Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Drtivou porážku Japonska zakončili florbalisté předáváním kuželů

Curych - Až v exhibici proměnili čeští florbalisté úvodní zápas mistrovství světa. Slabé Japonsko smetli v druhém nejvyšším vítězství české historie 21:1. Poprvé na turnaji pak mohli ukázat více než šesti stovkám fanoušků v Saalsporthalle v Curychu svůj vítězný oslavný tanec s předáváním kuželů z hlavy na hlavu. "Náš patron je Jarda Kužel z Okresního přeboru. My se tím bavíme. Myslím, že ten rituál vymyslel náš fyzioterapeut Jarda Douda," usmíval se jeden z hráčů Tom Sladký. Přímý přenos druhého utkání české reprezentace s USA vysílá ČT sport a náš web dnes od 19:20.

Florbalisté na MS
zdroj: ČTK/AP

Na brankostroji proti Japonsku se podíleli body i nováčci na šampionátu včetně dvacetiletého benjamínka Toma Ondruška. Útočník Tatranu Střešovice po 62 vteřinách kanonádu odstartoval a celkově si připsal čtyři body za dvě trefy a stejný počet asistencí. "Ale nepřeceňoval bych to. Jsou to Japonci, kteří byli rádi, že tu jsou, a chtěli si to užít," řekl Ondrušek novinářům.

Tom Ondrušek:

Začátek byl pomalý, nebyli jsme v tempu, nedávali jsem si rychle balónek, a když oni hrají kontaktní obranu, tak je těžké se prosadit. Postupem času odešli fyzicky, to byl hlavní důvod vysokého skóre. Teď si odpočineme, pak přijde Amerika, začne se síla soupeřů stupňovat.

Podle něj mají i takové zápasy smysl. "Pro nás tolik ne, ale pro florbal je důležité, aby se ta základna dobrých týmů rozvíjela. My takové zápasy hrajeme rádi, zvedneme si sebevědomí, oni získají zkušenosti a jen takhle se florbal bude posouvat dál," připojil.

Ztracené čisté konto brali hráči s nadhledem a mrzelo zřejmě jen gólmana Davida Rytycha. "Z pohledu Davida mě to mrzí, zasloužil by si to, chytal výborně. Na druhou stranu gól Japoncům upřímně přeju. Makali celý zápas, dřeli, s klukama jsme si říkali, že si gól zasloužili," dodal Ondrušek.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání florbalistů ČR - Japonsko

Jeho jméno pořadatelé komolili z Toma na Tomáše, ale český talent je na to zvyklý. "Bojuju s tím v šatně a nějakou dobu už i u různých pořadatelů. Není to obvyklé, aby se někdo jmenoval Tom. Trochu to mrzí, ale jsou důležitější věci."

Čtyřmi góly se předvedl na úvod šampionátu Tomáš Sladký, totéž se povedlo také Martinu Tokošovi, který ještě přidal dvě asistence. Češi si zápas především užívali. "Povedl se nám, jednadvacet gólů je skvělá vizitka. To, že tam padly čtyři čudly mně, na tom nesejde. Důležité je, abychom pokračovali i v dalších zápasech," prohlásil Sladký.

O možném překonání rekordu, kdy Češi v roce 2010 porazili Japonce 25:1, se prý reprezentanti před zápasem bavili. "Zkušenosti z loňského šampionátu jsou takové, že se góly mohou hodit, ale my máme cíl, že nechceme připustit žádné diskuze a jdeme za třemi vítězstvími v základní skupině," doplnil Sladký.

"Jako naši hru i ten taneček budeme pilovat během turnaje. Ale tohle nám nic nevyhraje a hlavně je to teambuldingová akce. Ale jsem s premiérou spokojený. Snad nebudou diváci chodit jen na 59. minutu na pokřik, ale i na náš florbal," doplnil ho Ondrušek.

Ruce si mnul po zápase týmový pokladník Aleš Zálesný. Zápas přinesl dva hattricky, premiérové trefy hráčů na MS i další možnosti pro výběrčího. "Desátý a dvacátý gól bude buď karton piva, anebo bečka. Jinak platíme za pozdní příchody, za špatné oblečení nebo když někdo nedodrží ranní procházku. Platí se 50 korun symbolicky," uvedl Zálesný.

Placení neujde prý ani gólman Rytych, i když přišel v poslední vteřině o čisté konto. "Rypyho budu řešit pokutou, on tu nulu nechtěl. Splatnost je ve volném dni, kdy si to pivo můžeme dopřát, během zápasových dnů to nejde," dodal Zálesný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články