Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Češi podlehli Turecku o bod, rozhodla trojka v poslední vteřině

Praha - Čeští basketbalisté v přípravném utkání prohráli se silným Tureckem těsně 67:66. Domácí tým sahal po výhře, o triumfu hostů ale rozhodl trojkou v poslední vteřině Ali Muhammed. Češi však potvrdili rostoucí formu a proti týmu plnému hráčů z Euroligy a NBA byli vyrovnaným soupeřem. Stále však zůstávají v přípravě s jedinou výhrou. V pátek prověří českou reprezentaci Finové.

Tomáš Satoranský v utkání s Tureckem
zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

"Samozřejmě to mrzí. Je to jen přípravný zápas, ale hráli jsme doma proti dobrému týmu a měli jsme to v našich rukou. Měl jsem dát na konci obě šestky a ne jen jednu. Na druhou stranu lepší prohrát teď než pak na Evropě. Ale určitě musíme tyhle nabídnuté šance proměňovat," řekl po utkání lídr českého týmu Tomáš Satoranský, který zaznamenal 15 bodů, pět asistencí a pět doskoků.

V úvodu ukazoval Turek Cedi Osman, proč z něj svou novou posilu udělal i vicemistr NBA Cleveland, když dal 11 z úvodních 15 bodů svého týmu. Češi se však drželi v kontaktu i přesto, že měli výškovou a váhovou nevýhodu pod košem a že Turci presinkem hodně komplikovali rozehrávku české hvězdě Satoranskému. Po prostřídání se sice hosté vzdálili na devět bodů, ale Češi se rychle vrátili do hry a drželi se soupeře na dostřel jediného koše.

Trenér Ronen Ginzburg si zkoušel různé varianty obran a sestav včetně té bez jediného klasického pivota, a hledal zbraně, kterými by český tým mohl na ME překvapit soupeře při absenci vysokých hráčů Jana Veselého a Ondřeje Balvína. Do druhé půle vlétli Češi ve velkém stylu. Soupeře rozhodili presinkem a rychlou kombinací v útoku předvedli šňůru 11:2, která jim přinesla sedmibodové vedení. Chytl se zejména Jaromír Bohačík, který byl se 16 body nejlepším českým střelcem.

Vysoké tempo ale domácí neudrželi. Naopak se vlastními chybami dostali z rytmu a Turci rychle skóre opět otočili. Když se začal prosazovat turecký pivot Semih Erden, vypadalo to z českými šancemi špatně, ovšem Satoranský strhnul spoluhráče k závěrečnému obratu.

"Myslím, že jsme udrželi hru, kterou chceme hrát. Bylo tam samozřejmě spousta chyb na míči, v obraně, v nekomunikaci, ale prezentovali jsme se bojovným výkonem, a to je s tímto týmem důležité. Musíme v tom pokračovat a ještě to do ME zlepšit, protože to takhle stačit nebude. Musíme věřit, že se dovedeme ještě lépe sehrát," hodnotil Satoranský.

Důležitou střelu proměnil 40 sekund před koncem Bohačík z odskoku přes obránce a zařídil čtyřbodové vedení. Ale Turci potvrdili, že se nikdy nevzdávají a Muhammed, který hraje za euroligového vítěze Fenerbahce pod svým rodným jménem Bobby Dixon, trojkou s klaksonem zařídil pro hosty vítězství.

"Přišla spousta lidí, takže prohrát střelou v poslední vteřině mrzí. Mě dvojnásob, protože to bylo po mé chybě. Takový hráč v první řadě nesmí vůbec dostat míč," přiznal Bohačík. "Já tam bohužel zazmatkoval a dovolil mu dostat balon. I když to byla těžká střela, tak se nesmí stát, aby se k ní dostal," dodal.

Přípravné utkání basketbalistů v Praze:

ČR - Turecko 66:67 (16:21, 31:33, 48:52)

Nejvíce bodů: Bohačík 16, Peterka a Satoranský po 15, Auda 10 - Osman 19, Aldemir 11, Muhammed 9. Fauly: 21:26. Trestné hody: 29/21 - 23/10. Trojky: 3:3. Doskoky: 36:34.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články