Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Házenkářky Poruby získaly po čtrnácti letech český titul

Ostrava - Házenkářky Sokolu Poruba vybojovaly český titul. Z trůnu po dvouletém kralování sesadily Veselí nad Moravou, které ve čtvrtém finálovém souboji doma porazily po prodloužení 25:24 a celou sérii vyhrály 3:1 na zápasy.

Utkání Veselí - Poruba
zdroj: nove-slovacko.eu

Ostravský klub slaví zlato po čtrnáctiletém čekání, jako nástupnický celek navázal na triumf LR Cosmetic Ostrava z roku 1998. Korunovace nových mistryň však byla dlouho na vážkách. Veselí se ze sobotního jedenáctigólového výprasku vykřesalo bez psychických šrámů, srdnatou obranou ovládlo úvodní desetiminutovku a bylo z toho i vedení 4:1.

Poruba zareagovala zvýšeným důrazem, kterým soupeřky začala nutit k technickým chybám. Manko brzy zlikvidovala a prakticky od 15. minuty se skóre převalovalo ze strany na stranu. Veselí se ještě dvakrát dokázalo utrhnout na dva góly, ale téměř celou druhou půli se týmy ve vedení střídaly. V infarktové koncovce zářily gólmanky Doláková s Černou, které pět minut nekapitulovaly.

I s prodloužením však obhájkyně titulu deset minut nedokázaly skórovat a to je nakonec stálo zápas. Domácí hráčky utekly na rozdíl tří branek a dovedly utkání do úspěšného konce. Moravanky už stahovaly příliš pozdě. "Šířka kádru tuhle sérii rozhodla. My jsme doma ztratili jeden zápas, kdy nám absentovaly dvě hráčky základní sestavy. I dneska musela chodit na určité pasáže na hřiště s natrženým svalem Kočí," řekl trenér Veselí Peter Sabadka.

Veselí po dvou letech opouští trůn bez zklamání. "Na hráčky jsem pyšný. Nemáme se za co stydět. Celou sezonu jsme podávali fantastické výkony, v závěru nás zastavila zranění. Ale stříbra si vysoko vážím," řekl Sabadka.

Poruba vrátila Veselí prohru z finále Českého poháru.

"Úžasné. Veselí bylo před sérií favoritem, my jsme zaútočili tak trochu zpoza buku a povedlo se to," řekl trenér Jan Beňadik. I ostravský kouč se přiklonil k názoru, že sérii rozhodla šíře kádrů. "My jsme se to snažili točit, co to šlo. Dneska to sice z naší strany nebylo v takové míře, protože jsme se snažili reagovat na určité věci, ale určitě to byla jedna z hlavních věcí. I v závěru utkání se nám to vyplatilo," připustil Beňadik.

Je nám líto, video expirovalo.
Poruba se raduje z mistrovského titulu

"Dneska jsme začali trochu ustrašeně, ale pak už nebylo co ztratit a na co čekat. Museli a začali jsme hrát a po velkých nervech jsme to dotáhli," dodal Beňadik.

"Jsem hrdá na to, že jsem titul získala zrovna tady. Hned ve své první sezoně v českém klubu," tvrdila kanonýrka z východního Slovenska, která prošla i několika evropskými kluby a nasbírala už řadu individuálních i týmových ocenění. "Vůbec to neznamená, že bych z toho měla menší radost. Naopak, jsem neuvěřitelně šťastná. První sezona v Česku a hned titul. Před sezonou jsme přitom měly cíl postoupit do play off a teď je z toho zlato," radovala se Tóthová.

 

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Rostislava Hellemanna

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články