Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Hlavně buďme pozitivní. Basketbalistky se chystají na ME a věří v úspěch

Praha – České basketbalistky už mají plné hlavy blížícího se mistrovství Evropy, které se od 16. června uskuteční v Praze a Hradci Králové. Reprezentantky jsou v polovině přípravy, teď je před nimi porce zápasů na víkendovém mezinárodním turnaji v Karlových Varech, v nichž chtějí pilovat především herní signály. A čekají na konečnou nominaci. "Hlavně musíme být pozitivní," nabádá Karolína Elhotová.

České basketbalistky se připravují na mistrovství Evropy
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Basketbalistky by nejraději zopakovaly senzační druhé místo ze světového šampionátu 2010, který se konal v Česku. Od té doby se ale tým hodně změnil. Odešly některé opory, naopak se zabudovávají mladé basketbalové naděje, přesně jak to chce trenér Ivan Beneš.

Češky odehrají na evropském šampionátu v Hradci Králové zápasy s Ukrajinou, Maďarskem a Španělkami ve skupině. Generálka s Chorvatskem, která je v plánu 8. a 9. června, už bude po konečné nominaci. "Teď ještě není jisté, jestli vůbec pojedeme. Ale pro mě je to premiéra, užívám si to, snažím se do toho dát všechno," říká Renata Pudláková z pražské Slavie.

Ještě předtím ale hráčky čeká přípravný turnaj v Karlových Varech, kde narazí na výběr Lotyšska, Číny a úřadující mistryně ze Srbska. Jejich formu a schopnosti prověří tihle soupeři dokonale. "A od formy se bude vše odvíjet," doplňuje Karolína Elhotová.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: České basketbalistky před mistrovstvím Evropy

"Srbky jsou strašně silný tým, to ví všichni. Číňanky mají jiný styl hry než evropské týmy. My máme za sebou hlavně kondiční přípravu, ještě jsme ani nehrály 5x5. Nepůjdeme do toho stoprocentně herně připravené, jdeme si vyzkoušet spíš herní signály, kdo je v jaké formě," vysvětluje Pudláková. Reprezentantky už mají za sebou regenerační první kemp v Lázních Bělohrad a kondiční soustředění v Trutnově. "U třífázových tréninků jsme si někdy sáhly na dno," dodává.

K tomu, aby na ME mohly uspět, se bude snažit přispět i Kateřina Elhotová. Křídlo USK Praha, která vyniká střelbou z velké vzdálenosti, vynechala kvůli těhotenství téměř rok své kariéry. "Není to sranda, ale je na tom fyzicky moc dobře. Dává takové střely jako předtím. Malej jí dává sice zabrat, ale zvládá to naprosto úžasně," říká s úsměvem její sestra Karolína.

Reprezentační trenér Ivan Beneš
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Do národního týmu se vrací také zkušená pivotka Petra Kulichová, která na reprezentačních akcích chyběla od mistrovství světa 2014. Jádro pak tvoří hlavně basketbalistky USK Ilona Burgrová, rozehrávačka Tereza Vyoralová nebo dobře atleticky disponovaná Alena Hanušová. "Ilča Burgrová, Kateřina Elhotová, Péťa Kulichová a Terka Vyoralová, to budou naše vůdčí osobnosti," shodují se Pudláková s Elhotovou.

Od MS 2010 zůstaly v týmu jen tři hráčky. "Odešly klíčové postavy, které x let národní tým držely. My teď máme možnost se tam probojovat. Je to otevřenější. Tím jak se tým obměnil, máme možnost i překvapit. Jak nás hráčky neznají, tak nevědí, co od nás čekat," myslí si Pudláková.  

České basketbalistky
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Začátkem června se k reprezentantkám připojí i americká pivotka Kia Vaughnová, která získala české občanství. "Pak se bude muset hodně rychle začlenit. Je zkušenější hráčka, zapojí se velice rychle a má na to i parametry. Nebude to problém," je přesvědčená Elhotová.

Kromě úspěchu na mistrovství Evropy se Češky také touží kvalifikovat na mistrovství světa. K tomu potřebují skončit do pátého místa. "Uvidí se, jak bude fungovat týmová chemie. Každý soupeř na mistrovství Evropy je těžký, ale když do toho vložíme nějakou dravost, můžeme překvapit. Ale z koule věštit nechci," směje se Pudláková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články