólů, nakonec ale snížily na přijatelný čtyřbrankový rozdíl. Stejnou ztrátu se jim povedlo smazat v semifinále proti Üsküdaru Istanbul. "Přivezli jsme si ze Samoboru hratelný výsledek, nechtěli jsme dostat víc než 25 branek. Jsem přesvědčený o tom, že naší hrou se to dá uhrát," řekl trenér Poloz.

Lístky na finále zmizely během několika hodin. Kouč věří v pomoc publika. "Přesně stejnou výhodu, jakou měly Chorvatky, budeme mít i my doma," dodal.

Na soupeře by podle něj měla platit rychlá házená. V úvodním duelu si Chorvatky při útocích počínaly velmi pasivně a zdlouhavě, Most odehrál zápas jen na 54 útoků. "Cítím, že na naší hře je hodně co zdokonalovat. Na rozdíl od soupeře, který podle mého mínění předvedl v prvním utkání maximum," podotkl Poloz.

Cenná trofej, i když nižší úrovně

Mostecké házenkářky hrají finále evropského poháru jako první klub v historii samostatného Česka. Dosavadního maxima v házenkářských pohárech dosáhly hráčky Slavie Praha, které v sezoně 2000/01 postoupily do semifinále Poháru EHF. Vyzývací pohár je o úroveň níž. Nestartují v něm nejlepší týmy a v hierarchii evropských soutěží ho lze zařadit na třetí místo.

Jedna historická zajímavost

Při posledním československém triumfu v evropských pohárech zdvihla v roce 1980 nad hlavu pohár vítězek pohárů kapitánka Iskry Partizánské Katarina Lamrichová-Beňušková, matka současné mostecké opory. "Přijedou oba rodiče a bylo by krásné, aby viděli nádhernou tečku za vydařenou sezonou mého klubu. Letos nejezdili na mé zápasy tolikrát jako v loňské sezoně, ale věřím, že o to větší budou mít tentokrát radost," řekla Petra Beňušková.

Na triumf v některém z evropských pohárů v nejsledovanějších kolektivních sportech za posledních dvacet let dosáhly pouze basketbalistky Brna, které ze tří finálových pokusů v Evropské lize uspěly v sezoně 2005/06. Naopak hokejisté Sparty Praha ve finále Evropské ligy 1999/2000 i jejího nástupce s názvem Super Six o osm let později nestačili na ruský Magnitogorsk. Fotbalovým maximem je semifinálová účast Slavie v Poháru UEFA, nynější Evropské lize, v ročníku 1995/96. Semifinále některého z evropských pohárů si zahráli i volejbalisté Odoleny Vody, Českých Budějovic a Liberce a volejbalistky Olomouce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články