Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Švédsko

Satoranský v letní pauze piluje střelbu, pomáhá mu trenér z Washingtonu

Praha - Zatímco basketbalová reprezentace pomalu začíná přípravu na mistrovství Evropy, její klíčový hráč Tomáš Satoranský pokračuje v individuálním tréninku. Po střeleckém soustředění v Německu se věnuje dětem na kempu a zároveň ráno a večer trénuje pod dohledem jednoho z trenérů Washingtonu Ryana Richmana. Pilují dovednosti, které by Satoranskému měly pomoci v druhé sezoně v NBA více prorazit.

Ryan Richman
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Jsme rádi, když můžeme s hráči zůstat v kontaktu i přes léto. Přijel jsem za ním na týden. Trénink je hlavně o střílení. Z NBA se stává liga střelců. Klíčové je umět najet do koše a pak střílet trojky. Zlepšení střelby je dlouhodobý proces, na kterém je třeba každý den pracovat. Tomáš odvádí skvělou práci. V příští sezoně se na něj hodně těším," řekl Richman.

Zároveň potvrdil, že Washington by rád využíval Satoranského na jiných postech, než je jeho oblíbená rozehrávka. Inspirací je úspěch mistrovských Golden State Warriors, kteří mají hru postavenou na univerzálnosti.

"Podívejte se na Golden State, kde snad až na pivota jsou všechno hráči, kteří umí přihrát, střílet a driblovat. Takže dnes je mnohem důležitější být dobrý hráč než dobrý rozehrávač, křídlo nebo pivot. A na Tomášovi je nejlepší to, že on není jen rozehrávač. Je schopný pomoci týmu kdekoli a může hrát různé posty. Od jedničky až po čtyřku, když se hraje na malé sestavy. Na tom se s ním snažíme pracovat," popsal Richman, který má ve Wizards na starosti rozvoj hráčů a analýzu videozáznamů.

"Navíc každý trenér by si přál mít na hřišti co nejvíce hráčů se schopnostmi rozehrávačů. Když jsme u Golden State, tak tam Draymond Green hraje čtyřku, ale v podstatě je to rozehrávač. To on přihrává míč na střelce. Prostě čím více hráčů s takovými dovednostmi máte na hřišti, tím lépe," vysvětlil Richman záměry Wizards ohledně Satoranského změny postu.

Satoranský je podle něj přesně tím hráčem, který má pro univerzálnost vhodné atributy. "Je velmi dobrý v přihrávkách a vytváření herních situací. Navíc je to výborný obránce. Umí číst hru v útoku i obraně a ví, kam má zrovna běžet. První rok v NBA je hlavně o učení, protože oproti Evropě se hraje jinak. On se to naučil docela rychle a teď by mu to mělo pomoci do druhého roku. Hrozně se těším na to, co bude předvádět v příští sezoně, a věřím, že se více prosadí," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články