Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Čeští basketbalisté pojedou do Rumunska a na ME vyzvou obhájce titulu

Istanbul - Čeští basketbalisté si na mistrovství Evropy zahrají s obhájci titulu ze Španělska. Ve skupině C budou dalšími soupeři domácí Rumuni, Maďarsko, Chorvatsko a Černá Hora. Kromě Rumunska hostí šampionát také Turecko, Finsko a Izrael. Do play-off postoupí čtyři celky z každé skupiny. ME se uskuteční od 31. srpna do 17. září, vyřazovací fáze se bude hrát v Istanbulu.

Češi obhajují sedmé místo z loňského šampionátu. "Myslím, že jsou těžší skupiny než naše, ale rozhodně to nebude nic lehkého. Rozhodně to není nesplnitelná mise. Pokud budou všichni hráči, zvládneme to," řekl trenér Ronen Ginzburg.

Nakonec byl rád, že Češi nebyli nalosováni do jeho rodného Izraele. "Pro mě by bylo skvělé hrát v Izraeli, ale hrát proti podpoře deseti tisíc fanoušků by nebylo nic lehkého. Pro nás je lepší hrát v Rumunsku. I když já si přál hrát ve Finsku," dodal kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští basketbalisté znají soupeře na ME

První zápas proti domácím

Češi vstoupí do turnaje 1. září v souboji s rumunským výběrem. S ním nemají čeští basketbalisté žádnou aktuální zkušenost. Tamní reprezentace je na šampionátu poprvé od roku 1987. Mělo by jít o největšího outsidera skupiny, nicméně domácí prostředí bude jeho výhodou.

Kouč Ginzburg je optimistou:

"Je to Eurobasket, tady nedostanete lehkého soupeře. Španělsko a Chorvatsko jsou velmi silné týmy. Máme ale šanci opět udělat výsledek. Jsem s losem poměrně spokojený. Maďarsko ukázalo, že hraje dobrý basket, mají dobrou ligu a sami ze zkušenosti víme, jak je to proti nim těžké. Jsem však optimista."

Za hratelnou považuje skupinu i reprezentační opora Tomáš Satoranský. "Věřím, že máme šanci na postup. Bude záležet, jak začneme. Chtělo by to podobně jako vloni, když jsme výborně začali s Estonskem. Důležité to bude o to víc, že startujeme proti domácím Rumunům," připomněl.

Rumuni si jako partnerskou zemi vybrali Maďarsko, s kterým se Češi utkali v roce 2014 v kvalifikaci o minulý šampionát. Doma vyhráli 66:63, venku ale prohráli 68:83 a málem ještě o postup přišli. Maďarsko se na Eurobasketu představí poprvé od roku 1999. Největší hvězdou týmu je Ádam Hanga.

"Maďarsko je kvalitní tým. Možná není tak známý, ale má hodně kvalitních hráčů. Ať je to Hanga nebo Vojvoda, to je také vynikající střelec. Celé mužstvo je poskládané ze střelců a sebevědomých hráčů. Nebude to nic snadného," řekl Satoranský.

Češi by se měli o postup prát s Černou Horou. Manažer českého národního týmu Michal Šob přiznal, že tento soupeř je trochu neznámou. "U ní to záleží i na tom, jací cizinci dostanou jejich pas," připomněl situaci, kdy získali černohorské dokumenty Američané, kteří ani nikdy v Černé Hoře nepůsobili. Na předchozích dvou šampionátech skončila na 17. a 21. místě.

Klíčovým protivníkem bude i Chorvatsko. To na loňském mistrovství Češi porazili po skvělém výkonu 80:59. "Je to velká neznámá, v jaké sestavě se sejdou a s jakou chutí budou hrát," uvedl Satoranský.

Největším favoritem je bezesporu Španělsko, které je nejúspěšnějším evropským týmem posledních let. Eurobasket ovládlo v letech 2009, 2011 a 2015 a v roce 2013 bylo bronzové. Třetí místo obsadilo i na letošních olympijských hrách v Riu de Janeiro. Téměř celou sestavu jsou Španělé schopni postavit z hráčů z NBA v čele s Pau Gasolem, jedním z nejlepších evropských hráčů historie. Loni s nimi Češi v přípravě prohráli 68:81.

"To je vždy oslava. Hrál jsem tam sedm let a znám se se všemi protihráči, s některými se potkávám i v NBA. Je to super zážitek proti nim hrát, je to nejlepší tým a znovu budou favoritem na vítězství. Pro nás to bude významné utkání a skvělá prověrka, zároveň však těžký duel. Rozhodovat se však bude asi s jinými soupeři," prohlásil Satoranský.

ME v příštím roce vidí manažer Šob jako klíčový turnaj pro český basketbal. "Stojí před námi asi ta nejdůležitější mise. Na minulém Eurobasketu jsme sedmým místem získali kredit a respekt a jsme váženým partnerem pro ostatní federace. Doufám, že tu roli potvrdíme a třeba to historické umístění ještě o trochu vylepšíme," řekl.

První reakce ze Španělska? Pohodlná skupina:

Los mistrovství Evropy basketbalistů 2017

Skupina A (Helsinky): Finsko, Island, Francie, Řecko, Slovinsko, Polsko.

Skupina B (Tel Aviv): Izrael, Litva, Itálie, Gruzie, Německo, Ukrajina.

Skupina C (Kluž): Rumunsko, Maďarsko, Španělsko, ČR, Chorvatsko, Černá Hora.

Skupina D (Istanbul): Turecko, Rusko, Srbsko, Lotyšsko, Belgie, Velká Británie.

Program českého týmu:

1. září: Rumunsko - ČR,

2. září: ČR - Španělsko,

4. září: ČR - Maďarsko,

5. září: ČR - Černá Hora,

7. září: ČR - Chorvatsko.

V případě postupu (přesun do Istanbulu):

9. a 10. září: osmifinále,

12. a 13. září: čtvrtfinále,

14. a 15. září: semifinále,

17. září: finále.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články