Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Futsalisté chtějí z vyrovnané skupiny postoupit na Euro přímo

Praha - Čeští futsalisté vyrážejí na kvalifikační turnaj o postup na mistrovství Evropy 2014 s cílem vybojovat přímý postup a uhájit vysoký koeficient. V konkurenci domácího Nizozemska, Gruzie a Běloruska však připouštějí, že je čeká těžký a vyrovnaný boj. Češi vstoupí do kvalifikace ve středu duelem s Gruzií, o den později narazí na Bělorusko a skupinu zakončí v sobotu proti Nizozemsku.

Češi byli při losu nasazeni v prvním koši mezi pěti nejlepšími týmy Evropy. Nyní jsou však v žebříčku evropských zemí až na 14. místě právě za dvěma soupeři z kvalifikace Nizozemskem a Běloruskem. O to více potřebují uspět, aby si v žebříčku polepšili.

"Je to pokus o náš jubilejní desátý postup v řadě na velký turnaj. Šestkrát jsme byli na mistrovství Evropy a třikrát na mistrovství světa. Každým rokem je to ale těžší a těžší, protože zvláště v Evropě se týmy hodně vyrovnávají. I přesto stále držíme koeficient vysoko, k tomu je však potřeba znovu postoupit," řekl předseda komise futsalu FAČR Otakar Mestek. "A pokud možno z prvního místa, abychom se vyhnuli zrádné baráži," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Futsalisté míří do Nizozemska za postupem na Euro

Obavy z "gruzínské Brazílie"

Za velké nebezpečí považuje český výběr zejména Gruzii, přestože jí patří v Evropě až 27. místo. "Bojím se jí hlavně proto, že se na ni těžko připravuje. Snadno se tam získává občanství, takže je klidně možné, že na kvalifikaci udělají dva nebo tři Brazilce a bude to úplně jiný tým," varoval zkušený reprezentant David Frič. "Gruzie navíc minulý týden v přípravě vyhrála 2:1 nad silným Ázerbájdžánem. Což jen dokazuje, že z naší skupiny může postoupit každý," dodal asistent trenéra Vlastimil Bartošek.

Respekt ale mají Češi i k ostatním soupeřům. "Bělorusko hraje hodně z defenzivy na brejky, které má velmi dobré. A Nizozemci jsou výborní technicky, stejně jako jejich fotbalisti. Nedávno měnili generaci a trochu spadli, o to víc se chtějí vrátit na vrchol. Snad na ně ale dolehne tlak toho, že hrají doma," doplnil Frič.

Soupeři spoléhají na brejky

Klíčem k úspěchu bude efektivita v zakončení. Právě na tom Češi pohořeli v přípravě, kdy prohráli dva duely s Itálií a Srbskem. "Hra ale byla dobrá. Bohužel se nám nedařilo v koncovce, což bylo i náročnou fází přípravy. Snad tentokrát bude štěstí na naší straně. Budeme totiž hrát proti soupeřům, do kterých budeme bušit a bušit, zatímco oni budou čekat na brejky. Máme ale zkušené mužstvo, které to zvládne," dodal Bartošek.

Úspěch v kvalifikaci je také důležitý vzhledem ke kandidatuře na pořádání mistrovství světa 2016, o které se FAČR uchází. "Je to moc důležité. Pokud nám FIFA světový šampionát přidělí, tak je to obrovský závazek, na jehož realizaci bychom potřebovali klid a neřešit, proč jsme nepostoupili na Euro a co je třeba změnit," řekl Mestek. Šance na přidělení šampionátu je prý velká. "Největším soupeřem je zatím Kolumbie. A vzhledem k tomu, že poslední šampionáty byly v Thajsku, Brazílii, Tchaj-wanu a Guatemale, tak by tentokrát měla dostat přednost Evropa. Uvidíme v červnu," dodal Mestek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články