Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Superfinále rozhodovalo prodloužení. Mezi muži slaví Boleslav, ženský titul mají Vítkovice

Totální nadvláda nad českým florbalem v podání Vítkovic se neuskutečnila. Zatímco ženy ostravského celku na triumf v poháru dokázaly navázat i superfinálem nejvyšší soutěže a Chodov porazily 3:2 po prodloužení, muži stejný počin nepředvedli. V rozhodující bitvě podlehli Mladé Boleslavi 5:6 v prodloužení. Pro Středočechy jde o historicky první titul.

Florbalisté Mladé Boleslavi se radují z ligového titulu
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Rozhodující trefu mužského superfinále zaznamenal v čase 68:46 bývalý vítkovický útočník Milan Tomašík, pro něhož to byl druhý zásah v zápase. Ostravanům nepomohl ani hattrick Martina Tokoše. Středočeši se kvalifikovali na lednový Pohár mistrů v Gävle.

Mladá Boleslav proměnila v titul svou třetí účast v superfinále. V 25. sezoně nejvyšší soutěže triumfovala jako čtvrtý klub v historii po Tatranu Střešovice (16 zlatých medailí), Vítkovicích (6) a Chodovu (2). "Spadlo to z nás. Boleslav byla vždycky blízko, ale povedlo se to až teď. Je to super pocit. Navíc po prodloužení. Za stavu 5:3 jsme si mysleli, že to budeme brát po šedesáti minutách, ale trošku se to zdramatizovalo," řekl Tomašík a byl rád, že s týmem ztracené dvoubrankové vedení v závěru třetí třetiny neotřáslo.

Vítkovice se představily v sedmém superfinále na jediný zápas popáté. Doma v Ostravě se představily v boji o titul poprvé od roku 2010, kdy sehrály neúspěšnou sérii s Tatranem Střešovice. Superfinále se na sedmý ročník totiž přestěhovalo z pražské O2 areny poprvé do Ostravar Arény.

Ostravané, kteří byli podle pořadí v základní části vedeni jako hosté, měli lepší vstup do utkání. Ve čtvrté minutě otevřeli skóre, když rychlou kombinaci po přihrávce Sladkého proměnil Tokoš. V polovině úvodního dějství vyrovnal z dorážky Natov.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy superfinále florbalistů Vítkovice - Mladá Boleslav

Ve 13. minutě se radovali zase vítkovičtí fanoušci, kteří měli v hledišti výraznou většinu. Grubauerovo vyloučení potrestal Rýpar a za tři minuty už to bylo o dvě branky. Tokoš se šikovně uvolnil v rohu, Delong našel volného Jana Šebestu, který zamířil do odkryté branky. V závěru první třetiny ale oběhl branku exvítkovický Jelínek, zkušeně si našel ideální pozici a snížil.

Hned po 79 vteřinách druhého dějství se postaral o vyrovnání osamocený Kološ. Další bývalý hráč Vítkovic zblokoval Tomašíkův bekhendový pokus tak šťastně, že pak měl ideální pozici na zakončení. Přes další šance na obou stranách se dlouho skóre neměnilo, Mladá Boleslav nevyužila Tokošovo vyloučení.

Až v 53. minutě se přes Hrubého uvolnil Tomašík a dostal poprvé Středočechy do vedení. Při power-play zvýšil v čase 58:26 na 5:3 Curney, ale za 24 sekund při Grubaeuově vyloučení snížil Tokoš. Za dalších 24 sekund Tokoš dovršil hattrick a vyrovnal. Jeho pokus za Bauera srazil nešťastně Jelínek.

"Po gólu na 5:5 to byla velká euforie. Dokázali jsme se zvednout z ničeho za minutu a půl jsme dali v šesti dva góly. Škoda že jsme neudělali v prodloužení poslední krok. Jedna malá chyba, někdo zaspí, tam to vypadne někde a Milan Tomašík zakončoval do prázdné branky. Já jsem si ten zápas užil. Bylo to doma v Ostravě a fanoušci byli skvělí," prohlásil Tokoš.

Mladá Boleslav ale nakonec slavila, když přihrávku Novotného proměnil v rozhodující zásah Tomašík. "Prožívám obrovskou euforii, že jsme konečně dokázali titul vyhrát. Měli jsme víc šancí, rozhodl faktor Milana Tomašíka, pro něhož je to obrovská satisfakce za celé play-off. Moc se mu nedařilo, měl obrovskou smůlu, trefoval spoustu tyčí a já jsme věděl, že se v tomto zápase ukáže," prohlásil trenér Mladé Boleslavi Jan Pazdera.

"Je to teď zklamání a máme trpké pocity. Hráli jsme dobře, měli jsme hromadu šancí, ale rozhodl Milan Tomašík. Tak to někdy bývá v tom jednom zápase," řekl kouč Vítkovic Pavel Brus.

