Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Florbalisté načnou třídenní play-off zápasem proti Dánům

Göteborg – Čtvrtfinálovým soubojem s Dánskem vstoupí čeští florbalisté do série tří zápasů ve třech dnech na mistrovství světa v Göteborgu, na jejímž konci by se chtěli po čtyřech letech vrátit na medailové pozice. Pokud tým trenérů Radima Cepka a Zdeňka Skružného proti Dánům uspěje, narazí v sobotním semifinále na favorizované Finsko. Přímý přenos sledujte od 15:45 na ČT sport a našem webu.

Trenéři národního týmu Radim Cepek (nejvíce vlevo) a Zdeněk Skružný (uprostřed)
zdroj: ČFbU autor: Martin Flousek

Dánové ve středu zdolali v předkole semifinalistu minulého šampionátu Německo 4:3 po samostatných nájezdech a postoupili mezi nejlepší osmičku jako jediný zástupce z výkonnostně slabších základních skupin C a D. Český tým se s Dány utkal už v lednu v kvalifikaci MS, zvítězil 12:3 a čtyři branky si připsal útočník Patrik Dóža. Na šampionátu se oba soupeři utkali naposledy v roce 2002, Češi tehdy vyhráli čtvrtfinále 5:4 v prodloužení.

"Máme o nich informace z kvalifikace, viděli jsme i zápas s Německem. Je to další zápas, jeden z velice důležitých a přes čtvrtfinále je třeba projít," řekl trenér Cepek, jehož tým vyhrál základní skupinu A. "Bylo to naše přání, zatím jedeme podle plánu. Výchozí pozice je dobře připravená, výkony kluků mají vzestupnou tendenci, hrají lépe a lépe. Věřím, že nejlepší florbal budeme hrát v sobotu a neděli."

Dánové mají na kontě z MS dvě čtvrtá místa z let 1998 a 2000, ale postupem času u nich nastal výkonnostní pád. V roce 2010 skončili až třináctí a před dvěma roky dokonce mezi elitní šestnáctkou ve Švýcarsku chyběli, když neprošli kvalifikací a zařadili se až na 18. místo pořadí. S českým týmem Dánové všech dosavadních šest vzájemných zápasů prohráli při skóre 15:49.

V případě vítězství se Češi v sobotním souboji o finále postaví Finsku, které ve čtvrtfinále zdolalo Norsko 6:1. Díky vítězství ve skupině Cepkův výběr získal jistotu, že se nepotká s domácími obhájci titulu Švédy. "Ale Finsko je stejně kvalitní jako Švédsko, není tam moc rozdíl. Musíme se na ně připravit lépe než dosud, ale tím, že ty hráče daleko lépe známe, tak ta příprava bude výborná. Uvidíme, zda tam vůbec dojdeme," doplnil Cepek.

Jeho tým čekají tři zápasy ve třech dnech, zatímco Finové hráli čtvrtfinále už ve čtvrtek a budou mít o den více času na odpočinek. "Věděli jsme to od ledna od rozlosování a celý rok na to tým připravujeme. Na Euro Floorball Tour hrajeme tři zápasy po sobě, bude to velmi náročné. Tam se ukázalo, že nejsme na tom ještě tak kvalitně, abychom tři zápasy s tak kvalitními soupeři odehráli naplno," varoval Cepek před úskalím bojů o stupně vítězů.

Trenér ale věří, že jeho tým bude hrát dva zápasy o medaile, nikoliv o umístění na pátém až osmém místě. Po minulém propadáku v podobě sedmé pozice chtějí Češi zaútočit na historicky třetí cenný kov po stříbru z roku 2004 a bronzu z roku 2010.

Mezi Českem a Finskem se při pátečním jednání výkonného výboru Mezinárodní florbalové federace v Göteborgu rozhodne o pořadatelství mistrovství světa mužů v roce 2018. Česká florbalová unie se uchází o třetí světový šampionát florbalistů v historii, naposledy jej hostily v roce 2008 Praha a Ostrava. Ve Finsku se hrálo také dvakrát, podruhé to bylo v roce 2010 v Helsinkách.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články