Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nymburk splnil roli favorita. V pohárovém finále přehrál Opavu 72:52

Prostějov - Po dvouleté pauze se do Českého poháru vrátili basketbalisté Nymburka a ve finálovém turnaji této soutěže splnili roli favorita. Poté, co v pátečním semifinále vyřadili Pardubice, udělali v sobotu rozhodující krok a v souboji o prvenství zdolali Opavu 72:52. Nymburský klub se ze zisku Českého poháru raduje pojedenácté v historii. Nejužitečnějším hráčem turnaje byl z vítězného týmu vyhlášen kubánský reprezentant Sant-Roos.

Finálové utkání Českého poháru Nymburk - Opava
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Opava byla ve finále poprvé po 13 letech. V roce 2004 prohrála ve finále právě s Nymburkem, který tehdy zaznamenal premiérové prvenství. Od té doby neuspěl jen ve třech ročnících. V letech 2015 a 2016 se soutěže nezúčastnil a v roce 2006 skončil třetí, když utrpěl svou jedinou pohárovou prohru v semifinále s Prostějovem.

Spolu s ligovými tituly je pohárový triumf 24. trofejí Nymburku za posledních 14 let.

"Pamatuji si tři roky zpátky, kdy jsme v poháru hráli proti Pardubicím a vyhráli v prodloužení. Dnes jsme hráli opět proti dobrému týmu. Opava je unikátní tým, který v Evropě nepotkáte. Malý tým, plný forwardů. Hrají velmi pěkně, spolu. Na začátku sezony jsme si určili cíle a ty teď postupně plníme," řekl trenér Nymburku Ronen Ginzburg.

Opava sice ve finále bojovala, ale těsné skóre držela jen do deváté minuty, kdy byl rozdíl jediný bod. Pak začal Nymburk utíkat a šňůrou 14:3 získal rozhodující dvouciferný náskok. Opavě nevycházela zejména její silná zbraň v podobě střelby za tři body, za první půli trefila jen tři z 16 pokusů. Na konci měla dokonce úspěšnost jen 16 procent.

Je nám líto, video expirovalo.
Nymburk slaví jedenácté prvenství v Českém poháru

Nymburk navíc soupeře jasně přehrával pod košem. Opavu nepustil v dalším průběhu utkání blíže než na osm bodů a vedení si zkušeně pohlídal až do konce. Postarali se o to zejména s 16 body Howard Sant-Roos a Bryon Allen, který nasbíral 15 bodů, osm doskoků a sedm asistencí. Hlavně v první půli byl hodně vidět i Martin Kříž s 12 body a devíti doskoky.

"Český pohár jsme měli hodně vysoko. Využili jsme los, který k nám byl příznivý, ale nebylo to jednoduché. Dneska nemůžu klukům nic vytknout. Nymburk ukázal svou kvalitu už v semifinále, když porazil silné Pardubice. A dneska vyhrál zaslouženě," připustil kouč Opavy Petr Czudek, který byl u poslední účasti Opavy ve finále ještě jako hráč.

Je nám líto, video expirovalo.
Hruban: Dokázali jsme ubránit oba zápasy a to se počítá

V duelu o třetí příčku, který předcházel finálovému klání, se proti sobě postavily týmy Pardubic a Prostějova. Východočeši, loňští vítězové poháru, po zklamání z prohry v semifinále zdolali Prostějov o 39 bodů a zvítězili vysoko 90:51.

"Splnili jsme, co jsme si řekli, ale samozřejmě jsme zklamaní a měli bychom být zklamaní, protože jsme prohráli včera. Měli jsme dobrou šanci na výhru. I přes porážku jsme do toho museli jít dneska s čistou hlavou a získat třetí místo, což byl náš úkol," uvedl pardubický Levell Sanders.

Prostějovu tentokráte chyběla aktivní hra i kvalitní obrana jako v pátečním duelu. Naopak Pardubice předváděly skvělý basketbal. Úspěšnost jejich střelby se pohybovala nad 65 %, domácím střelcům se nedařilo a navíc výkon Prostějova ničily časté ztráty. Oba trenéři dávali šanci hráčům širšího kádru. Všichni Východočeši si s chutí zastříleli, nejlépe na tom byl s 19 body Švrdlík.

Finálový turnaj Českého poháru basketbalistů v Prostějově:

Finále: 

Nymburk - Opava 72:52 (19:14, 40:28, 56:44) 

Nejvíce bodů: Sant-Roos 16, Allen 15, Kříž 12, Simpson a Benda po 8 - Gniadek 11, Kouřil 9, Jurečka, Cvek a Bujnoch po 6.

O 3. místo:

Pardubice - Prostějov 90:51 (28:16, 60:28, 77:36)

Nejvíce bodů: Švrdlík 19, Pandula 12, Wall 11, Autrey 10 - Fitzpatrick 9, Simmons 7.

Zdroj
ČT sport, cbf.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články