Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Před 25 lety se na olympiádě v Barceloně zrodil "pravý" Dream Team

Místo konání: Barcelona. Datum: 26. července 1992. Událost: letní olympijské hry, basketbalové utkání USA vs. Angola. Právě před 25 lety spatřili diváci po celém světě výběr Spojených států, kterému se začalo říkat Dream Team. Jednalo se doslova o vysněný tým, neboť se v jedné sestavě sešli poprvé na olympijském turnaji v basketbalu hráči severoamerické NBA. Kromě hvězdných jmen a drtivé dominance, kdy v průměru prohrávali soupeři o 44 bodů, však Američané nabídli to nejdůležitější – pravou esenci basketbalu v tom nejlepším provedení, což vedlo k celkové popularizaci NBA.

Dream Team na OH v Barceloně 1992
zdroj: Reuters autor: Ray Stubblebine

Od roku 1992 se prakticky každý basketbalový výběr USA na olympiádě (nesprávně) označuje jako Dream Team. Ovšem ten původní, od kterého se odvozují následující mužstva, se zrodil na olympijských hrách v Barceloně. Tehdy se poprvé pod pěti kruhy představili hráči NBA a Spojené státy tak vytvořily sestavu, která neměla v historii obdoby.

Výčet jmen byl dechberoucí. Posuďte sami: Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Charles Barkley, David Robinson, Patrick Ewing, Scottie Pippen, Karl Malone, Chris Mullin, Clyde Drexler, John Stockton. Jedenáctku hvězd doplnil nejlepší univerzitní hráč Christian Laettner, sám budoucí hvězda ligy.

Americkou dominanci na turnaji předpověděla už první vysoká výhra nad Angolou 116:48. Také ve zbývajících zápasech nastříleli Američané alespoň sto bodů. Postupně porazili ve skupině Chorvatsko (103:70), Německo (111:68), Brazílii (127:83) a Španělsko (122:81), ve čtvrtfinále Portoriko (115:77), v semifinále Litvu (127:76) a v souboji o olympijské zlato opět Chorvatsko (117:85).

Je nám líto, video expirovalo.
Hráči Dream Teamu z olympiády v Barceloně byli vyznamenáni

Dream Team se v zápasech skutečně bavil, což skvěle dokumentovaly jednotlivé akce. Pohledné americké souhry bavily nejen samotné hráče, ale také diváky v hledišti barcelonské haly. Díky tomuto olympijskému představení tak vznikl skutečný fenomén, který zpopularizoval nejen samotnou hru, ale také nejlepší ligu světa – NBA.

Od Barcelony 1992 se basketbaloví nadšenci mohou těšit na olympijská představení těch nejlepších basketbalistů, avšak ani například současná generace skvělých hráčů USA nepůsobí na Hrách takové pozdvižení, jaké reprezentoval tehdejší výběr.

Z hráčů se tehdy staly novodobé celebrity, respektive sami posunuli tento koncept o další stupeň výš. Spojením těchto mimořádných individualit vznikl neporazitelný tým, jehož popularita neznala hranic. Trenér USA Chuck Daly dokonce přirovnal mužstvo ke spojení Elvise s Beatles dohromady. Pro hráče soupeřů, vědomi si síly výběru USA, bylo dokonce důležitější se s Američany vyfotit, než se je snažit v zápase porazit.

Před Dalym, trenérem Detroit Pistons, přitom stál těžký úkol. Sjednotit individuality z NBA (včetně historické rivality mezi Johnsonem a Birdem), které měly časté problémy s autoritami ve svých klubech, do fungujícího týmu. Stroj se podařilo sladit perfektně, přičemž každý z hráčů si odehrál své. Nejpilnějším střelcem byl Barkley, který v turnaji nasázel 144 bodů. Za zády měl Jordana se ztrátou 25 bodů.

Mužstvo USA z roku 1992 je obecně považováno za nejdominantnější tým v celém sportu. Samotní hráči považovali olympijský turnaj v Barceloně za vrchol nebo nejlepší moment jejich profesionálních kariér.

Dream Team
zdroj: Reuters autor: Brian Snyder
Zdroj
USA Today, basketball-reference.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články