Mladá Boleslav - 1. SC Vítkovice 6:5 v prodl. (2:3, 1:0, 2:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Natov (Krzyžanek), 19. Jelínek (Curney), 22. Kološ (Tomašík), 53. Tomašík (Kološ), 59. Curney, 69. Tomašík (P. Novotný) - 4. Tokoš (Sladký), 13. Rýpar (Hájek), 16. Jan Šebesta (Delong), 59. Tokoš (Jan Šebesta), 60. Tokoš. Rozhodčí: Gavlas, Mikula. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:2. Diváci: 8191.

Konečné pořadí superligy v sezoně 2017/18: 1. Mladá Boleslav, 2. Vítkovice, 3. Chodov, 4. Sparta Praha, 5. FbŠ Bohemians, 6. Panthers Otrokovice, 7. Tatran Střešovice, 8. Sokol Pardubice, 9. FBC Ostrava, 10. FBC Česká Lípa, 11. FBC Liberec, 12. TJ Znojmo, 13. Bulldogs Brno (bude hrát baráž), 14. Ústí nad Labem (sestup).

Vítkovicím titul vystřelila Koníčková

Vítěznou branku vstřelila v čase 62:11 Hana Koníčková. Ostravanky si zahrají v lednu 2019 Pohár mistryň ve švédském Gävle.

"Je to odměna za práci, kterou odváděl celý tým celý rok. Já jsem za to hrozně ráda, že jsme byly trpělivější a šly jsme tomu celý zápas víc napřed. Štěstí stálo víc pro nás, tak se rozhodují napínavé zápasy. Jsem šťastná, že moje branka rozhodla," řekl útočnice Koníčková.

Sedmé superfinále se po šesti ročnících konaných v pražské O2 areně přesunulo do Ostravar Arény. Vítkovice se tak při své už páté účasti poprvé představily v domácím prostředí.

V 19. minutě se Ostravanky radovaly z vedení. Řepková ztratila na polovině hřiště balónek, Enenkelová utekla a střelou k levé tyči překonala Provázkovou. Chodov se na přelomu první a druhé třetiny ubránil při trestu Preisslerové a v 23. minutě vyrovnala po spolupráci s Řepkovou Urbánková.

V polovině utkání vrátila Vítkovicím vedení Michaela Šponiarová. V 52. minutě vyrovnala po lobu Frantíkové Belicová, která se prosadila v tvrdém souboji s Theimerovou a z otočky překonala Příleskou.

"Z naší strany to bylo ze začátku trošku opatrné. Jsem ráda, že jsme bojovaly do konce, což přineslo ovoce v tom, že jsme to vyrovnaly a šlo to do prodloužení. Tam může rozhodnout cokoliv. Byla to taková žabka, ale to se bohužel stává," prohlásila útočnice Chodova Tereza Urbánková.

V 56. minutě trefila obránkyně Chodova Jiráková tyč. Tři minuty před koncem základní hrací doby zachránilo Pražanky po pokusu Huskové zblízka břevno, ale v 63. minutě už odražený balónek poslala za Provázkovou Koníčková a rozhodla.

"Chci předně pochválit atmosféru superfinále. Je vidět, že si ho Ostrava váží a vytvořila skvělé prostředí. Gratuluji soupeři. Zápas byl férový, Vítkovice byly o trošičku lepší. V závěru mohla rozhodnout každá nahozená střela. Rozhodla Hanka Koníčková, o kterou jsme měli před sezonou také zájem," uvedla trenérka Chodova Michaela Marešová.

"Byl to od nás asi skvělý nákup. Superfinále bylo první dvě třetiny lepší z naší strany, ale Chodov ve třetí třetině vyrovnal hru. Mohlo tam pak spadnout cokoliv, třepal jsem se na střídačce při každé střele soupeře. Dali jsme gól z takového odrazu, jsme za to rádi a titul je v Ostravě. Teď si to užijeme a doufám, že za rok tady budeme zase a diváci nás opět poženou za vítězstvím," řekl trenér Vítkovic Richard Urban.

1. SC Vítkovice - Chodov 3:2 v prodl. (1:0, 1:1, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 19. Enenkelová, 31. M. Šponiarová (Šupáková), 63. Koníčková - 23. Urbánková (Řepková), 52. Belicová (Frantíková). Rozhodčí: Petřík, Podlesný. Vyloučení: 0:1. Bez využití. Diváci: 6753.

Konečné pořadí extraligy v sezoně 2017/18: 1. Vítkovice, 2. Chodov, 3. FK Jižní Město, 4. FBC Ostrava, 5. FbŠ Bohemians, 6. Panthers Praha, 7. FBK Jičín, 8. FBC Liberec, 9. FBS Olomouc, 10. Tatran Střešovice, 11. Židenice (budou hrát baráž), 12. Sokol Královské Vinohrady (sestup).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články