Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

České florbalisty povede nově Cepek

Praha - Novým trenérem českých florbalistů se stala bývalá opora národního týmu Radim Cepek. Aktuálně hrající kouč Chodova nahradí Tomáše Trnavského, který měl po čtyřletém působení o svém konci u reprezentace jasno už před nedávným světovým šampionátem, kde Češi dosáhli sedmým místem historického propadáku. Cepkovým asistentem bude Zdeněk Skružný, který před Trnavským vedl jako hlavní trenér reprezentaci deset let.

"Jsem velice potěšen, je to pro mě čest a také na druhou stranu extrémně těžký závazek. Čeká nás hodně práce, je potřeba pracovat na poli sportovním i manažerském. Na tu práci se už moc těším," řekl Cepek na tiskové konferenci v Praze. Po této sezoně kvůli národnímu týmu v Chodově skončí, což dopředu jako jediný z kandidátů reprezentační komisi České florbalové unie deklaroval.

Vize nového kouče Radima Cepka: "Jako první je třeba změnit myšlení hráčů, aby si reprezentace vážili. Nesmí být poděkování za dobrou práci, ale musí být čest tam přijít. Hráč musí být odhodlaný tomu obětovat všechno."

"Nečekal jsem, že budu zvolen já. Myslel jsem, že protikandidáti budou mít daleko více šancí," doplnil Cepek, který v této sezoně stále ještě nastupoval v dresu Chodova i v poli, ale postupně se z hřiště stahoval. Reprezentační komise České florbalové unie vybrala toto složení ze tří variant a ve středu její návrh schválil výkonný výbor. Dalšími kandidáty byli ve finální fázi vítkovický trenér Radomír Mrázek, jenž plánoval spolupráci s bývalým reprezentantem a současným koučem Otrokovic Danielem Foltou, a také kouč mistrovských Střešovic Jan Zahalka.

Původně byl osloven také bývalý trenér Chodova Lukáš Procházka, který ale nabídku z osobních důvodů odmítl. "Rozhodli jsme se lovit jen v českých vodách, o trenérovi ze zahraničí jsme neuvažovali. Měli jsme zkušenost s trenérem, který nebyl trvale v České republice," prohlásil šéf reprezentační komise Tomáš Vaculík. Trnavský totiž žije a trénuje ve Švýcarsku. V prvním dvouletém cyklu získal bronz ve Finsku a u národního týmu zůstal.

"Tomáš Trnavský udělal spoustu práce, ale některé věci byly problematické, co se týče spolupráce v rámci organizace akcí. Absolvovali jsme obrovský debakl s reprezentačním týmem, který nás posadil na zadek," podotkl Vaculík. Podle něj zapadají Cepek se Skružným do nové koncepce práce s reprezentacemi, která přenáší větší zodpovědnost na individuální přípravu hráčů i mimo srazy.

Cepek nebere jako satisfakci, že nahrazuje Trnavského, který jej z reprezentace vyřadil. "Kdyby neuhrála reprezentace před dvěma roky bronz, byl by u reprezentace někdo jiný a nestřídal bych ho," prohlásil.

Radim Cepek: "Ta výzva je velká. Všichni od nás budou očekávat jen to nejlepší. Jsme schopni posouvat reprezentaci krok za krokem, té práce je strašně moc. Dostali jsme se do stavu, kdy musíme začít od začátku s disciplínou, s chemií fungovaní týmu s realizačním týmem. Těch bodů je tolik, že za dva roky je málo času, abychom to povznesli do úplně nejvyšších rovin. Bezpochyby musíme hrát top čtyři, ne-li výš."

U národního týmu Cepek naváže na svou úspěšnou hráčskou kariéru. Vicemistr světa z roku 2004 je stále rekordmanem se 127 zápasy, 144 body, 72 brankami i 72 asistencemi. Jako jediný český hráč startoval na sedmi světových šampionátech a také na obou předchozích mistrovstvích Evropy v letech 1994 a 1995.

Je nám líto, video expirovalo.
Cepek je novým trenérem florbalistů

Kariéru v národním týmu ukončil v prosinci 2010, kdy jej překvapivě Trnavský nezařadil do nominace na MS v Helsinkách. Skružný dovedl národní tým ke stříbru na světovém šampionátu v roce 2004 a v současné době je zároveň šéftrenérem ČFbU. Cepek se Skružným dovedli český tým v květnu k triumfu na akademickém mistrovství světa.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články