Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Házenkářům chybějí snadné góly z rychlých útoků, soudí kouč Haber

Praha - Trenér české házenkářské reprezentace Vladimír Haber je rád, že mu hráči, kteří dosud nedostávali v národním týmu tolik šancí, na uplynulém Novoročním turnaji na jižní Moravě dobrými výkony zamotali hlavu. Část z nich spolu s hlavními oporami odcestovala na Lednový turnaj na severu Evropy, který bude prověrkou před dubnovým dvojzápasem evropské kvalifikace s Německem. Haber chce ve Švédsku a Norsku zapracovat hlavně na rychlých útocích.

Reprezentanti od čtvrtka do neděle postupně změří síly se Švédskem, Norskem a Rakouskem, třemi týmy, které stejně jako Češi nestartují na nadcházejícím mistrovství světa. "Pro nás to bude dobrá zkouška se třemi silnými celky," řekl Haber, který převzal tým na podzim.

Na turnaji na severu Evropy chce s mužstvem zapracovat na některých nedostatcích. "Zjistili jsme, že je pár věcí, které nefungují optimálně. Hlavně nám scházel lepší přechod do rychlého útoku, proti silným soupeřům bychom si to určitě chtěli vyzkoušet," prohlásil zkušený kouč.

Solidní obrana, horší zakončení

Reprezentace podle něj potřebuje zvýšit počet vstřelených branek. "Máme solidní obranu a brankáře, dostáváme málo gólů, ale strašně málo jich dáváme. Na 22 nebo 23 gólů se těžko vyhrává, je třeba dostat to výš. Myslím, že ty góly z rychlých útoků nám scházejí. Stačí přidat tři čtyři góly a jsme výsledkově jinde. Ty jednoduché góly z rychlých útoků nestojí tolik sil, jako když musíme dobývat postavenou obranu," poznamenal Haber.

Filip Jícha
zdroj: AP

Vystoupení na Novoročním turnaji mu ale jinak udělalo radost. Až na nepovedený úvodní zápas se Slovenskem sehráli Češi v okleštěné sestavě bez opor dva vyrovnané souboje s účastníky MS Maďarskem a Polskem. "Bylo to potěšující. Hráči ukázali, že na to mají, a když dostanou šanci, jsou schopni odehrát dobré zápasy. Je vždy dobře, když má trenér zamotanou hlavu, koho tam nedat, než když musí hledat, koho tam dát, a není z čeho," uvedl Haber.

Začíná se rýsovat sestava pro kvalifikaci

Do Švédska a Norska vzal tým, který by se měl blížit dubnovému výběru pro možná klíčové dvojutkání kvalifikace s Německem. "Vybrali jsme něco, co se nám líbilo v Brně, a přidali jsme to k menší třetině. Už by se tady měla formovat závěrečná sestava na ten možná nejdůležitější dvojzápas s Němci," řekl Haber.

Je rád, že se do týmu vracejí největší opory v čele s Filipem Jíchou. "Hra je potom úplně o něčem jiném. Soupeř má úplně jiný respekt než před tím týmem, kterému jakoby chybí hvězdy," konstatoval Haber.

Většinu postů má několikanásobně obsazenou, trochu ho trápí pouze pravá spojka. "Tam máme trochu problémy, vyzkoušeli jsme tam i leváky. Hráli tam většinou hráči bez větších zkušeností, potřebovali by toho odehrát víc. Jinak výhled do budoucna máme takový, že na každý post máme tři lidi. Určitě zařadíme do týmu dva tři juniorské reprezentanty, kteří mají perspektivu," dodal Haber.

Nominace pro Lednový pohár

Brankáři: Petr Štochl (Füchse Berlin, GER), Tomáš Mrkva (Göppingen, GER), Tomáš Petržala (Dukla Praha).

Křídla: Jiří Motl (Lovosice), Jakub Hrstka (Tatran Prešov, SVK), Miroslav Jurka (Topolčany, SVK), Tomáš Číp (Prešov, SVK).

Spojky: Filip Jícha (THW Kiel, GER), Ondřej Zdráhala (Považská Bystrica, SVK), Pavel Horák (Göppingen, GER), Daniel Kubeš (Melsungen, GER), Tomáš Sklenák (Eisenach, GER), Ondřej Šulc (Ivry, FRA), Martin Stržínek (Hranice).

Pivoti: David Juříček (St. Raphael, FRA), Václav Vraný (Hamm, GER).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články