Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ginzburg povede reprezentaci další čtyři roky, na lavičce Nymburku skončí

Ronen Ginzburg zůstává trenérem mužské basketbalové reprezentace. Čtyřiapadesátiletý izraelský kouč se dohodl s vedením České basketbalové federace na pokračování spolupráce, která trvá od prosince 2013. Národnímu týmu se začne věnovat na plný úvazek. Ke konci měsíce opustí lavičku mistrovského Nymburku, kde ho nahradí asistent Oren Amiel.

Ronen Ginzburg
zdroj: ČTK/EFE autor: Juan Carlos Hidalgo

"Působení pana Ginzburga u národního týmu vnímáme jako úspěšné. Pod jeho vedením tým dosáhl na největší úspěchy samostatné české éry. Proto jsme rádi, že jsme se dohodli na pokračování spolupráce," řekl generální sekretář ČBF Michal Konečný. "Jejím cílem bude úspěch na ME 2021," dodal místopředseda Zdeněk Bříza s tím, že čtyřletou smlouvu může po dvou letech federace ukončit.

"Za výběrem Ginzburga stojí znalost mezinárodního prostředí. Pro to, aby byl schopný naplňovat plány, je důležité, aby byl na plný pracovní úvazek. Tuto podmínku vyslovili i někteří členové výkonného výboru ČBF. To je také důvod, proč trenér končí v Nymburku," vysvětluje dále Konečný konec Ginzburgova angažmá v dominantním českém klubu.

Ginzburg působí v českém basketbale od roku 2006. Nejprve byl v Nymburce asistentem Muliho Kacurina a po čtyřech letech tým převzal jako hlavní trenér. S přestávkou v letech 2013 až 2015 ho vede dosud a byl u devíti českých titulů nymburského celku.

V prosinci 2013 se ujal národního týmu po Pavlu Budínském a na předloňském mistrovství Evropy dovedl reprezentaci k nečekanému sedmému místu, což je nejlepší umístění v historii samostatného Česka. Vybojoval tím i účast v olympijské kvalifikaci, ve které byli Češi dvě výhry od postupu na hry, když jim cestu zavřeli pozdější finalisté Srbové.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Ginzburg povede české basketbalisty až do ME 2021

"Byly to pro mě těžké dva týdny na rozhodování. Opustit skvělý klub jako Nymburk není lehké, ale po diskuzi jsem se rozhodl pokračovat v tomto reprezentačním projektu a uspět na ME 2021," řekl Ginzburg.

"Je to pro mě dobrodružství. Když vidím mladé hráče, které máme k dispozici, plus hráče jako Veselý, Balvín, Satoranský, tak si myslím, že můžeme být ještě lepší než v roce 2015," dodal.

Letos českému výběru pod Ginzburgovým vedením mistrovství Evropy nevyšlo a obsadil i kvůli absenci několika opor až 20. místo. S jedinou výhrou z pěti zápasů nepostoupil ani ze základní skupiny.

Na další čtyřletý cyklus k ME připravujeme nový projekt, říká generální sekretář Konečný

"Podrobný popis mistrovství bude probírán ještě na příštím výboru. Připravujeme totiž čtyřletý projekt, kdy cílem pro nastávající družstvo bude mistrovství Evropy 2021, kam chceme zapracovat i nové mladé hráče. Třeba Peterka, Kříž, Bohačík. Máme talenty v univerzitních družstvech. A v této analýze se také musejí zohlednit věci, které jsme teď shledali za špatné," popsal Konečný, jak si basketbalová federace vyhodnotí neúspěšný šampionát.

Výkonný výbor zvažoval čtyři různé varianty, ale nakonec se rozhodl dát opět důvěru Ginzburgovi. "Měli jsme čtyři kandidáty, dva z Čech a dva ze zahraničí, ale jejich jména bych nechtěl říkat. Pro trenéra Ginzburga rozhodlo, že může navázat na svou práci, ale také respekt basketbalového prostředí," řekl Bříza.

Ginzburgovým úkolem bude především připravit tým na mistrovství Evropy 2021, které by mohla spolupořádat Praha. Už v listopadu startuje kvalifikace o MS 2019. "Cílem bude postoupit z první kvalifikační skupiny a pak se uvidí. Hlavní je ale připravit tým na ME 2021 včetně hráčů ze zahraničí a mladých hráčů," uvedl Ginzburg.

Kouč chce s federací také řešit problém s absencí opor. "Neúčast hráčů vidíme jako slabinu a chceme se na to zaměřit," připustil Bříza. "Musíme být ve větším kontaktu s hráči. Musíme je navštěvovat a ukázat jim, že o ně federace stojí a ukázat jim podporu," dodal Ginzburg.

To je úkol i pro vedení federace, ze kterého má reprezentační záležitosti na starost generální sekretář Michal Konečný. "Za běžný chod jsem zodpovědný já, ale pokud se ptáte na rozhodování o trenérech a nastavování koncepce, to má na starost výkonný výbor," vysvětlil Konečný.

Pro kvalifikaci počítá i s hráči, kteří na ME nestartovali, jako jsou Pavel Pumprla, Ondřej Balvín, David Jelínek či Blake Schilb. Ten se v dopise omluvil za neúčast na turnaji a vyjádřil přání nadále reprezentovat.

Český basketbal zaspal u mládežnických trenérů, přiznává Konečný

Složení realizačního týmu nově nebude mít v gesci pouze trenér. "Ten má vize, s kým spolupracovat, my máme nějaké představy, jak by měl realizační tým fungovat. V rámci svého plného úvazku jsme chtěli, ať jezdí za mladými hráči, komunikoval s nimi, dělal s nimi individuální programy. A složení realizačního týmu s tím souvisí. Měl by tam být asistent trenéra, videokouč, manažer... Už jen trenér Růžička, který dlouho spolupracoval s panem Ginzburgem. Bude to otázka kompromisu a dohod," říká Konečný.

Na jedné straně vypovídá dlouhodobé Ginzburgovo angažmá o dlouhodobém uvažování ČBF, na druhé ale také trochu o malém výběru českých trenérů. "O krizi bychom mohli mluvit, co se týče mládeže. Tam federace trochu zaspala, aby zejména mladí trenéři získávali více zkušenosti v zahraničí. V rámci našeho připravovaného projektu uvažujeme o daleko větším zapojení univerzitního týmu, aby trenéři získávali zkušenost, protože dneska jen s univerzitním týmem můžete hrát proti Američanům, Kanaďanům, Brazilcům nebo Číňanům," popisuje Konečný.

"U dospělé složky je zase problém, že nikdo kromě Nymburku nehraje poháry, kde by trenéři a hráči načerpali mezinárodní zkušenost. Ale myslím si, že český basketbal má kvalitní trenéry, kteří někdy budou u reprezentace. Mluvil jsem i s některými, kteří nechtějí být teď trenéry, ale mají zájem se tam dostat třeba za pět let," uzavírá Konečný. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články