Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Díky minutám přišlo sebevědomí. Cítím se mnohem pohodlněji, říká Satoranský

Prožívá druhou sezonu za mořem a v NBA si říká o větší respekt. Tomáš Satoranský si vylepšil pozici po nováčkovské sezoně a i díky většímu hernímu vytížení se cítí na nejlepších palubovkách světa mnohem lépe. S větším prostorem ale přišel také zvýšený zájem o jeho osobu u soupeřů, kteří si ho už více hlídají a důkladněji se připravují na hru českého zástupce v dresu Washingtonu.

Tomáš Satoranský
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Druhá sezona je lehčí, protože znám prostředí. Nejsem tak vyjukaný z toho kolotoče a plně se soustředím jen na své výkony. Znám trenéra, hru, kterou po nás vyžaduje. Zbavil jsem se nálepky nováčka a mám větší respekt. Cítím se mnohem pohodlněji," řekl Satoranský.

Větší pohoda se projevuje i na jeho výkonech. Oproti nováčkovské sezoně si zlepšil průměry z 2,7 na pět bodů na utkání, z 1,6 na 2,5 asistence a z 1,5 na 2,3 doskoku. Především ale zapracoval na úspěšnosti střelby ze 41 na 50 procent a z 24 na 40 procent při střelbě za tři body.

"Určitě je to díky tomu, že jsme na tom v létě s trenéry pracovali. Ale je to i o tom, že díky minutám na hřišti přišlo sebevědomí. Když hráč ví, že bude hrát, tak se nebojí vzít si střelu a je celkově odvážnější. I proto to šlo nahoru," prohlásil Satoranský.

Je nám líto, video expirovalo.
Satoranského ve Washingtonu chválí

Velký zlom pro něj přišel v prosinci, kdy byl zraněný kapitán John Wall a český rozehrávač tak místo něj dostával prostor a dobrými výkony si získal důvěru trenéra Scotta Brookse.

"Já nemám rád, když je mé tělo nevyužité. Takže jsem si chodil přidávat a to mi určitě pomohlo, když přišla šance. Je třeba být mentálně a fyzicky připravený a pak šanci využít. Důležité bylo, že po tom Johnově zranění jsem odehrál pět svých nejlepších zápasů v NBA," uvedl Satoranský, který dal například 17 bodů Detroitu.

Tím si ale také řekl o větší pozornost protihráčů. "Od soupeřů teď cítím větší respekt. Poslední týdny jsem hrál dobře, tak si mě více všímají a mají na mě jiné řešení pick and rollů než dříve, více se na mě takticky připravují. Takže je těžší hrát na připravené obrany, ale zase mě těší, že už si v NBA všímají mé hry," řekl.

O jeho užitečnosti vypovídají i méně sledované statistiky. Například je druhý nejlepší v celé soutěži v počtu asistencí na jednu ztrátu. Těsně lepší je jen Spencer Dinwiddie z Brooklynu. "Role druhé pětky je, aby neztrácela moc balonů. Pokud míče ztrácíme, tak jdeme rychle na lavičku. Takže se snažím, aby spoluhráči cítili ve mně oporu na rozehrávce. Nechodím do riskantních akcí jako třeba za nároďák," hledal Satoranský vysvětlení. "Také je to tím, že jsem měl šňůru asi 35 asistencí a nula ztrát. Tam jsem nabral sebevědomí," dodal.

Samotný Washington však má tuto sezonu spíše horší než loňskou a druhou polovinu základní části načíná na pátém místě Východní konference se ziskem 25 výher a 18 porážek.

"Zatím máme sezonu spíše nevydařenou. Prohráváme zápasy, které bychom neměli. S týmy s více prohrami než výhrami máme bilanci jen 11:10. Máme také dost špatných zápasů, vysoké prohry v Utahu a Brooklynu. Nedokážeme podávat vyrovnané výkony třeba tři týdny v kuse. Máme vždy dobrý zápas a hned pak špatný. Sice jsme pořád vysoko, ale mohli jsme být klidně druzí na Východě. Takže zatím je to spíše zklamání," míní Satoranský. Se spoluhráči se shoduje: ti hodnotí dosavadní výkony Wizards známkou dvě minus.

"Myslím si, že do play-off se dostaneme, a pak bude záležet na tom, koho dostaneme a jestli budeme schopni je porazit. Chtělo by to si zajistit domácí prostředí, protože na tom jsme loni vyhořeli v play-off proti Bostonu, když jsme na jeho hřišti nedokázali vyhrát. Boston je letos ještě silnější, Cleveland bude také opět silný a lépe hraje i Toronto. Chtěli bychom se dostat alespoň na třetí místo, což by bylo pro psychiku pro play-off lepší," naznačil cíle Wizards.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články