Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Futsalisté po dramatu postoupili na MS, skóroval i brankář

Praha - Čeští futsalisté postoupili potřetí za sebou na mistrovství světa, které se hraje v listopadu v Thajsku. V baráži vyřadili Slovinsko, když po úvodní venkovní porážce 0:2 v dnešní pražské odvetě zvítězili 4:1. Češi brzy prohrávali, ale skóre otočili Roman Mareš, Marek Kopecký, Libor Gerčák a minutu před koncem Lukáš Rešetár.

Česko - Slovinsko
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Zápas měl nejméně vhodný začátek. Už ve třetí minutě udělal chybu při rozehrávce Havel, "namazal" Pertičovi a slovinský útočník propálil gólmana Gerčáka. V tu chvíli potřebovali Češi vstřelit minimálně čtyři góly. "Ale nepropadali jsme panice. Kluky jsme na podobný vývoj zápasu připravovali a říkali jsme jim, že zápas rozhodne hlava a srdce," řekl po utkání trenér reprezentace Tomáš Neumann. Slovinci se zatáhli do obranné ulity a podnikali nebezpečné brejky. Ovšem hra patřila domácím bronzovým medailistům z mistrovství Evropy. A už v 6. minutě přišlo vyrovnání. Roman Mareš napřáhl z dálky a střelou po zemi propálil hostujícího gólmana.

Češi se nadále tlačili do koncovky, ale Sláma trefil jen spojnici tyče a břevna. Pak ale zafungovala silná česká zbraň - hra bez brankáře. Místo gólmana Gerčáka nastoupil Belej a Češi soupeře uzamkli před brankou a rychlými přihrávkami rozevřeli jeho obranu. Na konci kombinace pak byl Kopecký, který střelou z úhlu do odkryté branky poslal Čechy do vedení. Svěřenci trenéra Neumanna nadále soupeře tlačili, ale v koncovce se jim tolik nedařilo. Především Rešetár měl smůlu, když pěknou střelou trefil jen tyč.

Do druhé půle vstoupili Slovinci mnohem aktivněji s vědomím, že hájit náskok by se jim mohlo nevyplatit. Jenže doplatili na selhání svého brankáře. Češi se z tlaku chtěli vymanit nakopnutím brankáře Gerčáka na soupeřovu bránu, kde stínoval Roman Mareš. Slovinský gólman se však spíše než míči věnoval českému útočníkovi a k překvapení všech skončil balon v síti. "To byla akce, kterou jsme trénovali. Jejich brankář je malý a navíc byl trochu nejistý. A to se potvrdilo," těšilo trenéra Neumanna.

Čechy tak dělil od postupu jediný gól. A ten přišel minutu před koncem, když ho soupeř daroval na stříbrném podnosu Rešetárovi špatnou rozehrávkou. "Někdo z našich dobře napadal, donutil obránce k chybě, já pak byl sám před brankářem a soustředil jsem se, abych to nezahodil, protože jsem věděl, že už taková šance být nemusí," popsal klíčovou situaci hrdina Rešetár. "Je to skvělý pocit, protože postup na mistrovství světa se nekoná každý týden. Já se tam podívám podruhé, ale tohoto postupu si vážím asi více, protože při tom prvním jsem se v týmu ještě spíše rozkoukával," dodal střelec z Chrudimi.

Také pro trenéra Neumanna jde o druhý postup na světový šampionát. Rozdíl ale mezi nimi nedělá. "Já si jich vážím stejně. Kvůli tomuto futsal děláte. Navíc tady byla skvělá atmosféra a divákům chci za to poděkovat. Tři postupy za sebou, to nám mohou všechny okolní země jen závidět, to nemají snad ani Rusové. Je to úžasné a já jsem nadšený," dodal Neumann.

ČR - Slovinsko 4:1 (2:1)

Branky: 7. R. Mareš, 12. Kopecký, 27. Gerčák, 40. Rešetár - 3. Pertič. Rozhodčí: Ivanov, Drebužan (oba Ukr.). První utkání 0:2, postoupila ČR.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články