Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Florbalisté po Japonsku porazili vysoko i USA

Curych – Čeští florbalisté si na mistrovství světa připsali další vysoké vítězství. Po Japonsku zdolali i dalšího outsidera USA, tentokrát 13:4. Přestože o výhře českého týmu nebylo pochyb, Američané se, i přestože hráli jen na dvě pětky, vyhnuli debaklu. To se naopak nepovedlo Maďarům. Švédům podlehli 33:2 a ti si tak připsali třetí nejvyšší výhru v historii šampionátů. Češi si vítězstvím nad USA zajistili postup do osmifinále a o prvenství ve skupině C se v úterý utkají s Lotyšskem, které je po výhře nad Japonskem 11:1 také bez ztráty bodu. 

Utkání Česko - USA
zdroj: ČTK/PR

V úvodu zápasu měli favorizovaní Češi převahu, ale jejich střely byly buď nepřesné, nebo zasáhl gólman Adamek. V šesté minutě ale už tým kouče Tomáše Trnavského otevřel skóre, když po Richtrově přihrávce vystřelil z pravé strany z voleje kapitán Fridrich. Soupeř v sestavě s řadou naturalizovaných hráčů z florbalově vyspělejších zemí úspěšně čelil tlaku a v 11. minutě díky Binderově trefě slavil vyrovnání. Spalování českých šancí pokračovalo a Adamek vytáhl povedené zákroky především proti Zálesnému či Tomašíkovi.

V 17. minutě se ale prosadil u levé tyče Sladký a český tým už rozjel brankostroj. Do první pauzy se trefili ještě Ostřanský, znovu Sladký a také Jakůbek. Skóre narůstalo i ve druhém dějství, i když nejdříve Američané snížili opět díky Binderovi. Po Slaného gólové teči ještě přesnou ránou nedal šanci Kafkovi Förare.

O navýšení stavu se ale trefami během 29 vteřin postarali přesnou střelou Jelínek a po přečíslení se Slaným zakončením jednou rukou Zálesný. Ve 32. minutě zase vybídl Jendrišák Slaného. Na druhé straně ukázal své kvality opět Binder, ale v hattricku mu zabránila tyč a Kafka pak pokryl tutovku Förareho.

Tomáš Trnavský, trenér Česka: "Kluci to vzali trochu lehkovážněji, i když jsme je upozorňovali, že jsou to lepší hráči než Japonsko. Také jsme říkali, že ze začátku budou mít síly a jsou agresivní. Konec první třetiny pak ukázal, že na to fyzicky nemají, aby vydrželi hrát celou dobu na dvě pětky." 

Český tým dlouho čekal na desátou trefu, když nevyužil ve třetí třetině ani přesilovku a až ve 46. minutě si po Jendrišákově pokusu srazili Američané balónek do vlastní branky. Pak se mezi dvougólové střelce v zápase zapsal i Zálesný. Prosadili se však i hráči USA díky Brownovi. Výsledek ještě navršili Chrápek a pět vteřin před koncem Ostřanský.

S Lotyšskem už Češi očekávají první těžší bitvu na turnaji. "Předpokládám, že Lotyši do toho půjdou také na dvě pětky, protože tři nemají, aby byli konkurenceschopní. Možná třetí budou jen občas používat," podotkl trenér Trnavský na adresu týmu, přes který asi povede cesta k souboji o semifinále s Ruskem, Německem či Kanadou.   

ČR - USA 13:4 (5:1, 4:2, 4:1)

Branky a nahrávky: 6. Fridrich (Richter), 17. Sladký (Šebek), 18. Ostřanský (Richter), 19. Sladký (Tomašík), 20. Jakůbek (Zálesný), 26. Slaný (Jendrišák), 27. Jelínek (Tomašík), 28. Zálesný (Slaný), 32. Slaný (Jendrišák), 44. vlastní, 48. Zálesný (Tokoš), 59. Chrápek (Zálesný), 60. Ostřanský (Garčar) - 11. Binder (Förare), 22. Binder (Möri), 26. Förare (Winkler), 49. Brown (Winkler). Rozhodčí: Henriksen, Ingebrigtsli (oba Nor.). Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 287. 

Florbalisté Švédska rozdrtili Maďarsko 33:2. Maďaři jsou nováčky v elitní kategorii a v neděli před soubojem se šestinásobnými mistry světa podlehli v úvodním utkání Norsku 3:8. O rekordní zápas se Švédové postarali před dvěma roky na MS v Helsinkách, kde vyhráli nad Austrálií 39:1. Na stejném turnaji rozstříleli Švýcaři Singapur 37:0. Švédové sebrali nejvyšší výsledek na probíhajícím MS českým florbalistům, kteří v neděli zvítězili nad Japonskem 21:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články