Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Cepek: Musíme začít hrát florbal, teď je to pinkání

Curych - Za pinkání označil hru českých florbalistů na nevydařeném mistrovství světa v Curychu bývalý reprezentant Radim Cepek. Kritické názory vyjádřil sedmatřicetiletý rekordman národního týmu už v roce 2010 před světovým šampionátem v Helsinkách a následně ho kouč Tomáš Trnavský nezařadil do nominace. Je možné, že brzy bude moci uvádět Cepek své myšlenky v praxi, protože je favoritem na post končícího Trnavského.

Radim Cepek
zdroj: ČTK

Podle Cepka měl český výběr kvalitu, ale nedokázal to využít. "Finové řekli, že náš tým je jeden z nejlepších za poslední dobu. Že jsou Češi lepší a lepší, s tím souhlasím. Ale nestačí si o tom povídat," řekl Cepek. "Ke každému zápasu musíme přistupovat, že je jako play-off a reprezentujeme Česko. Nehrajeme za sebe. Chemie je nejdůležitější a v našem týmu momentálně není."

Nebojí se stále říkat kritické názory, i když pak není oblíbený. Pokud bude jmenován novým koučem, nebude to brát jako zadostiučinění. "Byl jsem z nějakých důvodů vyhozen z reprezentace, poukazoval jsem na to, že nejde hrát na výsledky, ale že musíme hrát florbal. A tvrdě jsem po tom šel, abychom se zlepšovali. Možná až moc kriticky, a to se některým nelíbilo." Hrající trenér Chodova byl jako jeden z kandidátů osloven výkonným výborem České florbalové unie a bude čekat na jeho rozhodnutí. 

Radim Cepek o národním týmu:

"Je mi to líto, kam to došlo. Hlavně musíme začít hrát florbal. Teď je to pinkání. Je potřeba lepší chemii mezi hráči, lepší kondici, komunikaci mezi hráči a trenérem. Důvěra hráčů v trenéra a naopak. Nemohu říct, jestli v týmu byla. Nebyl jsem tam. Dívat se na to zvenku je hrozně jednoduché."

Jeho konkurencí při volbě by měla být spolupráce Radomíra Mrázka s Danielem Foltou. Ale objevily se dokonce spekulace, že o Cepkově jmenování už je rozhodnuto. "To mohu popřít, nevím o tom. Šušká se o tom. To je ale kvůli tomu, že jsem hodně na zápasech, vídám se s těmi lidmi v halách," podotkl Cepek. "Nemám žádnou odezvu, jestli ta šance je velká, nebo malá. V Evropě mám velké šance, ale v Čechách malé, protože tam mě nemají rádi."

Tvrdí, že má vymyšlený dobrý projekt. "V létě jsem se přesvědčil, že je to správná cesta a vyhráli jsme akademické mistrovství světa. Nemyslím si, že by se to mělo hodně lišit," řekl Cepek. Konkrétní být nechtěl. Mluví se o jeho spolupráci s bývalým dlouholetým koučem reprezentace Zdeňkem Skružným. "Nemyslím si, že by to bylo jenom s ním. Ten projekt je připravený tak, že by se měla reprezentace otevřít všem. Není to o jednom asistentovi, dvou masérech a jednom doktorovi," uvedl.

Cepek varuje, že bez stoprocentního přístupu v přípravě už od mládeže se český florbal neposune. "Od hráčů a okolí chci disciplínu a perfekcionismus, protože jsem takový sám. Hodně lidem se samozřejmě nelíbí kritika. Český národ ve sportu i politice funguje trochu jinak než Evropa. Je tam strašně velká závist, když má někdo úspěch," prohlásil Cepek. Podle něj by se měli všichni sjednotit a pracovat pro rozvoj florbalu.

Radim Cepek: "Nenávisti mezi Prahou a Ostravou, mezi různými kluby, které nejsou schopné spolupracovat, to je to nejhorší v tak mladém sportu. Jsme amatérský sport a děláme ze sebe profesionály."

Po neúspěchu v Curychu nečeká totální zemětřesení v kádru. "Nemyslím si, že by měl projít velkou obměnou. Máme spoustu kvalitních extraligových hráčů, kteří nedostávali tolik šancí na mezinárodní úrovni. A doplnit je s hráči z ciziny. To je normální," uvedl Cepek. "Jestli to budou mladí, nebo staří, to se nedá říct. Je třeba pracovat s takovými, kterým důvěřujete a kteří plní pokyny," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články