Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Basketbalistky USK přidaly v Eurolize druhou výhru, přehrály Polkowice

Basketbalistky USK Praha si poněkud zlepšily náladu po smolné porážce od Galatasaraye a na domácí palubovce přetlačily celek z Polkowic 72:66. Zatímco hráčky pražského výběru mají na kontě po třech kolech Euroligy dvě vítězství a jednu prohru, Polky ve všech třech utkáních soupeřkám podlehly. Triumf Pražanek režírovaly zejména české reprezentantky Kateřina Elhotová a Alena Hanušová, které dohromady daly 38 bodů.

Utkání ZVVZ USK Praha - Polkowice
zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

"Jsme český tým. Tak my Češky musíme být vidět a pokračovat v tom. Potřebujeme toho ještě spoustu zlepšit, jejich styl hry nám ale dneska vyhovoval. Akorát bylo náročné prosadit se do jejich presinku. Ztratily jsme dost míčů. Vítězství jsme si dokázaly pohlídat," hodnotila kapitánka Elhotová. "Ale nebylo to jen o nás, byl to kolektivní výkon," dodala.

Pražanky se mohly od začátku opřít o střelbu z dálky, která jim v předchozích dvou zápasech příliš nefungovala. Tentokrát ale Kateřina Elhotová a Hanušová daly už v první čtvrtině po dvou trojkách. "Na trojkách jsme dostaly dost prostoru. Polky hrály zónu, asi si myslely, že nám to nebude padat, tak jako mně v minulých zápasech. Dostala jsem více prostoru. Ale vím, že další utkání budou jiná a budu těsněji bráněná," řekla Elhotová.

"V utkání konečně zabraly naše střelkyně, Elhotová a Hanušová daly dohromady skoro čtyřicet bodů. Tradiční střelkyně jako Xargayová nebo Zahuiová se necítily nejlípe. Tak to má v kolektivním sportu být. Když to někomu nejde, tak další za něho zaskočí," chválila své svěřenkyně po utkání trenérka Hejková.  

Naopak pod košem se prosazovaly hráčky USK hodně těžko a v ideálním rozpoložení nebyly zahraniční opory. Proto se USK nedařilo soupeři výrazněji odskočit. Naopak v úvodu druhé půle Polkowice rychle utekly na pět bodů, ale české mistryně dobře zareagovaly, zkvalitnily obranu a šňůrou 19:4 získaly před poslední čtvrtinou desetibodové vedení.

Zasloužila se o to zejména kapitánka Elhotová, která zatím zůstávala v sezoně za očekáváním, ale tentokrát byla spolu s Hanušovou hlavní oporou. K 18 bodům přidala také pět doskoků a pět asistencí a byla druhou nejužitečnější hráčkou zápasu těsně za Hanušovou, která připsala 20 bodů, pět doskoků a dva bloky.

Basketbalistky Polkowic trefily pouze jednu trojku 

"Jsem ráda, že se mi dařilo, i když ne až tak moc, protože úspěšnost střelby nebyla taková. Jsem také ráda, že se dařilo Katce Elhotové, která je střelec a potřebuje se chytnout. Věřím, že jí to vydrží. Je dobře, že když se nedaří Amandě (Zahuiové) a Martě (Xargayové), tak že se chytne někdo jiný," řekla Hanušová, kterou nakoplo i to, že ji den před zápasem schválně naštvala trenérka Natália Hejková. "Čím? To si nechám pro sebe. Ale asi to pomohlo," usmívala se Hanušová.

Hráčky Polkowic ztratily jistotu a nedokázaly najít recept, jak se vrátit do zápasu. Zvlášť když se jim na rozdíl od USK nedařila střelba z dálky a za celý zápas daly jedinou trojku. Pražanky si tak výhru už v klidu pohlídaly. První minuty v dresu USK odehrála Američanka DeWanna Bonnerová, která se vrací do hry po roční mateřské pauze. Za 12 minut stihla pět bodů a šest doskoků.

"Až se s námi sehraje DeWanna, tak budeme ještě silnější. Trénovala s námi jen včera a dnes, takže si zatím dává dohromady signály. Navíc hraje na více postech, takže není snadné se to tak rychle naučit. Ale dobře to zvládla, pomohla nám v obraně. Bude to pro nás velká zbraň a budeme moci konkurovat silným týmům," věří Hanušová.

Utkání 3. kola skupiny A Evropské ligy basketbalistek:

ZVVZ USK Praha - Polkowice 72:66 (19:16, 34:34, 55:45)

Nejvíce bodů: Hanušová 20, Kateřina Elhotová 18, Zahuiová 13, Xargayová 9 - Dikeulakuová-Babkinová 16, Fagbenleová 12, Spanuová, Holmesová a Clarková po 10.

Šoproň - Dynamo Kursk 74:88

Villeneuve - Castors Braine 81:71

Bourges - Galatasaray Istanbul 72:74

Hlavní zprávy

Nejčtenější články