Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Šance pro novou generaci. V širší nominaci chybí šest basketbalistů z posledního ME

Praha - Hned šest hráčů, kteří pomohli k historickému sedmému místu na basketbalovém mistrovství Evropy v roce 2015, chybí v širší nominaci Ronena Ginzburga na letošní kontinentální šampionát. Izraelský trenér nemůže počítat se službami Petra Bendy, Pavla Houšky, Davida Jelínka, Pavla Pumprly, Blakea Schilba a Luboše Bartoně, který se turnaje zúčastní jako asistent trenéra.

Zatímco Bartoň ukončil hráčskou kariéru, Benda, Schilb a Jelínek se rozhodli nereprezentovat. Pumprla není připraven po vážném zranění a oproti Houškovi se trenér rozhodl dát šanci mladším pivotům. Aktuálně je v širším výběru 22 hráčů.

"Ztratili jsme tři hráče ze základní sestavy, a to Bendu, Pumprlu, Schilba. Ale je to zase výzva pro další hráče. Bude dost přípravných zápasů, aby se ukázalo, kdo na to má. Hráči, co byli na lavičce, nyní musejí převzít odpovědnost," řekl trenér Ginzburg.

Je nám líto, video expirovalo.
Ginzburg: O ofenzivu strach nemám, budeme muset zapracovat na obraně

Na první týden přípravy pozval několik nováčků, kteří dostanou šanci bojovat o nominaci, ale také o budoucí místo v kádru pro kvalifikaci o mistrovství světa, která začne v listopadu.

Širší výběr se sešel v Praze už v pondělí a začal s přípravou. Zatím však chybí největší hvězdy v čele s Janem Veselým a Tomášem Satoranským, kteří se připojí až na začátku srpna.

"V úterý jsme začali s tréninky. Nyní je to hlavně o tom poznat nové hráče, s kterými můžeme pracovat. Kompletní tým bude až v srpnu, kdy se připojí i hlavní opory," dodal Ginzburg.

Češi budou mít přípravnou základnu v Praze. A to i proto, že je čeká několik cest do zahraničí, tak aby byli blízko letiště. Nejprve vyrazí na dva zápasy do Polska, následně jsou v plánu herní kempy ve Slovinsku, kde se kromě domácího celku utkají s Maďarskem a Gruzií.

Generálkou pak bude dvojutkání v Lotyšsku. Mezitím v Praze na Královce přivítají 16. a 18. srpna Turecko a Finsko.

"Vždy mám rád, když se v přípravě odehraje co nejvíce zápasů, protože se tak dá tým nejlépe dohromady. Navíc je to asi nejzajímavější příprava, co jsme kdy měli. Je to dáno i tím úspěchem na posledním ME, takže si nás týmy zvou," ocenil rozehrávač Tomáš Satoranský kvalitu soupeřů.

"Jsem rád, že máme atraktivní soupeře i tady v Praze. Je super, že se fanoušci mají na co těšit. Ale nejen na Turecko, protože i Finsko patří ke špičce, i když tam nemají tak slavná jména," dodal.

Kvituje i volbu Lotyšska pro generálku. S tímto soupeřem se čeští hráči dvakrát potkali před dvěma roky na ME, ale také loni v olympijské kvalifikaci, a mohou porovnat svou výkonnost.

"S Lotyšskem jsme poslední dva roky hráli pravidelně. Teď navíc budou mít i Kristapse Porzingise (pivot z NBA), takže budou ještě silnější. Bude to dobrý test toho, jak na tom jsme," řekl Satoranský.

"Ale nejdůležitější bude, jak se vstoupí do šampionátu. Opět začínáme proti domácím a vůbec netuším, co od Rumunska čekat. K tomu musíme celou přípravu směřovat," připomněl Satoranský úvodní duel šampionátu s Rumunskem 1. září.

Češi se v Kluži utkají také s obhájcem titulu Španělskem, Maďarskem, Černou Horou a Chorvatskem. Dál postupují čtyři celky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články